Hlavní obsah

Opravený bastion nad Folimankou nabízí výstavní prostory i klidné posezení

Právo, ČTK, trj

Pětatřicet miliónů korun stála radnici Prahy 2 oprava bastionu na novoměstských hradbách mezi Albertovem a parkem Folimanka. Vznikla zde kavárna s výstavními prostory, plechové lavičky nabízejí posezení.

Foto: Petr Janiš, Právo

Bastion nabízí nerušený pohled na Nusle, Vyšehrad a možná ještě dál, pokud zrovna není smog tak hustý, že by se dal krájet.

Článek

Bastion, část opevnění sloužící dělům a střelcům, byl slavnostně otevřen ve středu. Ten opravený má název U Božích muk a označuje se římskými číslicemi XXXI.

„Revitalizace bastionu je dílčí součástí sanace v minulosti dlouho zanedbávaného území Prahy 2,“ uvedl starosta Prahy 2 Jiří Paluska (ODS). Dodal, že úprava celého prostoru by měla lokalitu zatraktivnit a proměnit v rekreační zónu, naproti přes Horskou ulici je opravená zahrada Ztracenka, pod bastionem čeká na investici historický kuželník.

Kavárna je do terénu zapuštěná novostavba v místech původního domu z 19. století. Radnice tu chce vedle výstav pořádat i svatby. Vznik novoměstského opevnění bezprostředně souvisel se založením Nového Města Karlem IV. 1348, hradby byly přestavěny na přelomu 17. a 18. století.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám