Hlavní obsah

Finanční poradna: Když záznam v registru dlužníků zamezí získání úvěru na bydlení

Nemusíte dlužit statisíce, stačí zaplatit pozdě účet za telefon ve výši pouhé stokoruny a můžete být zařazeni do registrů dlužníků. V České republice je milión lidí, kteří mají záznam v úvěrových registrech.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

O tom, že máte škraloup v platební historii, vás navíc nemusí nikdo informovat. Tuto nepříjemnou zprávu se často dozvíte až ve chvíli, kdy to nejméně čekáte a potřebujete – v bance při žádosti o úvěr.

V registrech dlužníků snadno a rychle

Neplatiče z vás udělá nejen dlouhodobé nesplácení úvěru, ale i drobný prohřešek, jako je například pozdě zaplacená faktura za internet. Několikatýdenní skluz v platbě vám zajistí evidenci v registru dlužníků v délce až několika let (většinou tří až čtyř roků).

Je jedno, zda svůj nesplacený závazek za pár týdnů uhradíte, vaše jméno bude v registru uvedeno dlouhou dobu poté (registr SOLUS ponechává záznam po dobu tří let od uhrazení všech dluhů).

Pokud byste si v období, kdy jste v registrech evidováni, chtěli vzít úvěr na bydlení, většina bank vám ho právě kvůli tomuto záznamu odmítne poskytnout. Můžete se také spolehnout na to, že banka nebude mít zájem zkoumat důvody, proč jste se v registru ocitli. Hlídejte si proto, abyste všechny své závazky spláceli řádně a včas tak, abyste nezadali záminku pro to se v registrech ocitnout.

Co o vás registry ví

Ke každé fyzické osobě jsou v registrech kromě jména, rodného čísla a adresy uvedeny také základní informace o tom, jak a kolik celkem fyzická osoba splácí nebo v minulosti splácela. Součástí je i určení formy zajištění závazků.

Registry také vedou záznamy o tom, zda daná osoba právě nežádá o nějaký úvěrový produkt. Dejte si pozor i v případě, že někomu za jeho úvěr ručíte, v registrech je vedeno i ručení za cizí úvěr. Výměna informací o platební morálce, schopnosti splácet a důvěryhodnosti klienta je bankám povolena v rámci zákona o bankách.

Počítejte s tím, že ve chvíli, kdy žádáte banku o úvěr na bydlení, se to dozví i jiné banky. Nežádejte proto neuváženě u všech bank, každá zamítnutá žádost by vám snížila pravděpodobnost úspěchu u dalších institucí.

Se záznamem v registru

Zkontrolujte si, o jaký záznam se jedná, pokud je uveden omylem, žádejte o jeho odstranění instituci, která vás tam zapsala. Jedná-li se o platný záznam, kterého jste si vědomi, a přesto si potřebujete nutně půjčit, máte jen dvě možnosti. Zaměřte se na firmy, které s registrem dlužníků nespolupracují (velmi nevýhodné, mnohdy až amorální podmínky), nebo na ty, které spolupracují, ale zajímají se o závažnost vašeho prohřešku, kvůli kterému jste se v registru ocitli.

Pokud by se jednalo jen o drobnost, kterou jste navíc rychle splatili, nemuseli byste mít u těchto společností zavřené dveře. Vyšší úrokové sazbě se však nevyhnete, přece jen budete z pohledu banky rizikovějším klientem, který by v budoucnu mohl mít problém úvěr řádně splácet.

Jestli jste nechali celou záležitost dojít do fáze, kdy vám byla vydána exekuce na majetek, jsou vaše šance dosáhnout na půjčku zcela minimální.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček ze serveru Sfinance.cz.

Dobrý den, ručím bratrovi za úvěr na auto, které si před třemi lety koupil. Dozvěděla jsem se, že nezaplatil poslední čtyři splátky, mohou mne jako ručitele zaevidovat do registru dlužníků?
Ano, jako ručitel máte dokonce povinnost závazky bratra převzít, pokud jim není on schopen dostát. Čili jeho dluhy jsou i vaše dluhy, a tím pádem můžete mít v registru dlužníků záznam. Doporučuji, abyste si co nejdříve ověřila, zda daný záznam existuje a co nejrychleji se s bratrem dohodla, jak bude splácení úvěru dále probíhat.
V bance při ověřování mých příjmů a výdajů zjistili, že mi nemůžou dát půjčku na rekonstrukci bytu, protože už nějaký úvěr mám a nesplácím jej. Jenomže já žádný úvěr nemám a nic neplatím. Kde zjistím, o co se jedná?
V první řadě bych se obrátil na bankovního úředníka, který vám oznámil, že máte v registru záznam. Pokuste se od něj zjistit, z jakého registru tuto informaci má, ušetříte si tím zbytečné výlohy za nahlížení do každého potenciálního seznamu dlužníků, které je zpoplatněno. V současné době existuje několik dlužnických registrů, do nichž lze nahlédnout. Jedná se o Bankovní registr klientských informací (BRKI), Nebankovní registr klientských informací (NRKI), Sdružení SOLUS, Centrální registr dlužníků (CERD) a Centrální registr úvěrů (CRÚ). Pokud s daným záznamem nemáte opravdu nic společného, domáhejte se u příslušného registru výmazu záznamu z důvodu jeho chybovosti.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám