Hlavní obsah

Zařídit byt v jednotném stylu není nic těžkého

Koupili jste si právě byt a uvažujete o tom, jak ho zařídit? Chcete se vyvarovat směsice různých stylů a zařídit byt tak, aby k sobě vše perfektně ladilo? Pak přijměte několik tipů, jak si zařídit byt v retro stylu, v koloniálním stylu, nebo přesně podle nejnovějších světových trendů, především však jak interiér sjednotit, aby nepůsobil roztříštěně.

Foto: archiv firem Elmat, Henkel, Keraben, Kerabel a Rako , Právo

Retro doplňky nemusí vypadat v moderním bytě zastarale, naopak, ale i venkovský styl letos mění tvář.

Článek

Při zařizování bytu se nejprve zamyslete nad svojí povahou. Máte rádi přírodu? Pokud patříte k těm, co si často nosí si domů různé kamínky, spoustu lučního kvítí a chovají doma zvířata, pak pro vás bude tím pravým byt s použitím přírodních materiálů.

Moderní byt ve venkovském stylu

Byt zařízený ve venkovském stylu působí útulně a teple, budete se v něm cítit jako byste byli v přírodě a i když tomu tak docela nebude, přesto budete obklopeni spoustou přírodního materiálu.

.: Přírodní masivní nábytek v kombinaci s bílou výmalbou vám dodá pocit, že jste na vesnici.foto: Právo/Michaela Říhová

Byt ve venkovském stylu zařizujte s použitím klasických přírodních materiálů, vsaďte na celomasivní nábytek, na vlněné koberce, proutěné ošatky, interiér dekorujte starožitnostmi.

.: Byt může mít nádech venkova a přesto moderní provedení. foto: Právo/Václav Jirsa a vizualizace MOD- INVEST

Vyvarujte se křikravých a příliš sytých barev. Tónujte vše v přírodních barvách - zelené, hnědé, béžové. Do perfektně zařízeného bytu “po staru” rozhodně nepatří drobné moderní doplňky, zkuste být neoblomní i v detailech, vyplatí se vám to. Váš byt pak bude vypadat autenticky a to je přesně to, čeho chceme dosáhnout.

S láskou k retru

Retro je i v letošní sezóně trendy. Letos to jsou osmdesátá léta. Zkuste být odvážní a použijte výraznější barvy, velké vzory třeba v tmavě oranžové nebo v anglické modři. Nebojte se použití tapet, do retro bytu rozhodně patří.

.: V dobovém interiéru byly použity výrazné geometrické vzory.foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Zkuste klidně použít plakáty hvězd tehdejší doby, vyrobte z nich třeba zajímavou koláž a zarámujte si ji. Pestré vzory zvolte i u textilií a nebojte se plastů, naopak, plast byl v té době objevovaným materiálem a tak se používal na všem možném.

.: V interiéru vidíme použité plakáty i plasty.foto: Real Estate Karlín

Pořiďte si plastové skleničky i podnos a nějaké pěkné nábytkové kousky koupíte v bazarech za pár korun a ty, které tam neseženete koupíte ve specializovaných obchodech jako repliky.

Koloniální styl jako z Afriky

Byt v koloniálním stylu je plný exotiky. Sošky zvířat a bůžků ze dřeva, tmavá těžké a exotická dřeva (hodí se mahagon, teak nebo třešeň), ručně tkané koberce a přehozy, kovová madla u nábytků opět se zvířecími motivy, to vše do takového bytu patří.

.: Byt v koloniálním stylu je plný předmětů z cest, sošek a váz se sušenými květinami.foto: archiv BematechAby byl dojem dokonalý dejte pozor na podlahovou krytinu, klasické lino se opravdu nehodí. Kde je to možné použijte kameninové dlaždice, kde není vsaďte na klasické parkety, nejlépe v tmavém provedení.

Minimalismus je dobrou volbu pro pořádkumilovné

Minimalistický byt má jednu velkou přednost, je přehledný a protože je v něm “minimálně” nábytku tak se nepořádek ztratí, všemu dominují čisté linie a barvy.

.: Minimalismu jsou vlastní čisté linie.foto: Právo/Roman Mašín

Byt je vzdušný, s nábytkem to rozhodně nepřehánějte. Volte jednobarevné doplňky a zapomeňte na krajky a příliš zdobné doplňky.

Byt podle nejnovějších trendů

Pokud chcete mít byt zařízený přesně podle nejnovějších světových trendů, například podle toho, co prezentoval letošní milánský veletrh a veletrh Heimtextil ve Frankfurtu tak vězte, že minimalismus se letos halí do luxusu.

.: Tapety k patří k letošní sezóně.foto: Právo/Roman Mašín

Na minimalistické pohovce se objevuje historizující motiv, ornament. Tapety jsou také v historizujícím stylu.

.: Tapety s leskem, tvarově minimalistická pohovka s historizujícím vzorem.foto: Vladimíra Štorchová

Při bližším pohledu na nábytek a textilie vidíme zlaté detaily. V místnosti svítí repliky křišťálových lustrů a celá místnost září kovovými odlesky použitými na textiliích.

Reklama

Související články

Předsíň je vizitkou vašeho bytu

Vstupním prostorem každého bytu je předsíň. Je naší vizitkou, a proto by měla být čistá a příjemná. Splnit tyto předpoklady znamená vyhnout se hlavně koberci,...

Co zvážit při koupi bytu či rodinného domu

Trh bytů u nás prosperuje, prakticky vše, co se postaví, se v zápětí prodá. Obdobně je na tom i trh rodinných domů. V regionech plní rodinné domy funkci...

Výběr článků

Načítám