Hlavní obsah

Bytový designér pomůže s návrhem interiéru

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete pomoci s rekonstrukcí v bytě? Koupili jste nemovitost a přemýšlíte, jak ji zařídit vkusně, účelně a prakticky? Bytový designér nebo architekt si s problémem hravě poradí. Proč?

Foto: ARCHIV FIRMY GEBAS ATELIER (7x)

Pohled do obývacího pokoje volně propojeného s jídelnou a kuchyní. Z návrhu je patrné nejen rozmístění nábytku, barevné kombinace, ale i zamýšlený materiál.

Článek

Právě bytový designér nebo architekt se totiž dobře orientují v nabídce na trhu, vyznají se v materiálech a ovládají ergonomická pravidla, a tak nás ušetří mnohých chyb, nehledě na náš čas i finance. Můžou dokonce nabídnout i autorský dohled a koordinovat dodavatele.

Foto: ARCHIV FIRMY GEBAS ATELIER

Pohled na protilehlou stranu obývacího pokoje, kde nás zaujme originální pojetí vestavěného krbu a pohledová stěna s imitací kamene.

Spolupráce začíná…

Bytového návrháře si vybíráme podle referencí a realizací, které má za sebou, podstatná je i délka praxe. Na první schůzku se dobře připravíme.

Odborník ocení, když přineseme třeba fotografie nábytku, který se nám líbí, ukážeme styl, který preferujeme, mluvíme o oblíbených barvách a materiálech. Společně si povídáme o atmosféře, jakou chceme v interiéru vytvořit, denním chodu rodiny, specifických potřebách.

Foto: ARCHIV FIRMY GEBAS ATELIER

Prostorová 3D vizualizace pomůže klientovi vytvořit si reálnější představu o uspořádání interiéru. Dnes se bez programu neobejde téměř žádný designér či architekt.

Designér či architekt poté připraví první návrhy, ve kterých řeší nejen rozvržení vnitřních prostor, ale i rozmístění jednotlivých funkčních zón (navrhnou příčky, optické předěly), povrch stěn, vyberou podlahovou krytinu, poradí s rozmístěním, typem a množstvím nábytku, osvětlovacích těles.

To je velmi důležité, protože ještě před rekonstrukcí je nutné přesně vědět, kde bude stát třeba křeslo s lampou, u níž si chceme číst. Jedině tak elektrikář správně umístí vypínače, zásuvky. Šikovný designér na závěr poradí i s bytovými textiliemi a rozmanitými dekoracemi, které báječně podtrhnou a zdůrazní styl interiéru.

Foto: ARCHIV FIRMY GEBAS ATELIER

Odborník preferuje návrh na míru. Když se nám běžný nábytek z obchodu nehodí svojí velikostí, tvarem či stylem, obrátí se na zkušeného truhláře.

Vizualizace pro lepší představu

Po výběru nábytku, na kterém se společně dohodneme, čeká bytového designéra práce u počítače nebo s tužkou v ruce. Do půdorysného plánu přesně umisťuje jednotlivé zařizovací předměty s ohledem na výšku stropu, oken, dveří, topení apod.

Řídí se přitom ergonomickými pravidly, která přesně určují, kolik místa např. potřebujeme pro odsunutí židle od jídelního stolu. Dovede jasně říct, jak velký stůl a jeho tvar si můžeme dovolit, určí správnou hloubku skříně (musí se tam pohodlně vejít i ramínko na šaty), respektuje průchodnost kolem nábytku.

Foto: ARCHIV FIRMY GEBAS ATELIER

Návrh koupelny v 3D programu. Pracujeme s barevnou kombinací, velikostí dlažby i obkladu, včetně navazování spár.

Obvykle si klient vybírá z několika návrhů, které se pro lepší představu vytvářejí v prostorové 3D vizualizaci. V programu můžeme měnit nejen vhodné rozmístění nábytku, ale i zkusit jiné barevné možnosti.

Odborník se vyplatí

Vydané finance za nepovedenou realizaci by nás mrzely dlouho, proto se odborník jednoznačně vyplatí. Cena za odvedenou práci pro bytového designéra je různá, podle toho, zda jde o jednorázový návrh jednoho pokoje nebo kompletní řešení celého domu, včetně spolupráce s řemeslníky, architektem, statikem.

Obecně cena tvoří cca 7–12 % z celkových nákladů zakázky. Konzultace a poradenství nás vyjde od 500 do 1000 Kč za hodinu.

Foto: ARCHIV FIRMY GEBAS ATELIER
Foto: ARCHIV FIRMY GEBAS ATELIER

Dvě varianty stejného interiéru. Zákazník se může rozhodnout, zda se mu líbí více tmavá nebo světlejší podlaha a nábytek.

Reklama

Související články

Bytové jádro trochu jinak

Mnoho mladých lidí ve svém prvním, většinou malém bytě často řeší potíže s nedostatkem úložných prostorů. Americký designér Till Könneker vymyslel cosi, co na...

Když moderní domov ovládne retrostyl

Když vstoupíte do bytu Petrových, možná vás napadne, že jste se vrátili o pár desítek let zpět. Ale už za vteřinu je vám jasné, že tohle bydlení má sice prvky...

Výběr článků

Načítám