Hlavní obsah

Finanční poradna: Získat hypotéku na nemovitost v zahraničí není těžké

Ne každý zájemce o byt či dům v cizině má vždy k dispozici dostatek peněz ke koupi nemovitosti podle svých představ. Jedním z nejčastějších způsobů, jak na vysněnou zahraniční nemovitost dosáhnout, je proto hypotéka.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Pro některé kupující, kteří mají stálý a spolehlivý příjem, představuje hypoteční úvěr ideální řešení. Je důležité si uvědomit, že koupě větší či lépe umístěné nemovitosti (např. v centrech měst, v blízkosti turistických destinací) je zajímavá finanční investice, která se do budoucna bude více zhodnocovat. Vedle toho lze rovněž využít speciální nabídky na některé zlevněné reality.

U některých domů nebo bytů, které se dobře pronajímají, může příjem z nájmu pokrýt celou nebo větší část hypoteční splátky. Hypotéky na zahraniční nemovitost české banky poskytují. Je tu ale jedno podstatné "ale" – je nutná zástava v podobě nemovitosti v České republice.

Sazba, podmínky a nutný minimální vklad závisí na individuální finanční situaci kupujícího. Obvykle je možné získat hypotéku až do 60-70 procent ceny nemovitosti. Obecně lze říci, že hypotéky v eurech jsou vázané na EURIBOR (The Euro Interbank Offered Rate - nejčastěji používaný index u zahraničních hypoték v eurech).

Úrokové sazby se pohybují okolo 3,5 až 4 procent. Požadavky na sjednání hypotéky závisí na mnoha faktorech, např. na délce úvěru, částce, zemi, konkrétní bance.

Je také důležité rozumět technickým podmínkám hypotéky, včetně indexu, na který je vázána, protože např. úrokové míry centrálních bank, např. ECB, se mohou výrazně lišit od měr mezibankovních, jako již zmíněný EURIBOR. Je rovněž velmi důležité vědět, jak solventní je banka, která hypotéku poskytuje. Tato znalost je nutná i vzhledem k problémům, které mají některé banky v eurozóně i mimo ni.

Na vaše dotazy odpovídá Lucie Vydrová z portálu www.sfinance.cz.

Existuje na českém hypotečním trhu nabídka na financování nemovitosti v Chorvatsku? Pokud ano, za jakých podmínek?
Koupě nemovitosti v zahraničí není v dnešní době tak velký problém, jak by se mohlo zdát. K financování realit můžete využít hypotéku jak od české, tak i od zahraniční banky. České banky nabízejí hypotéky na zahraniční nemovitosti pouze v případě, že použijete jako zástavu vámi vlastněnou českou nemovitost. Podmínky poskytnutí jsou stejné jako u hypotéky na koupi nemovitosti v České republice.
Ale jelikož v dnešní době většina lidí preferuje nezatěžovat svou domácnost hypotékou, je nejspíš jednodušší získat hypotéku v cizí zemi, kde se vámi vybraná nemovitost nachází. Proces získání může být poměrně komplikovaný a liší se v jednotlivých zemích a bankách. Některé banky vyžadují několik let bankovní historie v zemi, v níž chcete nemovitost pořizovat. Proto vám doporučuji advokáta nebo notáře, který zná místní právní předpisy. Obecně lze říci, že jednodušší je získat hypotéku v zahraničí, než o ni žádat v České republice.
Vlastním byt v hodnotě zhruba dvou miliónů korun. Ten je zatížený hypotékou, na niž zbývá doplatit 1 300 000 korun. Fixace končí za rok. Lze takový byt prodat bez velkých nákladů?
Ve vaší situaci máte v podstatě tři možnosti, jak situaci řešit: splacením hypotéky, refinancováním nebo převzetím hypotéky.
Splacení hypotéky má jednu velkou výhodu - je to rychlé, jednoduché a zaniká tím zástavní právo k nemovitosti. Nevýhodou jsou naopak vysoké náklady za předčasné splacení před skončením doby fixace, kdy je možné hypotéku splatit bez sankcí. Sankce za předčasné splacení se pohybují okolo 10 procent z nesplacené jistiny.
Další možností je refinancování, kdy získáte lepší podmínky, než když jste sjednával první úvěr. Opět ale musíte počítat s poplatky za předčasné splacení. Z toho důvodu je asi nejlepší řešení převzetí hypotéky. Jedná se o jednu z nejpoužívanějších variant a z hlediska poplatků i nejlevnější. Oproti předchozím je tato varianta velice jednoduchá a ušetříte i na poplatcích. Na druhou stranu je tento postup časově náročnější.
Postup při převzetí hypotéky: prodávající se domluví s kupujícím na koupi nemovitosti s hypotékou a banka si prověří bonitu kupujícího a udělí souhlas s převzetím. Kupující složí částku odpovídající rozdílu mezi dohodnutou prodejní cenou a nesplacenou částkou hypotéky, nejlépe do notářské zástavy. Jakmile je uskutečněn přepis v katastru nemovitostí, jsou peníze uvolněny na účet prodávajícího.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám