Tento soubor jednoduchých, ale cenných zásad nám má pomoci optimálně sladit všechny úkony, zóny a vzdálenosti mezi nimi.

Důležitá je hierarchie těchto úkonů a míst. Podle známých studií a průzkumů totiž mnohdy ztrácíme zbytečně mnoho času nesouladem mezi těmito pracemi, plochami, jejich výškami a rozměry či vzdálenostmi.

Nejlepší cestou, jak v kuchyni nejlépe pracovat, je kvalitní projekt dispozice, optimální rozmístění nábytku a návrh technologického vybavení.

Důležité je odvětrání především v nových kuchyních, které jsou často propojeny s dalšími obytnými místnostmi. Digestoř umístíme dostatečně vysoko, aby odstraňovala co nejvíce pachů a par (Koryna). .: Důležité je odvětrání především v nových kuchyních, digestoř umístíme dostatečně vysoko, aby odstraňovala co nejvíce pachů a par. foto: Právo/archiv firem Scavoloni, Hanák, Koryna

Tři kuchyňská centra

Kuchyně má tři hlavní pracovní centra: sporák, chladničku, dřez. V těchto zónách je těžiště kuchyňských manévrů pro dnešní uspěchané hospodyňky nebo muže, kteří rádi vaří a pomáhají ženám při vaření.

Tyto zóny by podle odborníků měly by být co nejvíc dostupné. Dobrý plán kuchyně má proto začít plánováním zón. Správným rozmístěním získáme kratší cesty v kuchyni sem a tam.

Jak mít vše při ruce

Kuchyň je odjakživa důležitým kapitánským můstkem našich domovů:

  • Ideální osa spojující důležitá místa by neměla být delší než 6 metrů. Jen tak můžeme s klidem a přehledem říci, že máme vše pod kontrolou a při ruce. Ale pozor - nic se nesmí přehánět. Když jsou centra těsně u sebe, máme zase na kuchyňské práce málo prostoru a omezuje nás to při vaření i pečení, při pohybu vůbec.
  • Ideální je „ušití“ kuchyně na míru, např. do tvaru U. Zde máme skutečně všechno po ruce ze všech stran, více než v řešení do L.

Nezapomeňme na ergonomii dalších míst. Nevhodná jsou např. dvířka ve spodních skříňkách, musíme se k nim shýbat, předměty hledat, část obsahu pracně vyndavat, abychom se dostali hlouběji.

Dnes se doporučují k dolním skříňkám plnovýsuvy. Právě díky plnovýsuvům s vyššími zadními stěnami a uzavřenými bočnicemi můžeme mít podstatně více úložného prostoru, než který nám může poskytnout běžná policová skříňka. Kvalitní kování zajišťuje více komfortu díky měkkému a tichému zavírání.

Veškerá manuální práce v kuchyni se odehrává mezi třemi hlavními centry činnosti – dřezem, chladničkou a sporákem. V optimálním případě by čára spojující tato primární místa v kuchyni neměla měřit více než šest metrů (Scavolini). .: Práce v kuchyni se odehrává mezi třemi hlavními centry činnosti – dřezem, chladničkou a sporákem, které by neměly zabírat více než šest metrů. foto: Právo/archiv firem Scavoloni, Hanák, Koryna

A je to i sama pracovní plocha, která nám má dávat dost volného místa pro vaření. Loupání brambor, porcování pečeně. V úvahu přichází i mycí plocha, další úložná místa, např. různé police, skříňky, pultíky, stojany, příčky, karusely. Také odkládací plocha, např. při odkapávání a sušení nádobí.

Nejrušnější zóna

To je místo, kde se pohybujeme nejvíce, tedy zóna mezi sporákem a dřezem. Zde stále něco čistíme, omýváme, krájíme, dáváme do hrnců, pekáčů, pánviček a kastrůlků, abychom to vařili, dusili, pekli, smažili, restovali. Tato zóna musí mít svoje optimální vzdálenosti a uspořádání.

Kuchyňské desatero

Dispoziční řešení pracovní, varné, mycí, odkládací, úložné a chladicí zóny vychází z 10 základních pravidel:

1. Musíme mít dostatek prostoru pro odkládání nejen již uvařených jídel, ale i potravin, které teprve chystáme zpracovávat. K tomu potřebujeme mít přípravnou plochu po obou stranách varného centra. Šířka by neměla být menší než 40 cm.

Samostatná přípravná plocha nemá být menší než 80 cm, abychom měli dostatek místa na přípravu pokrmů a mohli používat více nádob najednou i při vaření složitějších jídel.

2. Ideální jsou různé výšky pro různé zóny. Výška pracovní desky je od 85 do 105 cm, podle výšky postavy. Varná zóna snese nižší výšku pro lepší přehled průběhu a doby vaření, zejména v hlubokých nádobách. Dřez může být vyšší, aby nás při mytí nádobí nebolela záda.

Ergonomie kuchyňského prostoru stanoví ideální dispoziční řešení umístění kuchyňských prvků tak, aby vše bylo v dokonalém logickém souladu během našeho vaření (Scavolini). .: Ergonomie kuchyňského prostoru stanoví ideální dispoziční řešení umístění kuchyňských prvků. foto: Právo/archiv firem Scavoloni, Hanák, Koryna

3. Důležité je odvětrání, a to především v nových kuchyních, neboť jsou často propojeny s dalšími obytnými místnostmi. Proto musíme instalovat digestoř dostatečně vysoko, aby odstraňovala co nejvíce par a pachů a zároveň nám nepřekážela při práci.

4. Odkládání odpadků je logické u dřezové skříně. Pro třídění odpadků je vhodné si pořídit tzv. soter, systém odpadkových košů, s těsnicím víkem a plynulým otvíráním.

5. Osvětlení pracovní plochy by mělo být dostatečně intenzivní, abychom zde mohli pracovat se všemi kuchyňskými nástroji bezpečně. Nejvhodnější je jednolité světlo nevrhající přílišné stíny, nejlépe delší zářivková trubice.

6. Otevírání horních skříněk nejlépe vyřešíme výklopným systémem. Je to bezpečné a častěji používané kuchyňské náčiní máme navíc uskladněné v pohodlném dosahu.

Nejfrekventovanější zóna v kuchyni je mezi sporákem a dřezem, proto musí mít svoje optimální vzdálenosti a uspořádání..: Nejfrekventovanější zóna v kuchyni je mezi sporákem a dřezem, proto musí mít své optimální vzdálenosti a uspořádání. foto: Právo/archiv firem Scavoloni, Hanák, Koryna

7. Celý systém úložných prostor musíme mít provedený tak, aby se v něm snadno orientoval každý člen rodiny. Vhodné jsou moderní výsuvy u skříněk včetně škály kovových systémů s prosklenými prvky.

8. Dřez a myčku umístíme vedle sebe. Umožníme tím ukládání nádobí po jeho opláchnutí nejkratší cestou do myčky.

9. Cesta od chladničky by měla pokračovat k odkládací ploše, dále k mycí a pracovní zóně až k varné a být zakončena servírovací či barovou deskou.

10. Hlubší pracovní desky (60 cm) umožňují nižší polohu horních skříněk v nižší, lépe dosažitelné poloze. Jsou pak dostupnější (odpadá čas s používáním židlí a žebříků, abychom na všechna místa bezpečně dosáhli).

Skříňky, police, zásuvky

Ideální řešení je takové, když máme vše po ruce a na dosah. To znamená, když se pro věci a potraviny nemusíme příliš shýbat nebo vysoko natahovat. V poslední době se osvědčují široké, hluboké a snadno vysouvatelné anebo naopak zatahovatelné zásuvky v šířce od 90 do 180 cm.

Víc než kuchyně

Kuchyň by i dnes měla být hezkým, příjemným, pohodlným a útulným místem. Podle nejnovějšího trendu se stále více stává obývacím prostorem s mnoha funkcemi. Místem, kde nejen uvaříme, ale také posedíme s rodinou a přáteli.

Současná kuchyně je srdcem domova – jsme zde zvyklí jíst, ale také odpočívat a posedět s rodinou a přáteli. Proto se musí v kuchyni sladit všechny tyto funkce – obytné, praktické, dekorativní a technologické dohromady (Scavolini). .: Současná kuchyně je srdcem domova – jsme zde zvyklí jíst, ale také odpočívat. foto: Právo/archiv firem Scavoloni, Hanák, Koryna

Musíme ale také dobře vědět, jak na to. Jak tyto funkce sladit – praktické, obytné, dekorativní i technologické. A právě tím nejlepším receptem je inteligentní ergonomie.