Hlavní obsah

U Karlova mostu má být kamenická huť

Právo, Petr Janiš

Současná etapa opravy Karlova mostu skončí nejspíš až v říjnu, nikoli v červnu, jak se předpokládalo. Město také oznámilo, že pro zásadní opravu pláště mostu, která má začít nejdříve za dva roky, by mohla vzniknout na malostranském břehu pod XII. pilířem kamenická huť.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Karlův most

Článek

Jednak se čeká na předpis, jak restaurovat nejsložitější XI. pole, jednak bude stavební společnost SMP CZ muset odstraňovat chyby a nedodělky. Až příští fáze opravy počítá s kamenickou hutí, proti níž brojili obyvatelé a hoteliéři Malé Strany.

Zástupci města to oznámili, když zdůvodňovali odvolání k ministerstvu kultury proti pokutě 3,25 miliónu korun, kterou jí Plzeňský kraj udělil za to, že chybné postupy měly znehodnotit národní kulturní památku. Město nesouhlasí mj. proto, že stavba není dokončena, a podle radního pro kulturu Ondřeje Pechy (ODS) bude trvat na odstranění nedodělků, které ovšem kritici mají za zásadní pochybení a poukazují na výběr nevhodných materiálů i na provedení.

„Hlavní město Praha jinak stavbu nepřevezme, to je logické,“ uvedl Pecha (ODS). Své námitky ke stavebním zásahům vznese Národní památkový ústav, korigovat je ovšem budou magistrátní památkáři vedení Janem Kněžínkem, kritizovaným odpůrci opravy. Podle Kněžínka je třeba skloubit památkářské hledisko se stavebním.

„Plzeňský krajský úřad byl od začátku podjatý a proces nemohl být nestranný,“ prohlásil navíc právní zástupce metropole Vladimír Kykal. S tím nesouhlasí opozice. „Vedení města by se mělo zabývat věcnými námitkami, které k opravě Karlova mostu uvedli plzeňští památkáři, a nevymýšlet si konspirativní teorie, že plzeňské památkáře řídí hejtmanka západočeského kraje Milada Emmerová,“ reagoval Petr Hulinský (oba ČSSD), podle něhož se zpožděním hrozí i prodražení prací.

Kamenická huť 

Město oznámilo, že pro zásadní opravu pláště mostu, která má začít nejdříve za dva roky, by mohla vzniknout na malostranském břehu pod XII. pilířem kamenická huť. Daut Kara z mandatářské firmy Mott MacDonald, která má kritizovanou opravu mostu na starosti, uvedl, že s kamenickou hutí počítala už současná etapa opravy. Vše ale narazilo na postoj místních. „Po všech diskusích o Karlově mostu by obyvatelé Malé Strany mohli trochu přimhouřit oko,“ řekl Pecha. Do kamenické huti by se vozil kámen z nového lomu, který by se měl otevřít v obci Nečtiny na Plzeňsku. Podle expertů je zdejší pískovec vysoce kvalitní. Problém zatím vězí v přípravě nejnáročnější etapy opravy mostu, která se má dotknout kleneb.

Podle Antonína Brnušáka, který vede jednu z divizí SMP CZ, ještě není jasné, jakým způsobem se budou z kleneb vyjímat kameny a kolik jich vůbec bude. „Otázka je, jak aktivovat kámen, který se vrátí do klenby,“ poznamenal Brnušák s tím, že při vyjmutí jednoho kusu se napětí v klenbě přenese na ostatní, zpětně to ale nefunguje.

Po všech diskusích o Karlově mostu by obyvatelé Malé Strany mohli trochu přimhouřit oko
Ondřej Pecha, radní pro kulturu

Kněžínek odhadl, že práce na plášti mostu, u něhož se ani neví, jak veliké a tlusté kameny obsahuje, potrvají několik desetiletí.

„Před zimou 2011 se začít nemůže. Začne se tedy na jaře 2012, ale je to optimistický odhad,“ přiblížil stav příprav Kněžínek. Nové etapě má předcházet nový výběr dodavatelů a kameníků. „Kdo se k té práci dostane, nebude tam patnáct dvacet let, ale na doživotí,“ dodal Kněžínek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám