Hlavní obsah

Místo koupaliště mají být v pražské Lhotce byty

Právo, Lucie Fialová

Už se tu asi nevykoupeme, strachují se lidé, kteří léta rádi navštěvovali přírodní koupaliště Lhotka v Praze 4, skryté mezi paneláky. Brána k údivu plavců zůstala letos zamčená, majitel areálu vypověděl nájemcům smlouvu.

Foto: Miroslav Sova

Z koupaliště je dnes jen pomalu vysychající louže.

Článek

Obyvatelé okolních domů se bojí, že zelenou oázu klidu, jedinou v širokém okolí, nakonec zničí bytové domy.

Odpůrci změn sestavili tento týden petici proti zavření a uvažované výstavbě, kterou chtějí poslat pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS), řekla Právu Šárka Troníčková, jedna z těch, kteří nesouhlasí se současným stavem. „Je to rekreační oblast, mělo by to být nedotknutelné území. Stát měl nového majitele koupaliště zavázat k určitým povinnostem, což neudělal. Jak je možné, že areál získala zrovna tato firma, když její záměr nebere ohled na prostředí,“ nechápe Troníčková, která bydlí nedaleko odtud.

Areál koupila v roce 2005 za 30 miliónů od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových společnost Eco-Investment. Podle územního plánu jde o rekreační plochu, takže případné výstavbě by musela předcházet změna územního plánu. Město nyní připravuje nový dokument, který by měl platit až od roku 2015.

„Nejde jen o cachtání, jde o právo mít kousek zeleně,“ pokračuje Troníčková, podle níž je koupaliště Lhotka jedinečné rekreační místo mezi zástavbou. „Kolik je přírodních koupališť v Praze?“ ptá se. „My se nedáme,“ dodává odhodlaně s tím, že podpisy pod petici začnou její iniciátoři shromažďovat od příštího týdne. Pokud se někdy začne stavět, dotkne se to nejen lidí, ale samozřejmě i živočichů, kteří tam žijí.

Soukromý majetek

Radnice Prahy 4 nemá podle svého mluvčího Michala Sochora žádnou výkonnou moc dění výrazně ovlivnit, neboť se jedná o soukromý majetek. „Poslali jsme dopis vedení firmy, kde jsme požádali, aby koupaliště znovu pronajali do roku 2015, než bude jasné, jestli se tam bude moct něco dělat nebo ne. Také se snažíme iniciovat jednání o odprodeji. Když se dojde k rozumné částce, dalo by se uvažovat ve spolupráci s metropolí o odkupu koupaliště, které by tam zůstalo,“ přiblížil iniciativu městské části Sochor.

Obec před lety o získání Lhotky neusilovala, protože se k ní podle něj vůbec nedostala informace, že ji stát prodává.

„Nechápu a jsem v šoku, jak se něco takového mohlo stát? Je mi šedesát let, od dětství jsem navštěvovala toto koupaliště. Kvůli penězům a zájmům bůh ví koho se nechá klidně zničit krásné místo, které sloužilo všem, dětem, mladým i seniorům. Je to ostuda a naprosto nepochopitelné,“ přispěla mj. do debaty o osudu areálu jedna z jeho bývalých návštěvnic.

Majitel zařízení, společnost Eco-Investment, na otázku Práva, vyslyší-li prosby nespokojených občanů, v pátek nereagoval. Jeho internetové stránky stručně informují o tom, že projekt Lhotka Residential Park poskytne rezidenční bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám