Hlavní obsah

Pražská zoo začne stavět sloninec a hrošinec za 350 miliónů korun

Právo, Kateřina Severová

Nová stavba pražské zoo bude mít hned dvě nej. Bude největší a nejnákladnější v dějinách trojské zahrady. Moderní výběh pro slony, hrochy a antilopy bude mít rozlohu přes deset tisíc metrů čtverečních. Areál by měl stát nejpozději v roce 2013 a vyjít má na 350 miliónů korun.

Článek

Do velkolepého projektu se pustí zoo už tuto neděli, kdy položí základní kámen pavilonu.

„Půjde dokonce o největší stavbu v historii všech českých i slovenských zoologických zahrad,“ řekl k tomu ředitel zoo Miroslav Bobek s tím, že výstavba by neměla výraznějším způsobem omezit provoz zahrady a návštěvníky.

Rozsáhlý areál vyroste v horní části zoo nedaleko afrického domu. V současné době má zahrada tři slony, v budoucnu však počítá s nárůstem sloní tlupy.

Rovněž chová stejný počet hrochů. Do nových prostor se vejde o sedm slonů víc, hrošinec pak bude sloužit až pěti zvířatům. „Návštěvníci budou mít šanci prohlédnout si hrochy také ve vodě, což je něco úchvatného,“ doplnil Bobek. Atrakcí by měla být rovněž jezírka s vodopádem ve výběhu pro slony. Pavilony jsou projektovány jako přírodní valy a výběhy jsou skryté v zeleni.

Celý areál bude obehnán asi kilometrem zábran a vodních příkopů. Podle slov Bobka by měl být po otevření nového pavilonu původní sloninec využíván pro různé expozice.

Investorem stamiliónové částky na výběh, který zahrada plánuje již několik let, je odbor městského investora pražského magistrátu. Zhruba třicet miliónů uhradí sama zoo z výtěžku sbírky, která se koná od roku 2003.

Žulová socha

Na položení základního kamene, který bude představovat žulová socha slona, kterou vytesali umělci v indickém Mahábalípuramu, se můžou v neděli hodinu před polednem přijít podívat i Pražané. Celý den se v zoo ponese v duchu Indie, součástí programu bude také pokus o zapsání do světové knihy rekordů o nejdelší řetěz složený z lidí a plyšových slonů. K dopravě do Troje mohou nově využít parník, který vyráží každou celou hodinu od Nemocnice Na Františku.

Na návštěvníky rovněž čeká už volně přístupný pavilon goril s novým přírůstkem. Zatím není jasné, zda je to kluk nebo holka.

Zoo by měla pohlaví miminka prozradit už zhruba za dva týdny. Mládě bude pokřtěno 30. května, tento den zahrada oficiálně oznámí, jak se bude jmenovat. Jméno bude zoo vybírat z více než tří tisíc návrhů, které lidé poslali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám