Hlavní obsah

Doughertyho zahradní sochy z proutí vyvolávají fantastické představy

Novinky, Kristýna Křížová

Fantastické skulptury Patricka Doughertyho jakoby pocházely přímo z pohádkové říše. Proutí pod rukama tohoto sochaře doslova ožívá. Sochy jsou vytvořeny z odnoží stromů, které Dougherty splétá k sobě tak, že výsledek doslova očaruje oko i mysl a umožní intenzivněji vnímat krásy starobylé architektury i přírodních útvarů.

Článek

Z malých kousků proutí vytváří umělec doslova monstrózní objekty - proutěné sochy, jejichž součástí jsou různá mysteriózní hnízda a kukly a úly, které jakoby právě opustila pohádkově obrovská zvířata. Doughertyho sochami se dnes pyšní nejedna zahrada.

.: Dílo s názvem "Dětské sny" z roku 2007 v botanické zahradě v Arizoně foto: www.stickwork.net, Adam Rodriguez

Doughertyho práce patří k tomu nejlepšímu, co nabízí současný land-artismus - umělecký směr, jehož tvůrci záměrně pracují v přírodním prostředí, a také chtějí vystavovat jinde než v galeriích - tedy v zahradách, v parcích, v lesích apod.

.: Dílo s názvem "Rajská brána" je fascinující uměleckou architekturou.foto: www.stickwork.net, Stephen Petegorsky

Své první dílo vytvořil Dougherty v roce 1982 a rok nato uspořádal svou první samostatnou výstavu v Severní Karolíně. Poté začal vytvářet prostorově větší sochy, pro jejichž tvorbu spotřebovával celé kamióny stromoví. Během posledních dvaceti let vytvořil přes sto padesát děl, které jsou k vidění nejen ve Spojených státech, ale i v Evropě a Asii.

Fasáda domu od Doughertyho upoutá pozornost

Podobu brlohů a doupat Dougherty dal i architektuře. Vnější fasáda umělcova domu je pokryta proutím, větvemi a roštím a vypadá opravdu působivě.

.: Originální sochy - oživlé proutí z roku 1999 v Michiganu.foto: www.stickwork.net, David Ferris

Dougherty však vytváří hlavně dynamické sochy v plenéru, které evokují působení větru a pohybu uvnitř soch - jakoby z nich co nevidět měl vylézt obří termit. Tohoto dojmu dosahuje znásobením a vrstvením materiálu do chaotické struktury.

.: Instalace v interiéru v New Yorku z roku 2001 foto: www.stickwork.net, David Revette

Díky tomu, že se Dougherty inspiruje prací říše zvířat dosahují jeho sochy efektu právě nalezených, přirozených, monumentů. Máme dojem, že je ani nemá na svědomí lidská ruka. Dougherty se ale inspiruje i lidskou prací - tou nejstarší, zaměřuje se na starobylou architekturu chýší, které si pravěcí lidé vyráběli z čehokoli, co bylo právě v přírodě k dispozici.

.: Instalace na Havaji z roku 2003 foto: www.stickwork.net, Paul Kodama

Doughertyho dílo nám má umožnit vnímat přírodní krásy intenzivněji a vychutnat si je ve velkém.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám