Hlavní obsah

Jak si vyrobit ozdobný obal na knihu

Právo, Miroslava Kubišová

Cestování dopravou, autobusem, vlakem, tramvají či metrem lépe ubíhá s knihou v ruce. Abychom knížky uchránili před poškozením, měli bychom je mít dobře zabalené. Jednoduchý a přitom hezký obal si můžeme vyrobit vlastníma rukama, třeba ze silného plátna.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Ozdobný obal na knihu

Článek
Pracovní postup
1. Na plátno zakreslíme křídou obdélník o rozměru otevřené knihy i se hřbetem, přidáme asi 2 cm na založení dlouhých stran a 8 cm ke každé krátké straně pro ušití záložek. Ze zažehlovací látky vystřihneme obvod knihy s deskami i hřbetem.
2. Zažehlovací látku umístíme na střed plátna a žehličkou ji přilepíme k podkladu. Tuto výztuž proznačíme kolem dokola stehováním na druhou lícovou stranu. Stehem si označíme též hřbet obalu. Vyznačené okraje nám usnadní umístění tisku.
3. Pak si vyrobíme bramborové tiskátko. Bramboru překrojíme a fixem na plošku nakreslíme jednoduchý vzor, třeba malý čtvereček, trojúhelník, srdíčko a nožíkem vykrojíme jeho tvar. Okolí srdíčka seřízneme tak, aby nepřišlo do styku s barvami.
4. Na skleněnou destičku rozetřeme štětcem trochu textilní barvy a tiskátko do ní namočíme. Na odstřižek látky uděláme zkušební výtisk a po něm můžeme začít s tištěním na obal. Proužkem látky nebo papírem označíme okraj tisku a tiskneme. Před každou ražbou namočíme tiskátko vždy do barvy.
5. Tiskátko lze udělat též z dřevěného hranolku a kousku pryže. Nemusíme si vymýšlet složité tvary, stačí sestřižení do malého pětihranu, oválu či kroužku, který z pryže vystřihneme nůžkami. Tiskátko přilepíme univerzálním lepidlem nebo oboustranně lepicí páskou k dřevěnému špalíčku.
6. Tisk pryží je také spolehlivý a zejména u větších tiskátek se uplatní pórovitá struktura pryže, dobře nasávající a držící barvu. Před každým tiskem nezapomeneme vždy barvu znovu rozetřít, abychom tiskátko rovnoměrně namočili.
7. Ohneme boční krátké okraje do záložek, které budou sloužit k navlékání desek knihy, aby obal dobře držel. Založení ohneme do líce a po stranách je sešijeme. Připravíme si též páseček pro zavírání obalu. Proužek látky podélně přeložíme a sešijeme jej. Na jednom konci ušijeme špičku.
8. Záložky obrátíme do líce a špičkou nůžek vypíchneme růžky. Podélné okraje obalu založíme do rubu a sežehlíme je. Ze zažehlovací látky ustřihneme dlouhý pruh, který položíme přes okraje a žehličkou jimi zafixujeme založení.
9. Růžky v rubové straně pásečku hned za prošitím zastřihneme, aby se látka okraje za švem po obrácení do líce neshrnovala. Pomocí vařečky páseček obrátíme do líce a žehličkou jej srovnáme. Pásek přišijeme k vnitřku zadní klopy.
10. Po vložení knihy do desek pásek ohneme na přední desku obalu a vyzkoušíme si přezku na zavírání. Může to být třeba proužek kůže nebo látky, který přišijeme k obalu a do něhož budeme páseček zasouvat. Kniha takto zajištěná se nám v tašce snadno neotevře a ani nepoškodí.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy

  • Silné a pevné plátno koupíme ve výtvarných potřebách jako malířské plátno (1 m šíře 140 cm, koupíme asi za 160 Kč).
  • Textilní barvu dostaneme tamtéž (1 lahvička/ 60 Kč).
  • Zažehlovací látku pořídíme v textilní galanterii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám