Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak se hypoteční banky staví k cizincům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice pobývá rok od roku více cizinců, ti zde pak nezřídka zakládají rodiny a rádi by zde také strávili zbytek svého života. Co mohou občané cizích států čekat při žádosti o hypoteční úvěr?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Pochopitelně, že banky již myslí i na tyto občany, úvěry cizincům dnes poskytují všechny z nich. Šance na získání hypotečního úvěru je však podstatně větší, pokud jste občanem jiného členského státu Evropské unie pobývajícím na území České republiky, než jste-li občanem třetího státu. U obou skupin pak platí, že by občané měli mít na území České republiky povolení k pobytu, přičemž si některé banky kladou jako podmínku pro schválení hypotečního úvěru minimální délku pobytu na území České republiky (např. 2 roky).

Pak přichází na řadu otázka, dosahuje-li žadatel o hypoteční úvěr dostatečných příjmů. Jelikož do České republiky migrují obyvatelé většinou za prací, lze očekávat, že příjem většiny z nich bude plynout právě na území České republiky, což je nejideálnější stav, se kterým se dokáže vypořádat každá banka. Komplikace ovšem přicházejí v případě, že cizinci s trvalým pobytem na území České republiky plyne příjem ze zahraničí. Ten již není u všech bank brán jako akceptovatelný příjem, a pokud již ano, je zpravidla podmínkou, aby se jednalo o příjem ze závislé činnosti (zaměstnání).

Příjmy plynoucí ze samostatné výdělečné činnosti, příjmy z kapitálového majetku či pronájmu již banky zpravidla neakceptují. Výjimečně lze započítat i příjem ze samostatně výdělečné činnosti plynoucí na území Slovenské republiky, doplňuje výčet Ing. Petra Benešová, hypoteční specialistka společnosti Broker Consulting, a.s.

Pokud již banky příjem ze závislé činnosti plynoucí ze zahraničí akceptují, posuzují výši a stabilitu tohoto příjmu zpravidla za delší období, než je tomu u příjmu ze závislé činnosti plynoucího na území České republiky, setkat se můžeme i s případem, kdy banka posuzuje výši a stabilitu tohoto příjmu za období předcházejících 12 měsíců.

Na otázky odpovídá nezávislý finanční poradce Petr Rozkošný z Broker Consulting.

Rádi bychom si koupili rozestavěnou nemovitost, kterou bychom následně dostavěli. Poskytne nám na to některá banka úvěr?
Hypoteční úvěr, jehož účelem je koupě rozestavěné nemovitosti dnes poskytují všechny hypoteční banky, podmínkou je ovšem právě následné dostavění této nemovitosti. To můžete financovat buď také prostřednictvím hypotečního úvěru či z vlastních zdrojů, ty však bude nutné bance prokázat. U následné dostavby bude banka požadovat doložení rozpočtu prací, aby pak mohl smluvní odhadce banky určit zástavní hodnotu nemovitosti v době, kdy již bude dostavěná.
Před měsícem nám skončila fixace úrokové sazby u hypotečního úvěru, nově nabídnuté úrokové sazbě jsme nevěnovali příliš mnoho pozornosti, pak jsme však zjistili, že je v porovnání s úroky nabízenými konkurenčními bankami nevýhodná. Lze s tím něco dělat?
Pokud se již nacházíte ve fázi, kdy vám začalo plynout další období fixace úrokové sazby, lze hypoteční úvěr refinancovat k jiné bance či stavební spořitelně pouze za pro vás nevýhodných podmínek, které mají podobu poplatku za předčasné splacení. S ohledem na tento poplatek byste tedy na refinancování úvěru spíše prodělala, než vydělala. V tomto případě je tedy nejmoudřejším řešením vyčkat do doby, kdy vám bude končit stávající fixační období, a případné refinancování úvěru k jiné instituci řešit cca 5 týdnů před koncem tohoto fixačního období.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Finanční poradna: Jak financovat dřevostavbu

Dřevostavby se mezi obyvateli České republiky stávají čím dál tím více populárnějšími, bankovní instituce v nich však vzhledem ke specifičnosti procesu...

Finanční poradna: Jak spoří Češi

Češi jsou ve srovnání s vyspělými zeměmi považováni za spořivý, ale konzervativní národ. Přesto jen třetina Čechů má vytvořenou dostatečnou finanční rezervu na...

Výběr článků

Načítám