Hlavní obsah

Vnitřní bazén potřebuje správnou teplotu

Novinky, rai

Pokud máte bazén přímo v domě či jako součást vašeho bytu, měli byste pamatovat i na odpařování vody. Jde o přirozený jev, ovšem za jistých podmínek můžete nadměrným ztrátám zamezit.

Článek

Vnitřní bazén nebo masážní vana je už dnes součástí mnoha domů i bytů. Mnoho lidí využívá je využívá jako příjemný způsob relaxace, kromě psychického odpočinku mají koupele či vodní masáže dobrý vliv i a fyzickou kondici. 

Faktorem, který ovlivňuje úsporné fungování bazénu, je i vlkost okolního vzduchu. Foto Desjoyaux

Ideální vlhkost v prostoru kolem bazénu je 60 - 70%. Vyšší hodnota např. kolem 80% by už připomínala spíše tropy a v uzavřeném prostoru by mohla navíc přát vzniku nežádoucích plísní a hub. Nižší vlhkost vzduchu (méně než 50%), docházelo by zas k nadměrnému vypařování vody.

"Například z bazénu o rozměrech 8 x 4 metry, vyhřívaného na 24 - 28 °C a teplotou prostoru 25 - 29 °C se totiž za hodinu vypaří 4 - 6 litrů vody! To je pro představu asi půl většího kbelíku, " říká Rudolf Pejša, specialista na bazény ze společnosti Desjoyaux. "V případě malého nezakrytého masážního bazénku 2 x 2 metry, ohřátého na 35 °C, je odpar kolem 2 litrů za hodinu," dodává.

Hlídat a zakrývat

Řešením je hlídat správný poměr teploty a vzduchu. Teplota vzduchu by měla být o 1 až 2 °C vyšší. "Momentu, kdy se vlhkost začne zkapalňovat, se říká rosný bod. Například u bazénu vytápěného na 28 °C a s relativní vlhkostí 65% je rosný bod 20,6 °C. A každá stěna prostoru, která má mít nižší teplotu, se orosí. Proto doporučujeme instalovat pod prosklené stěny buď ofuky, nebo speciální konektory s ventilátorem," upozorňuje Pejša.

Prosklené stěny by se neměly rosit, je to signál, že stěny by měly mít nižší teplotu. Foto Desjoyaux

Vnitřní bazén je také vhodné zakrývat. Tím lze ušetřit 30 - 40 procent spotřeby energií. Když totiž bazén zakryjete, voda se z něj bude o poznání méně odpařovat, odvlhčovač bude v chodu mnohem méně a tím pádem i déle vydrží.

Reklama

Související témata:

Související články

Bazén na míru

Stále častěji najdeme ve výbavě domů také bazény. Protože jde o větší investici a jistě byste rádi, aby vám dobře sloužil, neměli byste jeho nákup podcenit.

Alternativou bazénu je přírodní jezírko

Chcete se na vlastní zahradě koupat a zároveň být ohleduplní k přírodě? Pak si zvolte místo klasického bazénu přírodní jezírko (tzv. biotop) s vodou...

Výběr článků

Načítám