Hlavní obsah

Součástí nové kolonády v Lednici bude i vyhlídka na památky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lednice (Břeclavsko)

Dům s vyhlídkou bude součástí nové lednické kolonády za sto miliónů korun, jež se začne stavět příští rok. Rekreanti z ní spatří nejen zámek, který je nejnavštěvovanější památkou Moravy, ale i jeho park, věž Minaret, Apollónův chrám a nedaleký Lovecký zámeček. Řekl to lednický starosta Libor Kabát.

Foto: Profimedia.cz

Doposud byl jako rozhledna využíván Minaret, který se momentálně rekonstruuje.

Článek

"Nechceme v lázeňské lokalitě stavět rozhlednu, aby nenarušila ráz celé lokality. Jde nám o vyhlídkové místo, které by zpříjemnilo návštěvníkům lázní pobyt," uvedl starosta s tím, že o technických parametrech stavby se bude jednat s památkáři.

Pohled na Lednicko-valtický areál, který je od roku 1997 zapsán na seznamu světových památek UNESCO, zatím nabízí terasa Apollónova chrámu. Jde o takzvaný salet, který byl v této krajině vystavěn s dalšími 20 podobnými objekty, aby ji zkrášlil.

Jako rozhledna je využívána šedesátimetrová historická věž Minaret, kterou památkáři rekonstruují. Práce jsou sice již téměř před ukončením, na poslední etapu se jim ale nedostávají peníze. Každou sezonu Minaret navštíví 100 000 turistů.

Lázeňská kolonáda propojí nedávno postavené lednické lázně, do nichž míří za léčbou v jódobromové vodě pacienti s nemocemi pohybového ústrojí. Kolonáda, coby odpočinkový prostor, propojí lázně s nedalekým zámeckým parkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám