Hlavní obsah

Pražské Jižní Město bude mít nový plavecký bazén za 320 miliónů

Právo, Hynek Paštěka

Radnice Prahy 11 byla nucena podstatně zredukovat plány na vybudování aquaparku na Jižním Městě. Přesto chce postavit alespoň plavecký bazén spojený s další multifunkční halou. Projekt je již připraven, čeká se na územní rozhodnutí. Hotovo by mělo být za dva roky.

Článek

V roce 2006 radní Prahy 11 chtěli postavit areál s aquaparkem, krytou ledovou plochou, ubytovacími kapacitami a komerčními prostory. Ukázalo se ale, že Praha na takové projekty nemůže čerpat evropské dotace, navíc vyrostl nový aquapark v Čestlicích a vlivem ekonomické krize se nehrnuli ani investoři.

Bylo nutné projekt podstatně zredukovat na vybudování plaveckého bazénu a příslušenství, tedy podstatně levnější variantu. Kritici přesto namítají, že budování bazénu je zbytečné, právě kvůli možnosti dojet si do Čestlic nebo jiných bazénů v Praze.

„Jižní Město má 80 tisíc lidí, to je jako krajské město. A plavecký bazén tu nemáme, i když je slibován už 40 let. Pokud chceme, aby lidé na Jižním Městě skutečně žili, musí tu mít možnost i takového vyžití,“ odmítl kritiku starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský (ODS) a pokračoval: „Čestlice jsou něco jiného, vzájemně si nekonkurujeme, ale spíše se doplňujeme.“ Dodal, že městská část je připravena na to, že bude provoz stadiónu částečně dotovat, například v případě dětí nebo seniorů.

Jedenáctku budou tvořit tři objekty

„Jde o klasický městský bazén. Projekt je životaschopný a prostředky na něj máme. Za dva roky tu skáčeme do bazénu,“ dodal radní Prahy 11 Jiří Janeček (ODS).

Sportovní centrum Jedenáctka, jak se komplex oficiálně jmenuje, mají tvořit tři objekty. Bazén o délce 25 metrů má být uprostřed, jeho součástí bude i rekreační bazén s atrakcemi a dětské brouzdaliště.

Na jednom kraji se pak počítá s budovou s dalšími bazény pro rehabilitační plavání, plavání maminek s dětmi a seniory. Na druhém by měla vyrůst multifunkční hala, na Jižním Městě již druhá.

„Lidé mají o sport zájem a první halu, kterou jsme nedávno otevřeli, máme už teď plnou. Proto jsme se rozhodli postavit další, kterou také bez problémů naplníme,“ zdůvodnil výstavbu haly Mlejnský.

Areál vyroste na pozemku o výměře 4,75 hektaru. Leží na sever od ulice Mírového hnutí, ze severu a západu ho ohraničuje Košíkovský potok. V plánu je také vybudování parkoviště a cyklostezky, ve druhé fázi i venkovních sportovišť.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám