Hlavní obsah

V Šanghaji staví nejvyšší budovu Číny, vytvoří tím výjimečnou trojici mrakodrapů

Novinky, bav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠANGHAJ

V Šanghaji vzniká dosud nejvyšší čínský mrakodrap. Stavba Shanghai Tower byla zahájena na konci listopadu a měla by se stát druhou největší budovou světa. Prvenství drží Burj Dubai, který překonal půlkilometrovou hranici a má sahat do zatím nepřekonatelné výšky 800 metrů.

Článek

Projekt, který navrhla americká firma Gensler, je umístěn mezi nejvýznamnější výškové stavby metropole. Společně se Světovým finančním centrem a mrakodrapem Ťin-Mao vytvoří nové poznávací znamení metropole.

120 podlaží za 1,7 miliardy euro

Skleněná spirála má dosáhnout 632 metrů a 120 podlaží. Plánovaný rozpočet stavby je navzdory stálé finanční krizi 14,8 miliardy juanů, tedy 1,7 miliardy euro.

:. Shanghai Tower. Foto: archiv firmy www.gensler.com

Unikátní dílo má utvořit devět prstenců, na které bude navršeno několik set tun skla. Skleněná věž se má stáčet v ladné spirále a vytvořit tak futuristický ledový palác. Arthur Gensler předseda firmy Gensler Architecture v San Franciscu, k projektu řekl: „Je báječný čas začít s takovým projektem.“

Jeho vize by se měla zhmotnit do konce roku 2014, její součástí budou kanceláře, konferenční centra a luxusní hotel.

:. Shanghai Tower. Foto: archiv firmy www.gensler.com

Design sousední budovy Světového finančního centra byl dokonce oceněn prestižní cenou nejkrásnější výšková stavba roku. Centrum bylo zpřístupněno veřejnosti v srpnu roku 2008 a se svými 492 metry je v současnosti nejvyšším mrakodrapem v zemi.

:.Shanghai Tower. Foto: archiv firmy www.gensler.com

Druhým slavným sousedem bude šanghajské věži mrakodrap Ťin-Mao vybudovaný v roce 1998. Ťin-Mao má 88 pater, osmička je totiž podle Číňanů šťastné číslo a je tedy hojně využívána i v architektuře.

:. Shanghai Tower. Foto: archiv firmy www.gensler.com

Reklama

Související témata:

Související články

Perla moderní architektury - vila Tugendhat

Světoznámá perla moderní architektury vila Tugendhat se nachází v Brně. Můžete si udělat příjemný výlet a prohlédnout si jedinečnou architekturu. Vila pochází...

Hundertwasserovy stavby působí trochu přiopile

Vídeňský Hundertwasser Haus je jednou z nejznámějších rakouských architektonických památek. Dílo Friedricha Hundertwassera je však daleko obsáhlejší. Většina...

Výběr článků

Načítám