Hlavní obsah

Nové odvětrání způsobilo rozsáhlé zatékání do domu

Při provádění každé zásadnější úpravy na domě je třeba být opatrný a myslet na všechny souvislosti. Když se pan Edward rozhodl, že si udělá na svém domě mimo jiné i nové odvětrání sociální místnosti, začaly mu nečekané problémy.

Foto: Nemopas

Střecha na domě pana Edwarda dlouho fungovala bez problémů.

Článek

Pan Edward má rodinný dům u vody s krásným výhledem. Dům dlouhodobě fungoval bez problémů.

V minulém roce se majitel rozhodl trochu upravit dispozici domu. S tím byla spojena i instalace nového odvětrání upravených sociálních prostor přes šikmou střechu. Změna dispozice byla dokončena a vše mělo být dál v pohodě. Ale po prvním jarním přívalovém dešti panu Edwardovi do interiéru protekla spousta vody. Jak to?

Foto: Nemopas

Prostup odvětrávacího potrubí v doplňkové izolaci (folii pod krytinou) nebyl vůbec utěsněn.

Na šikmé střeše má pan Edward u nás poměrně rozšířenou plechovou krytinu, která imituje tašky. Když specialisté Nemopas rozkryli střechu, bylo hned jasné, proč do domu začalo zatékat. Potrubí nového odvětrání bylo sice seshora v plechové krytině docela rozumně opracováno, ale pod krytinou, ve fólii doplňkové izolace, se s jeho těsněním nikdo nepáral. Kolem prostupující roury byla prostě proražena díra jako hrom.

Voda, která při přívalovém dešti některými detaily pronikla pod krytinu (a opět zdůrazňujeme, že je to vlastnost skládané krytiny), si našla cestu i k netěsněnému prostupu a protekla tudy do dalších vrstev střechy a posléze do obýváku pana Edwarda.

Instalatéři, kteří odvětrání realizovali, se věnují hlavně záležitostem spojeným se sociálními zařízeními. Nemají často úplně přesnou představu o tom, na co je pod krytinou “ta fólie” a neuvědomují si, že to je součást izolace střechy proti vodě.

Foto: Nemopas

Správně opracovaný prostup potrubí skrz doplňkovou izolaci (ilustrační foto).

Foto: Nemopas

Správně opracovaný prostup potrubí skrz plechovou krytinu (ilustrační foto).

Bohužel v praxi inspektorů nemovitostí je proražená, neslepená či neodvodněná doplňková izolace poměrně často viditelná závada. Důsledkem je pak zatékání do prostor pod střechou a starosti mnoha majitelů. Proto při každé stavbě i úpravě domu využijte služeb specialistů, kteří kontrolují prováděné práce a zabrání podobným problémům, které musel řešit pan Edward.

Ing. Radim Mařík - hlavní inspektor nemovitostí Nemopas

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí, a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám