Hlavní obsah

Ústí nad Labem postaví lanovku na Větruši za 79 miliónů korun

Lanovka z centra Ústí nad Labem k výletnímu zámečku Větruše bude stát 79,1 miliónu korun. Mluvčí města Milan Knotek oznámil, že 61,5 miliónu korun město zaplatí z dotace. S projektem lanovky v minulosti uspělo při snaze získat dotace z Bruselu, nyní radnice předložila žádost o peníze.

Článek

Město předpokládá, že stavby lanovky zahájí v polovině letošního října a dokončí ji v červnu příštího roku. Nástupní stanice lanovky bude na střeše nově budovaného obchodního centra Forum, které chce jeho majitel otevřít letos na podzim.

Stavbou lanovky chce radnice Ústí nad Labem turisticky zatraktivnit a návštěvníkům zámečku usnadnit dopravu na něj. Během léta má navíc v zámečku začít znovu fungovat restaurace, magistrátu se do ní již podařilo najít nového provozovatele.

Rekonstrukce zámečku

Zámeček Větruše byl postaven před 112 lety ústeckým turistickým spolkem. Do druhé světové války byl jedním z center ústeckého společenského života. Před rokem 1989 patřil státnímu podniku Restaurace a jídelny. Poté jej stát prodal, ale majitelé se o něj nestarali.

Zámečku, který v roce 2000 při požáru přišel o střechu věže, hrozilo zřícení. Nakonec kvůli dluhům posledního majitele dal finanční úřad Větruši do dražby a město ji za dva milióny korun koupilo. Do rekonstrukce zámečku a jeho okolí pak ústecká radnice dala kolem 170 miliónů korun. Před dvěma lety se pod vyhlídkovou terasou zámečku sesunula stěna, sesuv je již zajištěný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám