Hlavní obsah

Co umějí koberce

Právo, Zuzana Nielsenová

Bez koberce není domov nikdy zcela útulný. Chlad a tvrdost při kontaktu holé podlahy s bosou nohou snižují pocit pohodlí a bezpečí. Vhodně zvolený koberec naopak navozuje příjemnou atmosféru a dodává pocit komfortu.

Článek

Při rozhodování, jaký koberec si pořídíme, je důležitá kvalita, daná zejména konstrukcí a druhem vlákna. Kvalitní koberec nemusí být vždy drahý, a pro mnoho lidí tedy nedostupný, cena se odvozuje od výrobní technologie a materiálu.

Volba podle zátěže

Místnosti s vysokou frekvencí vyžadují odolnější typ než například ložnice, kde se při výběru koberce můžeme řídit především estetickým hlediskem.

Do hodně používané místnosti se hodí spíše koberce vpichované, známé jako jekor, nebo koberce smyčkové. Technologií smyčky se vytváří kompaktní nášlapná vrstva a již při průměrné kvalitě vlákna koberec dobře odolává zatížení.
Koberce s řezaným vlasem se vyrábějí v mnoha variantách, z nichž některé jsou vhodné pro vyšší zátěž. Většina je však velice komfortních, s vysokým a hebkým vlasem.
Kombinace řezaný vlas a smyčka patří mezi obvyklé typy, které bývají příjemné na dotek a jsou ve stupnici kvality a užití (od extrémní zátěže po vysoký komfort) na středu.
Převládají koberce z umělých vláken, jako je polyamid, polypropylen, polyester. Zejména polyamid je velice pružný a trvanlivý, dobře odolává špíně. Kromě typické mechanické odolnosti má tento materiál i tvarovou paměť - schopnost slehlého vlákna vrátit se do původní polohy. Levnější polypropylen je příjemný antistatickými vlastnostmi, ale má nižší pružnost. Měkký polyester se snadno a dobře barví a je mechanicky odolný. Nylonové koberce jsou mimořádně pružné a trvanlivé a dobře odolávají špíně. Samozřejmostí jsou dnes i tzv. nešpinivé úpravy těchto druhů koberců.

Možnost volby vzoru a barvy bez jakékoli omezující obavy přináší novinka - koberec s teflonovou úpravou. Takto upravená krytina se dá velmi snadno udržovat, a proto můžeme využít velkou škálu barev včetně světlých odstínů koberce, nebo dokonce koberce jednobarevné. Teflonová příměs poskytuje dosud nezvyklou ochranu koberců před znečištěním - je zabudovaná do jemných polyamidových vláken, tvoří vlas koberce, který odpuzuje nečistoty, takže většinu skvrn odstraníme prostým setřením pomocí hadříku a vody.

K tmavému koberci se hodí světlé sofa.

Nejkvalitnějším materiálem je vlna. Tradiční koberce z přírodních materiálů - vlny nebo hedvábí - patří do kategorie luxusních (velká investice v řádu desetitisíců i statisíců, ale je to investice pro několik budoucích generací). Vlněné koberce vytvářejí ten nejvyšší komfort, jsou příjemné, velice odolné i proti popálení, a vyčistíme je snáze než koberce z umělých vláken. V poslední době se na trhu objevuje velký výběr ručně vázaných orientálních (např. nepálských, afghánských, indických) koberců, jejichž výrobci (většinou horalé a pastevci) kombinují tradiční vzory se současným trendem ke světlejším přírodním barvám.

Koberce a alergie

O kobercích se často hovoří v souvislosti s alergiemi jako o zásobárně prachu a roztočů, a tak se jich některé domácnosti raději zbavují. Prevencí proti alergiím je však zejména a hlavně čistota.

Koberce dokonce patří k těm fenoménům v bytě, které drobné nečistoty pohlcují a díky tomu se prach v místnosti nevíří (testy v zahraničí ve školách, které byly vybaveny koberci, ukázaly, že reakce alergiků na prostředí testovaného interiéru jsou stejné nebo dokonce příznivější než ve školách "bez koberců"). Podlahová textilie navíc zlepšuje akustiku místnosti a je poměrně dobrým zvukovým izolantem, zejména tlumí hluk kroků.

Triky v prostoru

Prostor můžeme pomocí kusových koberců zajímavě rozčlenit. Při použití textilní krytiny od stěny ke stěně použijeme vzor s velkou opatrností, nejlépe podlahovinu bez vzoru nebo s drobným dekorem. Zajímavě působí strukturované textilní podlahoviny z přírodních materiálů - sisal, kokos, mořská tráva, juta nebo směs těchto materiálů, které se na podlahy lepí obvykle ve čtvercích.

Tradiční koberce z přírodních materiálů - vlny nebo hedvábí - patří do kategorie luxusních.

Předsíň - za vstupní dveře bytu nebo domu položíme pruh speciální textilie (čisticího koberce), ve které se zachytí největší díl nečistot.

Kuchyně - nepokládáme koberce s vlasem nebo smyčkami, ale např. rohože nebo tkané koberce ze zbytků textilií, které podložíme speciální protiskluzovou podložkou. Pod jídelním stolem pokryjeme podlahu kusovým kobercem (vlněným, bavlněným, z heatsetu, sisalu apod.) - pěkně a příjemně tak vymezíme místo k posezení.

Obývací pokoj a ložnice:

- kusové koberce pomáhají vytvářit různé funkční celky, jejich dekor je i na podlaze vnímán jako obraz, a koberec by měl proto ležet pokud možno volně, nezastavěný nábytkem (s výjimkou těch, které mají pouze borduru a místo v centru volné - ty jsou naopak vhodné jako podložka pod konferenční stolek apod.),

- celoplošné koberce vybíráme především podle předpokládaného stupně jejich zatížení. Životnost koberce je dána poměrem množství vláken k výšce vlasu koberce. Dalším kritériem pro výběr je i materiál, z něhož je koberec zhotoven, tj. druh použitého vlákna.

Pozor na optická úskalí:
Velké vzory na celoplošných podlahovinách prostor zmenšují a často přímo deformují.
Tmavé barvy prostor opticky zmenšují, ale zároveň mu dávají stabilitu a celou místnost zútulní.
Světlé barevné tóny prostor prosvětlují a opticky zvětšují.

Kvalita koberce se pohybuje po stupnici od extrémní zátěže až po vysoký komfort: velice odolný koberec nepatří mezi ty nejpříjemnější podlahové krytiny na dotek, tudíž jej užíváme zejména na chodbách a v místnostech, kde se snad ani nezouváme. Naopak koberec s vysokým komfortem, měkký a příjemný, nevydrží velkou zátěž, proto si takový položíme do ložnice, případně na podlahu v místě, kde bude patřit spíše k ozdobám místnosti.

Barevnost pro pohodu

Zejména u celoplošného koberce je barva významným faktorem, který ovlivňuje atmosféru místnosti, navozuje pocit pohody a při nevhodné volbě i nepohody.

modrá, zelená a šedá je podle odborníků chladná a vážná
teple působí červená, žlutá a hnědá
zajímavý a někdy dramatický dojem vytvářejí výrazné až křiklavé barvy

Kvalita koberce

Základní informace, které před koupí potřebujeme znát:

Váha vlasu - tímto ukazatelem je vyjádřena váha všitého vlákna připadající na jeden čtvereční metr koberce. Vyšší hodnoty slibují lepší kvalitu.

Hustota šití - vypovídá o tom, jak těsně jsou vlákna všitá do podkladové tkaniny. Vysoká hustota dává koberci lepší vzhled a pocit většího pohodlí i komfortu při chůzi. Zároveň prodlužuje jeho životnost.

Zákrut vlákna - údaj o tom, kolikrát bylo vlákno otočeno kolem své osy. Zákrut podstatně ovlivňuje vzhled a kvalitu koberců s řezaným vlasem. Vyšší číslo dokládá kvalitu, vlákno je pružnější a životnost koberce delší.

Speciální úpravy - antistatické, nešpinivé, u vlněných koberců protimolové. Při použití menších koberečků nebo běhounů v předsíni, případně i měkké předložky k posteli zajistíme výrobek před sklouznutím pomocí protiskluzové podložky nebo kobercové lepicí pásky, abychom zabránili zbytečným úrazům. Na schodech připevníme raději koberec pevně přichycenými lištami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám