Hlavní obsah

Bělá pod Bezdězem chce sluneční elektrárnu

BĚLÁ POD BEZDĚZEM

Sluneční elektrárna by mohla stát v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. Tamní radnice dala předběžný souhlas investorovi, který má zájem sluneční elektrárnu stavět. „Pokud nevzniknou žádné komplikace, měla by stavba být hotova v průběhu dvou až tří let,“ řekla na čtvrteční tiskové konferenci starostka Daniela Pastorková (ODS).

Článek

Elektrárna by měla stát na pozemku mezi Výsluním a obchvatem Bělé zhruba na 20 hektarech. Její plánovaný maximální výkon bude 5,5 megawattu. V případě realizace nabízí ústecká firma Awac Trade, která chce elektrárnu postavit, městu roční příspěvek 50 tisíc korun a jeden megawatt instalovaného výkonu po dobu provozování.

„K realizaci je ještě dlouhá cesta, zatím jsme dali předběžné souhlasné stanovisko, takže firma může začít jednat s dalšími subjekty,“ podotkla starostka. Podle ní je kladem, že provoz elektrárny je ekologický, nevytváří hluk, látky znečišťující ovzduší ani odpady a nemá vliv na povrchové ani spodní vody.

Místo větrné sluneční

„Neměla by se kácet zeleň, naopak v případě potřeby bude ochranná zeleň vysázena,“ dodala Pastorková.

Město také nabídlo firmě k využití střechu místní školy, která je plochá a mohla by tak podobnému záměru vyhovovat. Prostor však není tak rozsáhlý jako zvažovaný pozemek, proto by v případě zájmu byly fotovoltaické články zřejmě na obou místech.

„Momentálně čekáme na vyjádření firmy. V případě, že by o toto místo projevila zájem, mohlo by tam dojít i k určitým úsporám pro školu,“ dodala Pastorková.

V Bělé pod Bezdězem se už v minulosti uvažovalo o stavbě větrné elektrárny, tento záměr ale neprošel. Podle starostky dostanou šanci vyjádřit se ke stavbě sluneční elektrárny také místní obyvatelé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám