Hlavní obsah

Olomoucké parky se ucházejí o 240 miliónů z evropských dotací

OLOMOUC

Olomoucké městské parky se v nejbližších pěti letech dočkají obnovy za evropské peníze. Radnice chce na projekty použít až polovinu sumy z Regionálního operačního programu, tedy 240 miliónů korun, uvedl náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Článek

"Žádný z těchto projektů nijak nesouvisí s citlivou otázkou obnovy Rudolfovy aleje," dodal Šnevajs. Rozhodnutí o tom, zda se ústřední alej olomouckých parků vykácí najednou nebo postupně, ještě nepadlo.

Do obnovy parků je naopak započtena rekonstrukce pavilonu A Výstaviště Flora včetně vybudování nového zázemí, příjezdové komunikace a parkovacích ploch. Rekonstrukce počítá s evropskou dotací ve výši 170 miliónů korun, ještě větší sumu bude muset přidat město ze svého rozpočtu. "Spoluúčast činí 60 procent, protože výstavnictví není nevýdělečná činnost," objasnil Šnevajs.

Olomoučané se v budoucnu nejčastěji setkají s novou sítí cest a mobiliářem ve všech parcích. Evropská unie na to přispěje 60 milióny korun, město přidá dalších asi 9 milionů. Třetí z projektů obnovy parků počítá s vybudováním nových lávek přes Mlýnský potok či s obnovou a otevřením zahrad na hradbách, které jsou v majetku Univerzity Palackého za 23 miliónů.

Pod čarou zůstaly podle Šnevajse projekty, které se týkaly údržby zeleně. Na ty chce radnice získat peníze z Operačního programu životní prostředí. Regionální operační program je společný pro Olomoucký a Zlínský kraj, které dohromady tvoří euroregion Střední Morava.

Reklama

Související témata:

Související články

Olomouc poskytne 25 miliónů na památky

Celkem 25 miliónů korun poskytne letos olomoucké hejtmanství z krajských financí na podporu památkové péče a kultury. Je to stejná částka jako loni, kdy dotaci...

Výběr článků

Načítám