Hlavní obsah

Zámek v Pardubicích má konečně opraveny hradby

– Pardubice

Zámek v Pardubicích má po deseti letech kompletně opravené hradby. Naposledy se celé opravovaly v letech 1930 a 1931. Opevnění ukazuje pozdně gotické stavitelství, díky dochovanému stavu je ve střední Evropě unikátní. Novinářům to řekl bývalý ředitel Východočeského muzea František Šebek.

Foto: Profimedia.cz

Zámek v Pardubicích má po deseti letech kompletně opravené hradby.

Článek

"Po stránce technické, po stránce pevnostního stavitelství je to vrchol toho, co dokázala pozdní gotika," řekl Šebek.

Opravy probíhaly ve čtyřech etapách a muzeum na ně vynaložilo přes 43 miliónů korun. Podle Šebka, za jehož vedení se s rekonstrukcí začalo, je nutné každý rok najít dost peněz na údržbu opevnění, aby se uchovalo v dobrém stavu.

"Máme záznamy už ze 17. století, kdy si tehdejší hejtman stěžoval, že hradby padají. Stavěly se z toho, co přišlo dělníkům pod ruku, cihel i kamene. Každý materiál má jinou vodivost tepla, jinak saje vodu. Při prudkých výkyvech počasí zdivo praská," uvedl Šebek.

Vůbec poprvé se hradby opravovaly v letech 1930 a 1931 kvůli tělovýchovné výstavě. Práce ale nebyly dokonalé. Zapomnělo se například na odvodnění zdí a opevnění opět rychle chátralo.

Stavebníci museli opravit celkem 1381 metrů hradeb, omítnout plochu o velikosti 14 500 metrů čtverečních. Kdysi se jeden vysokoškolský student pokusil spočítat, kolik materiálu bylo na výstavbu opevnění potřeba. Vyšlo mu, že dělníci v 16. století spotřebovali 430 000 metrů krychlových hlíny, materiál vážil 800 000 tun.

"Asi nejnáročnější úsek byla oprava hradeb proti Labské ulici. Zdivo bylo na několika místech rozpadlé a vydrolené a hrozilo zřícení celé zdi," uvedl Šebek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám