Hlavní obsah

Z ubytovny v pražských Kobylisích budou byty pro seniory

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pouhý rok se promění budovy bývalé ubytovny ve Střelničné ulici v Praze 8 na dva domy se seniorskými byty a společnou budovu, ve které budou ordinace lékařů, restaurace, knihovna a program pro residenty i seniory z okolí. Nájmy včetně služeb budou od 15 tisíc korun.

Foto: Vizualizace Atkins a Langford Development

Budovy bývalé ubytovny se během roku promění na komplex asistovaného bydlení pro seniory.

Článek

Podle šetření, které prováděl Český statistický úřad v loňském roce, v Praze žije více než dvě stě tisíc obyvatel ve věku nad 65 let. Pro ty se v metropoli objevují nové alternativy bydlení, které nabízejí i služby speciálně určené právě seniorům. Jeden takový projekt by se měl na začátku roku 2014 otevřít jen pár kroků od stanice metra Kobylisy.

„Ve dvou budovách bývalé ubytovny vzniknou bytové jednotky 1+kk a 2+kk. V hlavní budově bude fungovat také lékař, gerontolog, psycholog, rehabilitační personál nebo restaurace a další služby. Rezidence Rosa se současně stane otevřeným místem se sociálním a společenským centrem, kulturním programem i zájmovými aktivitami, které využijí jak residenti, tak senioři z okolí,“ říká za tvůrce projektu rezidence Rosa Anna Ježková ze společnosti Atkins a Langford Development.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Budovy bývalé ubytovny na Střelničné ulici v Praze 8

Péči o seniory zajistí partner tohoto projektu Český červený kříž. „Senior, který využije takovéhoto způsobu bydlení, nebude mít podle mého názoru pocit, že je v nějakém ústavu, naopak bude mít svou vlastní jednotku a přitom o něj bude postaráno a nebude sám. Tento způsob péče o seniory se osvědčuje v zahraničí,“ komentuje projekt Josef Konečný, ředitel Úřadu Českého červeného kříže. Se stavbou projektu, který vyjde celkově na 115 miliónů korun, se začne v lednu 2013 a za rok by mělo být hotovo. Dům s asistovaným bydlením bude podle svých tvůrců prvním domyšleným projektem tohoto typu v Česku.

„Byty se budou vybavovat s ohledem na jejich budoucí obyvatele. Klademe důraz na bezbariérové přístupy, viditelné orientační body, protiskluzové podlahy. Domy mají své společenské místnosti a jsou pod kamerovým dohledem. V hlavní budově bude přítomna 24 hodin denně služba a v dosahu připravení zdravotníci. Projekt je včetně speciálních elektronických zařízení pro seniory a nadstandardních služeb promyšlený do detailů,“ řekl Právu Martin Havrda, zastupující obecně prospěšnou společnost Bezpečný život.

Rezervační poplatky 

K nastěhování bude celkem 108 bytů. Zájemci však musí počítat s tím, že je čeká více než dvousettisícový výdaj.

„Aby naši budoucí klienti stvrdili svůj zájem, zaplatí rezervační poplatek ve výši 20 000 korun. V okamžiku nastěhování do bytu uhradí 200 000 korun, které poslouží jako kauce. Následně pak zaplatí měsíční nájemné včetně veškerých rezidenčních služeb, které se bude pohybovat od 15 tisíc korun, podle velikosti bytu,“ sdělila redakci Ježková s tím, že pokud nájemce zemře, bude jeho kauce vrácena rodině, nebo může být byt znovu obsazen někým jiným z rodiny či známých.

Přestože tento způsob ubytování není zdaleka levnou záležitostí, zvláště s přihlédnutím k výši důchodů v Česku, autoři projektu věří, že zájem bude velký.

„Už takhle s předstihem nás zkontaktovala asi desítka zájemců. Počítáme, že našimi klienty budou normální čeští senioři ze středního segmentu, kteří jsou částečně finančně zajištěni vlastnictvím například nějaké nemovitosti nebo jim pomáhají jejich děti,“ odhaduje zázemí budoucích obyvatel Rosy Ježková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám