Hlavní obsah

Finanční poradna: prokázání příjmu k získání úvěru

V minulé jsme načali téma, jak prokázat příjem z obratu. Dnes si povíme o běžnějších způsobech prokázání příjmu a to jak bance, tak stavební spořitelně, které zkoumají příjem, aby měly jistotu, že jste schopni úvěr splácet. Také díky tomuto detailnímu „prolustrování“ může být úvěr na bydlení relativně levný. Na vaše otázky odpovídá finanční konzultant Jan Lener ze společnosti Broker Consulting a.s.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nejjednodušší případ prokázání příjmu nastává, když ho dokládá člověk, který je zaměstnaný na dobu neurčitou a už má za sebou zkušební dobu. Bankám pak k prokázání příjmu stačí dvě až tři poslední výplatní pásky (možno též výpisy z účtů) a zaměstnavatelem orazítkované potvrzení o příjmu na formuláři banky. Banky zkoumají příjmy za poslední tři měsíce až rok.

Pokud jste OSVČ dokládáte příjmy pomocí jednoho až dvou daňových přiznání. Banky zkoumají váš čistý příjem. Rozdíl příjmů, výdajů včetně daně. Optimalizace daňového přiznání za účelem co nejmenšího placení daní tak bývá častokrát nepřítelem získání úvěru na bydlení. (více na www.bcas.cz)

Chceme si vzít úvěr na nový developerský projekt kousek za Prahou. Já pracuji jako zootechnik a beru 18 700 Kč čistého, moje přítelkyně pracuje jako administrativní pracovnice, do této práce nastoupila před dvěma týdny a je ve zkušební době. Byt stojí 2 900 000 Kč. Mám 10 % vlastních prostředků, stačí to k získání úvěru?
Na úvěr sám nedosáhnete a budete muset žádat společně s partnerkou. Aby vaše partnerka mohla bance prokázat příjem, je nutné, aby měla ukončenou zkušební dobu. Teprve pak bude pro banku její příjem relevantní. Neváhejte a domluvte se s developerem na prodloužení rezervace. Určitě vám vyjde vstříc. Zároveň ještě než rezervaci zaplatíte, nechte vašeho finančního konzultanta váš úvěr předem domluvit. 100% jistotu, že úvěr získáte, vám nikdo dát nemůže, ale budete ve větším klidu a nevyhodíte rezervační poplatek oknem.
Slyšel jsem o úvěrech pro mladé na výstavbu, jaká je výše půjčky, a je možné ji kombinovat s hypotékou?
Půjčka od SFRB /Státní fond rozvoje bydlení/ je podporou státu pro mladé rodiny. Dostává ji ten pár, který splňuje konkrétní podmínky, tj. aspoň jeden z manželů nepřekročil 36 let. Žádat může i nesezdaný pár, který pečuje o malé dítě. Vy ani váš partner nesmíte být vlastníky ani spoluvlastníky domu, bytu ani nájemcem bytu družstevního. Podmínkou je, že ani jeden z manželů ještě půjčku od SFRB nečerpal a že oba máte splacené veškeré závazky vůči státu tj. sociální a zdravotní pojištění, daně apod. Výše novomanželské půjčky činí 300 tisíc Kč. Kouzlo novomanželské půjčky spočívá nejen v nízkých úrocích, ale také v možnosti odložit splácení jistiny úvěru až o deset let. Během odkladu platíte pouze úrok. Ve výjimečných případech lze zažádat o přerušení splácení až na dva roky. Příjemné je, že si po narození potomka můžete odečíst 30 tisíc Kč. Financovat samozřejmě můžete jen koupi, výstavbu a přestavbu bytu. K půjčce potřebujete ručitele nebo ručíte zástavou pořizované nemovitosti. Právě novomanželská půjčka je výhodný doplněk hypotéky při sestavování vhodného finančního plánu pro bydlení.
Pokud máte problém z oblasti bydlení, se kterým by vám mohla naše finanční expertka pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi

BONITA

  • schopnost klienta splácet úvěr
  • odvozena od platební schopnosti zákazníka
  • hodnotí se celková majetková situace tj. finanční stabilita (např. míra zadluženosti, očekávaná důchodová situace, reálnost splatit poskytnuté úvěry a důvěryhodnost)

Požadavky na bonitu se u jednotlivých bank liší. Možnost, že by hypotéku snadno a rychle získal klient bez prokazatelných příjmů a s nepříliš dobrou úvěrovou minulostí, zůstává prakticky vyloučena.

Reklama

Související články

Jak na hypotéku, když stavíte vlastní dům

Koupit byt či rodinný dům, nebo postavit novou nemovitost dle vašich představ? Pokud si také vy pokládáte tuto otázku poradíme, jakým způsobem lze financovat...

Výběr článků

Načítám