Hlavní obsah

Kůže přináší do minimalistického interiéru nádech luxusu

Novinky, tnk

Pokud jste vyznavači kvalitních a odolných materiálů, tak si jistě zamilujete lehce udržovatelné interiérové kousky z kůže. Ať už si budete pořizovat pravou kůži nebo jako správní ochránci zvířat zůstanete jen u její imitace, tak vězte, že trendem je kombinovat kožené doplňky s minimalisticky zařízeným interiérem.

Článek

Kůže je tak oblíbená díky tomu, že v létě chladí a v zimě hřeje, takže je velmi příjemná na dotek. Další velkou výhodou, která hraje pro, abychom si pořídili interiérový doplněk právě z ní, je fakt, že je skvěle a lehce udržovatelná. Koberce z kůže můžete luxovat a vyčesávat kartáčkem - třeba tím na leštění bot nebo na čištění rukou.

.: Koberec z kůže nemusí být nutně v country-stylu, modernější jsou minimalistické kousky - nechte takový koberec v interiéru vyniknout.foto:www.kravskekuze.cz

Vyvarujte se ale písku, ten u koberců z kůže působí jako abrasivo a může dojít k vypadávání chlupů. V případě barevných skvrn použijte houbičku nebo vlhký hadřík s trochou mýdla. Pokud se čištění nezdaří, nic se neděje, kůže je přírodní materiál a skvrnu zpravidla vsákne.

Impregnovaná kůže se čistí nejlépe

Vlhkým hadříkem s trochou mýdla lehce vyčistíte i hladkou jemnou kůži - tzv. kůži impregnovanou, která se v domácnostech používá více. Impregnace totiž zabraňuje, aby se do materiálu dostal prach a nečistoty.

.: Pohovka s potahem z odolné štípané kůže vyjde cca na 18 000 Kč. Díky snadnému čištění se hodí pro rodiny s dětmi.foto:Ikea

Některé kožené kousky s několika vrstvami impregnace jsou tak vhodné i pro alergiky.

Pravá kůže vyniká díky patině

Naturální kůže je ale nepochybně efektnější, i když je pravdou, že se častěji opotřebovává, ale právě tato patina jí dodává originálnost. Interiérové kousky z pravé kůže se tak spíše hodí jako dekorace - polštářky, obaly na květináče, diáře apod.

.: Kožené pufy, polštářky s potahem z naturální kůže nebo i prostírání z imitace kůže doladí interiér k dokonalosti.foto: Novinky.cz, alax.cz, kravskekuze.cz, Asa selection

Oběma typům koženého nábytku škodí přímé slunce a přílišné teplo, takový nábytek by měl být postaven minimálně 25 cm od topení.

Kůži v interiéru používejte uváženě

Kožené kousky je třeba uváženě kombinovat s ostatním nábytkem, interiér z kůže totiž může mít velmi blízko ke kýči. Vyvarujte se proto velkých masivních zastaralých kožených souprav a vsaďte na minimalistický interiér.

.: Pravá kůže je dražší, za křesílko pro jednoho dáte cca 25 000, pohovka pro dva z imitace kůže vyjde cca na 20 000.foto: Novinky.cz, Kare

Inspirovat se můžete třeba interiérem navrženým mistrem minimalismu, Miesem van der Rohem. Navrhl do něj kožené židle, které se později staly ikonou moderního designu. Jde o tzv. Barcelonské židle, které jsou dodnes velmi oblíbené mezi milovníky dobrého interiérového designu a retra.

.: Interiér brněnské vily Tugendhat - inspirujte se.foto: PRÁVO/Milan Malíček

.: Můžete si je pořídit cca za 20 000 Kč.foto: steelform.com

Kůže může v minimalisticky zařízeném interiéru doslova zazářit, pokud je vám právě tento styl vlastní, tak se držte pravidla, že méně je někdy více a zachovávejte jednobarevnost a čistotu linií. Interiér pak bude působit svěže a zachová si moderní podobu celou řadu let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám