Hlavní obsah

Luxusní bydlení v díře s dokonalým výhledem

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nádherné okolí švýcarské vesnice Vals přímo vybízí k výstavbě luxusních vil. Aby však nebyl narušen ráz místních termálních lázní, navrhli architekti stavbu na způsob zemljanky. Kruhový výřez ve svahu teď nabízí ty nejkrásnější pohledy na majestátní hory a úzké údolí na protější straně.

Článek

Prázdninová vila Vals vznikla v blízkosti světově proslulých termálních lázní, jež navrhl architekt Peter Zumthor. Nová vila se tedy částečně inspirovala i touto stavbou, především ve svém urbanistickém interiéru.

Holandské studio SeARCH ve spolupráci s Christian Muller Architects navrhlo prázdninovou vilu tak, aby její přítomnost v krajině byla omezena na minimum. Objekt je tedy do prostoru doslova vtisknut po způsobu liščí nory. Přístup k domu je zajištěn tunelem vedoucím z dřevěné stodoly, která se nachází na nižší úrovni hory.

Vilu tvoří kruhový výřez ve svahu, na centrálním nádvoří můžete relaxovat při pohledu na dramatickou skalnatou krajinu a právě takový zážitek vám nabídnou i všudypřítomná obrovská okna. Zabudování do země navíc utváří přirozenou izolaci. Tato stavba zatím není chápána jako prototyp budoucího stavebního vývoje v oblasti, ale jako příklad šetrného řešení. Nutno dodat, že velmi zdařilého.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám