Hlavní obsah

Finanční poradna: Kde a za kolik získat výpis z registru dlužníků

Tentokrát volně navážeme na minulé díly o registrech dlužníků a doplníme informace o další významný registr fyzických osob, provozovaný zájmovým sdružením Solus, kde naleznete čistě negativní informace. Do tohoto registru nepřispívají pouze úvěrové instituce, ale také poskytovatelé služeb mobilních operátorů. Na vaše otázky odpovídá Jan Lener, finanční konzultant ze společnosti Broker Consulting a.s.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zatímco BRKI a NRKI uchovávají i pozitivní informace, sdělují věřitelům také to, jak dlužníci řádně splácí, registry provozované sdružením Solus shromažďují pouze negativní informace. Důvodem pro získání zápisu v registru je neochota řádně plnit své smluvní závazky, nebo dostání se do potíží, které znemožňují závazky plnit. Zápis vzniká po překročení lhůty splatnosti. Lidé, kteří dodržují podmínky svých smluv se registru bát nemusí.

Pokud už v registru jste a dluh splatíte, zůstane zápis o úhradě dluhu v registru 3 roky. Nejste si jistí, zda také vy nefigurujete v registru? Můžete si nechat za 135 korun poslat výpis na dobírku poštou. Veškeré informace včetně žádosti o výpis jsou uvedeny na webových stránkách zájmového sdružení na adrese www.solus.cz. Údaje v registru podléhají kontrole nezávislého auditu. Pamatujte, že negativní zápis nemusí být překážkou získání hypotečního úvěru, pokud všechny své dluhy řádně uhradíte, než jdete s žádostí do banky.

Je mi 43 let, manželovi 45 let, chceme zaplatit své dceři malý byt v Praze za cenu cca 2,5-3 milióny. V osobním vlastnictví máme byt okolo 90 m2 v Praze 6 Bubenči. Jakou hypotéku a fixaci doporučujete, bylo by lépe nebo nutno zastavit náš stávající byt?
Počítáte s tím, že dcera po čase převezme splácení hypotéky? To vám umožňuje zvolit dlouhou splatnost. Většina hypotečních úvěrů musí být splacena do 70 let věku dlužníků. To znamená zvolit splatnost 25 let. Dcera po čase bude hypotéku refinancovat. Může také splácet za vás.Jinou možností je, pokud je dcera starší 18 let a má nějaký příjem, aby žádala rovnou s vámi. Jsou možnosti, jak se touto cestou dostat až k 30leté splatnosti. Počítejte s tím, že splátka hypotečního úvěru ve vámi udávané výši znamená měsíční výdaj okolo 15 000-18 000 korun. Nutnost zastavit nemovitost je otázkou výše odhadní ceny kupovaného bytu. Bude-li odhadní cena nižší než kupní cena, zastavte byt v osobním vlastnictví. Ceny bytů jsou nyní relativně vysoko. Zkušenosti z Velké Británie, Španělska i USA ukazují, jak rychle mohou tyto ceny propadnou (až o desítky procent). Rozmyslete si, zda kupovat byt, jehož pořizovací cena převyšuje bankou stanovenou běžnou cenu.
Kde mohu zjistit, zda mám negativní záznam v registru?
V České republice fungují v zásadě tři registry pro fyzické osoby. První dva jsou Bankovní registr klientských informací (BRKI) a Nebankovní registr klientských informací (NRKI). Více informací o těchto registrech získáte na webových stránkách www.creditbureau.cz, www.cbcb.cz a www.llcb.cz. Provozovatelem těchto registrů jsou společnosti Czech banking credit bureau a.s. a LLCB z.s.p.o. V Praze v ulici Na Příkopě 21 si můžete na počkání nechat vyhotovit výpis, cena je 200 Kč. V případě, že vám stačí dostat výpis až za 30 dní, cena klesne na 100 Kč. Necháte-li si poslat výpis poštou je k poštovné k ceně připočteno. Třetí registr je provozovaný sdružením Solus. Také o výpis z tohoto registru můžete písemně požádat. Více informací včetně žádosti naleznete na www.solus.cz .
Rád bych investoval peníze na koupi apartmánu v Bulharsku. Jednu hypotéku na dům již mám (dům zastavěn bance). Jak nejlépe financovat další, když nemůžu ručit nemovitostí v zahraničí. Můj měsíční příjem je dost vysoký a věk 35 let. Zajímá mě váš názor na investice tohoto druhu, jak zjistím, jestli realitní agentura, které svěřím finance nebude podobná nechvalně známému H-systému.
Vaše záměry jsou odvážné a cesty k profinancování nebudou zcela standardní. České banky nemá smysl o hypoteční úvěr žádat, protože vám úvěr na dům v jiné zemi neschválí. Samozřejmě bylo by možné vzít si neúčelový hypoteční úvěr (americkou hypotéku). Ale to byste nejprve musel zastavit nemovitost v Čechách. Ta je ale zatížená zástavním právem. Nemáte-li jinou nemovitost, cesta tudy nevede. Bude nutné důkladně se porozhlédnout po možnostech v Bulharsku. Tam budou požadovat, abyste měl v Bulharsku povolení k pobytu nebo podobný status. To může znamenat červenou. Možné by bylo též nalézt v Bulharsku člověka, který by si hypotéku za nějakou protislužbu sjednal. Nenesl by riziko. Pokud byste neplatil, dům by propadl bance. Tato transakce však nese rizika pro vás. Bylo by nutné vše správně právně ošetřit. Serióznost realitní agentury je věc zásadní. Mohu jen doporučit následující. Zajímejte se o minulost zvolené firmy, ověřte si reference, dejte na osobní jednání a neváhejte investovat do překladů a právníků.
Pokud máte problém z oblasti bydlení, se kterým by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám