Hlavní obsah

Žaluzie a rolety nejen chrání, ale i zdobí okna domácnosti

Právo, Sylva Svobodová

Zastínění okna nás chrání před intenzivními slunečními paprsky, hlukem i prachem z ulice. Slouží i jako tepelná izolace, některá provedení exteriérového zastínění můžeme považovat i za preventivní ochranu před zloději.

Článek

Zastínění můžeme podle umístění rozdělit na interiérové a exteriérové. Oba dva typy mají výborné tepelně izolační vlastnosti, interiérové zastínění se často stává i výhradně dekorativním prvkem v místnosti, exteriérové zčásti ochrání i fasádu.

:.Římské rolety krásně vypadají třeba v kuchyni, látka se v tomto případě nenavíjí na roli, ale vytváří pravidelné sklady (Bematech).

FOTO: Archiv firmy Bematech

Jako zastínění se používají látkové navíjecí rolety, římské rolety, žaluzie vertikální a horizontální, předokenní rolety či posuvné nebo křídlové dřevěné okenice.

Rolety látkové i římské

Nejběžnějším prvkem interiérového zastínění je látková roleta. Dříve měla výhradně zatemňující funkci a nevzhledné provedení si můžeme připomenout v některém poválečném filmu. Dnes je situace podstatně jiná. Látkové rolety mají i dekorativní funkci a umějí stylově podtrhnout celkový dojem z interiéru.

:.Dřevěné předokenní rolety neslouží jenom k zastínění, ale i jako tepelně zvuková izolace. Rolety jsou ze sibiřské borovice nebo tropického dřeva. Lamely lze vytáhnout do jakékoli výšky (Voivo).

FOTO: Archiv firmy Voivo

Často je látková roleta barevně sladěna se sedacím nábytkem, kobercem či ostatními bytovými textiliemi (přehozy, ubrusy, potahy apod.). Látky na rolety si můžeme vybírat až ze stovek odstínů, stejně tak neváháme koupit si látku se vzorkem. Nyní jsou v módě retro motivy, např. floristické, ale kdo má rád proužek, určitě neudělá chybu.

Pamatujme na to, že drobné vzory látku i okno opticky zvětší, velké motivy naopak rozměr opticky potlačí.

Co možná nevíte
Látkové rolety mohou být transparentní, s potiskem nebo s tkaným vzorem. V nabídce je zhruba 135 typů provedení.
Obecně se látky dělí na zastiňující (chrání před sluncem), zatemňující (vhodné do dětských pokojů na dokonalé ztlumení denního světla) a speciální (tzv. screen). Jde o pevnější, tzv. technické látky. Prodávají se v barvě černé, šedé, bílé. Mají umělý omyvatelný povrch a jsou vhodné spíše do hal a technického zázemí než do interiéru
Speciální látky s ALU (hliníkovou) termoizolační vrstvou více pohlcují sluneční paprsky a v létě zabrání přehřátí místnosti (v zimě úspoří energii).

Jako materiál se na roletu používá z 99 % polyesterová látka, ale na trhu se prodávají i rolety síťované nebo plně zatemňující (vhodné např. do dětského pokoje, kde potřebujeme, aby potomek spinkal i po obědě, když je venku plné denní světlo). Navíjecí rolety se ovládají buď řetízkem, nebo pomocí pružiny s možností zastavení (zaaretování) rolety v několika polohách (podle toho regulujeme tok světla).

:.K zastínění obývacího pokoje slouží panelová posuvná stěna. Panely jsou nahoře připevněny na posuvné hliníkové profily (Bematech).

FOTO: Archiv firmy Bematech

Velmi dekorativní jsou tzv. římské rolety. Ty lze jednoduše popsat jako vodorovně se řasicí systémy z libovolných látkových materiálů. Ovládají se řetízkem nebo šňůrkou. Římské rolety mohou být ze silnějších látek, kdy řasení je mnohem bohatší a dekorativnější, nebo naopak látek průhledných.

Římské rolety dokáží zastínit okno, ale spíše se používají v povytažené poloze a zkrátka zdobí. Oblíbené jsou v kuchyních, kde hospodyňky vaří a zároveň mají oknem výhled na rozkvetlou zahradu.

:.Na ryze moderní domy se hodí posuvné dřevěné okenice zasazené v kovovém rámu (Voivo).

FOTO: Archiv firmy Voivo

Pokud je sluníčko intenzivní, stačí římskou roletu trochu popustit a zamezit paprskům vstoupit do místnosti.

Žaluzie jsou stále oblíbené

Žaluziové systémy nejsou tak dekorativní jako látkové rolety, ale zase lépe plní funkci zastínění. Tok světla dokážeme lépe regulovat podle nastavení (naklopení) jednotlivých lamel. Žaluzie dělíme na vertikální (svislé) a horizontální (vodorovné). V interiéru se na oknech častěji objevují horizontální žaluzie, které jsou obvykle doplněny záclonami, ale i závěsy. Žaluzie se vyrábí z plastů nejrůznějších odstínů nebo kovu (obvykle lehký hliník ve stříbrném odstínu). Zákazníci si vybírají i žaluzie z přírodních materiálů – dřeva nebo bambusu.

Údržba rolet a žaluzií
Látkové roletylátky jsou bezúdržbové, mají antistatickou úpravu (nesedá na ně prach). Je možné je otírat vlhkým hadříkem, na některé lze použít i jemnější saponát
Římské roletylátka je pratelná na 30 stupňů Celsia, lze ji žehlit (látka se jednoduše odepne od profilu (drží suchým zipem) a vyndají se laminátové výztuhy
Vertikální žaluzie plastovélamely lze jednoduše otírat prachovkou nebo vlhkým hadrem
Dřevěné žaluzielze čistit běžnými přípravky na dřevo, které zakoupíme v drogerii

Dřevěné žaluzie dokáží zútulnit a pocitově proteplit každý interiér. Prodávají se v mnoha odstínech, takže není problém sladit dřevěnou lamelu např. s dřevěnou podlahou či nábytkem (oblíbenější jsou tmavší odstíny dřeva, třeba červený odstín třešně).

:.Spíše jako dekorativní prvek než zastínění lze brát látkové rolety, které se prodávají ve stovkách odstínů a dekorací. Na snímku provedení Twintex, kde je navíjená látka zdvojená (Bematech).

FOTO: Archiv firmy Bematech

Svislé (vertikální) žaluzie připomínají kancelářské prostory, proto je v rodinném domě či bytě volíme spíše do domácích pracoven nebo studentského pokoje. Jejich velkou předností je dokonalá regulace světla. Lamely lze posunout a naklopit tak, že je v místnosti tolik světla, kolik právě potřebujeme. Přitom přistínění je takové, že zajišťuje dobrou intimitu (světelná pohoda je přitom zachována).

Lamely jsou obvykle mnohem širší než v provedení horizontálním. Jejich šíře je 63, 89 nebo 127 mm. Prodávají se v rozmanitých rozměrech v plastu, látce, kovu i ve dřevě. Vertikální žaluzie se často instalují do atypických místností, které mají okna zkosená, do oblouku apod.

:.Látková roleta s řetízkovým či pružinovým mechanismem se navíjí na 25 mm silnou hliníkovou trubku. K výběru je 100 druhů látek (Bematech).

FOTO: Archiv firmy Bematech

Pokud potřebujeme zastínit větší prosklené plochy, ale vertikální žaluzie nás nelákají, můžeme zvolit elegantní panelové posuvné stěny. Podle velikosti okna volíme počet panelů, které jsou v horní části připevněny na posuvné hliníkové profily. Shrnování panelů regulujeme posuvnou šňůrou nebo tyčí.

Exteriérové zastínění domu

Venkovní zastínění oken nás chrání před sluníčkem, ale má i tepelně izolační funkci. Dokonce nás dokáže ochránit před vniknutím nežádoucí osoby do objektu. Kromě těchto praktických funkcí má samozřejmě i domům slušet. Zejména architekti při navrhování stavby myslí na tyto důležité detaily, které často rozhodují o celkovém dojmu z domu. Dnes jsou oblíbené přírodní materiály, které především moderní domy s funkcionalistickými prvky trochu polidšťují, pocitově s námi sbližují.

:.Plně omyvatelné vertikální PVC žaluzie dobře regulují intenzitu příchozího světla. Jsou nehořlavé (Bematech)- vlevo. Dřevěná okenice s křídlovým otevíráním zasazená v dřevěném rámu a naklopenými lamelami. Vhodná na chalupy a rekreační zařízení (Voivo).

FOTO: Archiv firmy Bematech a Voivo

Možnosti máme dvě: předokenní dřevěné rolety nebo dřevěné okenice. Obě provedení zastínění nás izolují od hluku zvenku, chrání fasádu a drží teplo uvnitř místnosti. Používá se výhradně kvalitní dřevo, které výborně odolává všem povětrnostním vlivům (větru, sněhu, dešti). Je to zejména severský smrk, sibiřská borovice, ale i tropické dřevo (teak, meranty).

Dřevěné okenice jsou i dekorativním prvkem fasády, který nelze přehlédnout. Zvláště posuvné okenice zasazené v kovovém rámu jsou elegantní záležitostí, někdo dá ale přednost okenicím s dřevěnými rámy, které jsou rovněž pěkné. Okenice mají lamely buď napevno sestavené, nebo naklopené pod určitým úhlem tak, aby pronikal dostatek světla, ale zároveň byla zachována intimita vnitřního prostoru.

:.Posuvné dřevěné okenice, pohled z interiéru směrem ven. Okenice se vyrábějí na míru ze severského smrkového dřeva či tropických dřevin (teak, meranty). Takové dřevo totiž výborně odolává všem povětrnostním vlivům (Voivo).

FOTO: Archiv firmy Voivo

Dřevěné okenice se prodávají i s klasickým křídlovým otevíráním na pantech a naklopenými lamelami. Takové okenice se svým vzhledem hodí spíše na rekreační objekty a venkov než na městské rodinné domy.

Ceny okenic se pohybují cca od 5000 Kč/m2 podle typu provedení (záleží na typu dřeva, způsobu ukotvení apod.)

Cenové relace (orientační rozměr 160x160 cm)
Látková roleta zastiňující1363 Kč bez DPH
Látková roleta zatemňující1711 Kč bez DPH
Látka speciální (tzv. screen)3395 Kč bez DPH
Římská roleta zastiňující2521 Kč bez DPH
Římská roleta zatemňující3464 Kč bez DPH
Dřevěné žaluzie vertikální14 732 Kč bez DPH
Dřevěné žaluzie horizontální11 383 Kč bez DP

Reklama

Související témata:

Související články

Vybrat správnou sedačku je umění

Sedačka či pohovka má být pohodlná, abychom si na ní odpočinuli. V obchodě obvykle vybíráme očima, sledujeme tvar a barvu. Správná pohovka by ale měla mít...

Výběr článků

Načítám