Hlavní obsah

Finanční poradna: Věcné břemeno může zhatit plány na hypotéku

Uvažujete, že levně koupíte a zrekonstruujete dům s postarším majitelem, že necháte na kupované nemovitosti věcné břemeno doživotního užívání? Počítejte s tím, že banka nemovitost do zástavy nevezme. Budete muset ručit jinou vhodnou nemovitostí v dostatečné hodnotě. Na vaše otázky odpovídá finanční konzultant Jan Lener ze společnosti Broker Consulting a.s.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Banky zajišťují zástavním právem k nemovitosti hypoteční úvěr. Počítají s tím, že když dlužník nebude řádně splácet, nemovitost prodají a uspokojí svoji pohledávku. Existují skutečnosti, které zabraňují nebo omezují prodejnost nemovitosti, např. špatný stav nemovitosti nebo právě věcná břemena.

Pokud na nemovitosti vázne jen věcné břemeno, které umožňuje někomu přejezd pozemku či využívání studny okolními sousedy, taková věcná břemena pouze sníží odhadní cenu. Mnohem závažnější problém představuje právě věcné břemeno, umožňující doživotní užívání jednobytového objektu. Takový objekt banka do zástavy nikdy nevezme. Nemohla by nemovitost snadno prodat. Řešením je dát bance do zástavy jinou vhodnou nemovitost v dostatečné hodnotě (více na www.bcas.cz).

V březnu jsem vyřizoval hypotéku na koupi domu. Banka si mě prověřila v bankovním registru. Objevil se údaj o nezaplacené částce ve výši cca 2800 korun z kreditní karty. Má banka oprávnění zadat do bankovního registru i splátku, která je stále ještě ve lhůtě splatnosti? V případě, že nemá, jak bych se měl proti tomu bránit?
Existují bankovní i nebankovní registry. Tyto registry shromažďují informace o dlužnících. Konkrétně registry BRKI a NRKI uchovávají všechny informace, které jsou spojeny s vašimi úvěry a vaší úvěrovou minulostí. Tedy i ty pozitivní informace, kdy jste se nijak neprovinila a splácíte své závazky včas a řádně. Banku samozřejmě zajímají i úvěry, které aktuálně splácíte. V případě, že byl do registru zanesen negativní záznam, ačkoliv k tomu nebyl důvod, neváhejte a situaci řešte u příslušného provozovatele registru. Chyby se občas stávají. Ochota rychle řešit takovou situaci bývá velmi vysoká.
Máme šanci získat nebankovní hypotéku, když tchyně, která si na nás vzala hypotéku nesplácí včas, a tím jsme se dostali s manželem do registru. Nyní chceme koupit dům, oba dva máme slušný příjem a své vlastní půjčky platíme včas. Máme schválenou nebankovní hypotéku u společnosti, která nenahlíží do registru. Chtějí ale poplatek 10 tisíc Kč za vyřízení hypotéky, ještě před podepsáním smlouvy, myslíte, že je ta společnost důvěryhodná?
Pokud máte v registru negativní záznam, jsou šance získat úvěr opravdu mizivé. Bohužel mnoho podobných “dohod” v rodině končí podobným způsobem a nezřídka vedou k rodinným rozepřím. Banka do vašich “dohod” nevidí a ani vidět nechce. Pro ni jste dlužníci vy a dle papírů nesplňujete své závazky včas a řádně. Prodlení ve splácení navíc zůstane v registrech několik let. Jedinou šancí je nyní vše doplatit. Zkuste to s hypotékou u ústavu, kterému jste dlužili. Je zde také možnost, obrátit se na hypotečního specialistu, finančního konzultanta, aby zkusil najít cestu. Dle toho, co píšete, jste zvyklí žít “na dluh”. Doporučuji si nejprve vytvořit dostatečné rezervy na několik měsíců dopředu. Důvěřujte raději bankovním domům. Rozhodnete-li se, vzít si nebankovní hypotéku, která bude pravděpodobně hodně drahá, prověřte si danou společnost a hlavně si několikrát přečtěte smluvní podmínky. Je obvyklé, že poplatek za vyřízení hypotéky se platí až při podpisu úvěrových smluv.
Slyšel jsem, že je možné čerpat z úvěru poplatek investiční společnosti, je tomu tak ? A co se ještě dá z hypotečního úvěru financovat ?
Ano, do úvěru na bydlení, lze schovat mnoho poplatků. Tedy i při kombinaci hypotéky s podílovými fondy, je možné čerpat z úvěru poplatek investiční společnosti. Do hypotečního úvěru se dají zahrnout poplatky i např. za projektovou dokumentaci, inženýrské činnosti či zřízení staveniště, nebo samotný poplatek za zpracování hypotečního úvěru bankou. Některé banky také nabízejí klientovi až 20 % z výše úvěru jako prostředky neúčelové, tzv. na vybavení domácnosti, jejichž použití se bance nedokládá (popř. se dokládá pouze čestným prohlášením nikoli fakturami či účtenkami). Můžete je utratit dle vlastního uvážení.
Pokud máte problém z oblasti bydlení, se kterým by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám