Hlavní obsah

Z Palachova domu ve Všetatech má být muzeum

Právo, ČTK, Radek Plavecký

Pětadvacetiletý mladík z Prahy Jan Poukar chce z rodného domu Jana Palacha ve Všetatech na Mělnicku vybudovat muzeum. Informují o tom internetové stránky, které vznikly právě na podporu tohoto projektu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Dům ve Všetatech na Mělnicku, kde žil Jan Palach

Článek

„Doufáme, že jednou originál posmrtné masky Jana Palacha, který je v současné době v Národním památníku na Vítkově, bude součástí Muzea Jana Palacha ve Všetatech,“ píše se na stránkách www.palach69museum.cz o projektu nazvaném Národ pohasl.

Za projektem stojí pětadvacetiletý student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Poukar z Prahy, který chce od Palachovy rodiny koupit dům ve Všetatech. O ten se začal více zajímat letos na jaře. Složité bylo vypátrat jeho majitele, dům vlastní vnuci původní majitelky, které Libuše Palachová dům prodala. Když je student po složitém takřka detektivním pátrání kontaktoval, zjistil, že dům jsou ochotni prodat.

„K nápadu mě vedlo mnoho situací, které jsem během života zažíval. Vzpomínám si, že jsem měl jako dítě strach ze známých záběrů tmavé postavy na nemocničním lůžku,“ uvedl Poukar. Přiměly jej k tomu také články vycházející každý rok během ledna, které upozorňovaly na dezolátní stav Palachova rodného domu. Zatím se nenašel nikdo, kdo by opravil dům, v němž Palach žil.

Obyvatelé Všetat se studentovým nápadem souhlasí

Proto vzniklo i občanské sdružení Národ pohasl, které chce dům odkoupit, opravit ho a zřídit tam muzeum s exponáty, jež se dochovaly. Samotný dům ve Všetatech je očividně neobývaný, má rozbitá okna, jimiž lze nahlédnout do místností, kde je nahromaděný nepořádek. Místní obyvatelé by s vybudováním muzea souhlasili. „Takhle to tady dělá jen ostudu. Je škoda, že na to majitelé kašlou a nestarají se o to. Kdyby si to vzal někdo na starost, bylo by to jen dobře,“ mínila jedna z obyvatelek Všetat.

„Plánujeme spojit se s Národním muzeem a Společností Jana Palacha, které mají většinu pozůstalosti,“ uvedl tvůrce projektu. Uvažuje i o zrekonstruování domu do původního stavu s nábytkem a dobovým vybavením. Zatím to nevypadá moc reálně, protože většina nábytku a vybavení nejspíš neexistuje. Poukar by proto do původní podoby rád upravil alespoň Palachův pokoj.

Problémem jsou finance

V dalších místnostech plánuje expozice navozující pocity úzkosti a strachu, které v té době byly ve společnosti cítit. Projekt však nyní závisí na penězích. Poukar je hledá u národních firem, kde zatím neuspěl. Další možností je financovat projekt z grantových a dotačních programů. „Pořád doufám spíše v cestu získání peněz od soukromých subjektů,“ řekl Poukar.

Zloděj ukradl plastiku k poctě Palacha

Neznámý pachatel ukradl ze hřbitova ve Všetatech na Mělnicku jednu z plastik, které jsou v urnové části pohřebiště umístěny jako pocta Janu Palachovi. Způsobil nejen škodu 50 000 korun, ale také škodu morální, sdělila mluvčí mělnické policie Jana Žáčková. Zloději hrozí až pět let ve vězení.

Jedna z plastik ze souboru bust zmizela ze hřbitova v průběhu první poloviny července. „Poté, co pachatel překonal oplocení hřbitova, se pak volně procházel po jeho prostoru a nakonec si s sebou odnesl jednu z plastik,“ uvedla mluvčí.

Policisté z obvodního oddělení v Kostelci nad Labem případ vyšetřují jako podezření z trestného činu krádeže. Policisté žádají případné svědky, aby se obrátili na linku 974876720.

Reklama

Související témata:

Související články

Trutnov přispěje na opravy podloubí domů

Částku pět miliónů korun vyčlenilo do roku 2013 město Trutnov na opravu podloubí lemujícího celé centrální Krakonošovo náměstí a také přilehlé ulice.

Výběr článků

Načítám