Hlavní obsah

Na Střeleckém ostrově má vyrůst kavárna

Právo, Karolína Kudynová

V nejkrásnějším panoramatu Prahy se tak možná objeví další rušivý prvek. V severní části Střeleckého ostrova možná vyroste zbrusu nová kavárna. Kvůli ní možná padnou desítky zdejších stromů. Otázkou také zůstává, jak by se objekt podařilo zabezpečit před stále reálnějším nebezpečím opakujících se povodní na Vltavě.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Plánované občerstvení i s výtahem na Střeleckém ostrově má stát poblíž paty mostu Legií.

Článek

Památkáři navíc varují, že by realizace projektu mohla ohrozit Prahu na seznamu UNESCO a zničila by nejkrásnější pražské panorama.

Kavárna však není to jediné, co možná změní podobu Střeleckého ostrova i pohledu na celý levý břeh Vltavy. Pokud plán projde, vznikne na špičce ostrova ještě nové molo pro půjčovnu loděk. Ke kavárně má být také směřovat z mostu Legií nový výtah.

Kavárna však není to jediné, co možná změní podobu Střeleckého ostrova i pohledu na celý levý břeh Vltavy. Pokud plán projde, vznikne na špičce ostrova ještě nové molo pro půjčovnu loděk. Ke kavárně má být také směřovat z mostu Legií nový výtah.

Ohrozila by jí každá větší povodeň

Kdy a zda vůbec kavárna a další objekty na Střeleckém ostrově skutečně vyrostou, není zatím jasné. Zrovna tak visí otázka nad životností celého projektu. Celý ostrov totiž leží v záplavové oblasti, kterou postihne už jen velmi malé zvýšení hladiny Vltavy.

„Velká voda, a to i jen poloviční proti tomu, co přinesly povodně v roce 2002, by celý ostrov a vše, co na něm je, úplně zničila a odnesla pryč. Škody by byly přinejmenším obrovské. Návratnost takého projektu je proto problematická,“ řekl Právu bývalý elitní policista Jaromír Kubec, který před šesti lety střežil zatopené části metropole.

Podle tiskového mluvčího radnice Prahy 1 Alexandra Korába však stavbu na Střeleckém ostrově povodně nijak neohrozí. „Jedná se o lehký objekt typu občerstvení, který bude konstruován jako lehce demontovatelný. V případě vyhlášení povodňového nebezpečí by se celá stavba rychle rozebrala,“ řekl Právu Koráb, podle kterého je navíc projekt schválený i po jednáních s památkáři.

Celkové náklady na postavení kavárny a výtahu k ní odhaduje radní Prahy 1 Filip Dvořák na 10 až 30 miliónů korun.

Stromů prý pokácí minimálně

„Zatím je to ve fázi studie a sběru prvních nápadů a podnětů. Nepočítáme s tím, že bychom kvůli této stavbě museli kácet zdravé stromy,“ řekl Právu Dvořák, podle kterého radnice první městské části chce opravit i lavičky a povrch cest na Střeleckém ostrově tak, aby byly v přírodním stylu.

„Plánujeme zde také postavit toalety pro návštěvníky ostrova,“ dodal Dvořák. Podle starosty Petra Hejmy by se tak Střelecký ostrov měl změnit na areál pro trávení volného času. S plánem souvisí i výstavba bezbariérového přístupu na ostrov. Na Střelecký ostrov se nyní dostanou bez problémů po schodech z mostu Legií jen zdraví lidé.

Problémy mají i třeba matky s kočárky. První dva návrhy na stavbu výtahu však zamítli magistrátní památkáři. Hejma uvedl, že nyní stanovisko mění.

Památkáři varují

Podle památkáře Josefa Štulce, prezidenta národního komitétu ICOMOS, který je poradním orgánem UNESCO, může plán postavit na Střeleckém ostrově kavárnu negativně ovlivnit důležité panoramatické pohledy z Karlova mostu a Kampy na Národní divadlo. „Urbanizace ostrova v severní části, která má dnes přírodní neupravovaný ráz, a svahy Petřína jsou důležitým přírodním prvkem, jenž do městské kompozice patří.

Je to významná a specifická hodnota. Každá proměna by byla krok negativním směrem. Navíc ani architektonicky nebyl návrh kavárny příliš kvalitní,“ řekl Právu Štulc. „Je to citlivá otázka a před kácením stromů bych varoval,“ zdůraznil.

Podle něj je také nepřijatelné budovat na severní špici ostrova mola pro lodě a vytvářet průhled na Karlův most, protože by to poškozovalo výhled na Střelecký ostrov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám