Hlavní obsah

Ozdobte si květináč ještěrkou

Právo, Miroslava Kubišová

K vyzdobení květináče využijeme nové dekorační prostředky, s jejichž pomocí lze i prostorovou plochu květníku pojmout jako reliéfní obraz. S dekoračními akrylovými tmely, gely a barvami vytvoříme působivou plastickou výzdobu.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Hotový květináč je krásnou dekorací do každého bytu.

Článek
1. Vnitřek hliněného květináče natřeme několika vrstvami obyčejného bílého Balakrylu. Tím zabráníme prosakování vody při zalévání a následnému poškození dekorace na vnějším obalu květináče.
2. V misce si namícháme malé množství akrylové barvy v odstínu, který se nejlépe hodí pro malbu vnější strany květináče. Pak do barvy přidáme strukturální gel a vše rozmícháme do homogenní kaše.
3. Čistou hliněnou stěnu květináče pokryjeme tónovaným nátěrem s akrylovým gelem. Vznikne tak povrch s hrubě zrnitou strukturou, který po zaschnutí dobře drží. Další možností je, že květináč natřeme rovnou strukturálním gelem a po zaschnutí jej přetřeme akrylovou barvou.
4. Nátěr za chvíli zaschne a můžeme pokračovat. Na zrnitém povrchu u okraje květináče můžeme namalovat plnou linku v tmavší barvě. Přechod z plně vykryté plochy na zrnitou vytváří tečkovanou malbu.
5. Kámen, na který posadíme později ještěrku, vytvoříme akrylovým praskacím tmelem. Špachtlí naneseme na stěnu silnou vrstvu tmelu a rozhrneme ji do oválného tvaru balvanu. Ihned na povrch tmelu začneme foukat fénem, až se objeví praskliny.
6. Čerstvě nanesený tmel intenzivně vysušujeme fénem po dobu, dokud vznikají trhliny. Po zaschnutí kámen natřeme řídkou, vodou rozředěnou akrylovou barvou. Necháme barvu usadit v trhlinách a výstupky lehce setřeme vlhkým hadříkem.
7. Na kámen měkkou tužkou předkreslíme tvar ještěrky a akrylovým lehčeným reliéfním tmelem vymodelujeme její podobu. Špachtlí naneseme vždy trochu tmelu a druhou čistou špachtlí jej uhladíme do žádaného tvaru, až po částech vše domodelujeme.
8. Do ještě mokrého reliéfu můžeme zasadit barevné střípky nebo mozaikové čtverečky, které rozštípeme na čtvrtiny a použijeme. Kamínek nebo střípek mírně zatlačíme do měkkého tmelu a reliéf necháme v klidu až do úplného zaschnutí, což je doba úměrná síle vrstvy (2 až 24 hodin).
9. Naše rostlinka šater zední (Gypsophila muralis) je velmi dekorativní. Několik tenkých stvolů vždy vyráží z jednoho kolínka se dvěma lístečky a podobně se stále větví dál. Na konci každého stvolu rozkvétá jemný kvítek, takže rostlina je celá obsypaná drobným kvítím. Její podobu můžeme přenést na květináč.
10. Pozadí kamene s ještěrkou doplníme květinovou malbou. Tenkým štětcem namočeným do zelené akrylové barvy nejdřív namalujeme stavbu rostliny s úzkými stvoly a hadovitými lístky. Na konci stvolů pak červenými tečkami znázorníme okvětí se světlou tečkou uprostřed.
11. Hotový květináč je krásnou dekorací do každého bytu.

Doporučujeme

  • V hobby potřebách koupíme strukturální akrylový gel (168 Kč/ 250 ml), lehčený reliéfní tmel (165 Kč/ 250 ml) a reliéfní krakelovací (praskací) tmel (165 Kč/ 250 ml). Pro zdobení středně velkého květináče spotřebujeme celkem malé množství, takže zakoupené dekorační prostředky využijeme ještě při další tvorbě.
  • Balakryl dostaneme v drogerii, v oddělení barev (1 kg asi za 100 Kč).
  • Akrylové barvy lze kupovat jednotlivě (lahvičku asi za 40 Kč) nebo v celé sadě barev (krabice s 12 ks barev za 480 Kč). Vše dostaneme ve výtvarných potřebách.

Reklama

Související články

Vhodné komíny pro kachlová kamna i krby

Komínová technika urazila během svého vývoje dlouhou cestu. Bez ohledu na to komíny stále slouží stejnému účelu jako na počátku - k odvodu spalin. Největší...

Jak zrekonstruovat vybydlený panelákový byt

Přibližně pětina obyvatel republiky žije v panelácích. Tedy ve vybydleném bytě, který má svá nejlepší léta již dávno za sebou. Materiálů vhodných pro vytvoření...

Vyrobte si sami: Nosič na nářadí

Máte pár kousků stále potřebného nářadí nebo třeba malířských potřeb a místo, aby byly pěkně pohromadě, padají na vás ze čtyř různých poliček? Vyrobte...

Výběr článků

Načítám