Hlavní obsah

Nový byt se stal pro mladé manžele noční můrou

Většina z nás chce ve svých domech šetřit energii. Snažíme se mimo jiné zabránit úniku tepla všude, kde je to možné. Proto chceme mít dobře utěsněno, aby nám teplo neutíkalo. Bohužel utěsnění domů má druhou stranu mince, kvůli které se můžeme dostat do vážných problémů. Těsnost totiž vede k nedostatečné výměně vzduchu a ta pak vede k růstu vlhkosti i koncentrace škodlivých látek v interiéru. Na děsivé situaci mladého páru si ukážeme, kam může zatěsnění bytu vést.

Foto: Nemopas

Levný byt v panelovém domě na malém městě se měl stát po rekonstrukci příjemným bydlením pro mladou rodinu. Stal se ale jejich noční můrou.

Článek

Paní Veronika s manželem a dvěma malými dětmi si koupili za dobrou cenu byt v panelovém domě na malém městě. V rámci rekonstrukce se rozhodli, že se zbaví i starých dřevěných oken a vymění je za nová, moderní.

Po rekonstrukci se do bytu i s malými dětmi nastěhovali a začali spokojeně bydlet. Vařili, prali, přes zimu sušili prádlo v bytě – prostě normální život mladé rodiny s dětmi. Na podzim a zvláště pak s příchodem zimy se ale v koutech bytu začaly objevovat černé fleky. Byly to plísně.

A s postupem zimy bylo stále hůř. Další plísně se objevovaly nejen v koutech místností, ale i na ploše obvodových stěn. Když se manželé podívali na zadní části nábytku u stěn, zjistili, že nábytek vlhne a začíná plesnivět.

Foto: Nemopas

Nová okna osazená při rekonstrukci mimo jiné brání úniku tepla netěsnostmi. Bohužel to ale vede k růstu vlhkosti v bytě.

Pozvaný inspektor Nemopas ihned identifikoval příčinu problémů. Kombinace nezatepleného domu, těsných nových oken a mladé rodiny s dětmi je extrémně rizikový koktejl (i když plísním se asi líbí).

Rodina paní Veroniky při svém fungování generuje relativně velké množství vlhkosti do vzduchu. Nová těsná okna neumožní snižování této vlhkosti netěsnostmi.

Nezateplené stěny domu jsou v zimě na vnitřním povrchu příliš chladné a zvýšená vzdušná vlhkost na nich kondenzuje. Vlhký povrch a určitá teplota jsou pak ideální pro růst plísní.

Příčina problému je tedy jednoduchá, ale jak ji odstranit, to je docela velký problém.

Foto: Nemopas

Nezateplené obvodové zdi jsou v zimě na vnitřním povrchu příliš chladné a na povrchu proto kondenzuje vzdušná vlhkost a rostou plísně.

Paní Veronika může chtít zateplit obvodové stěny domu tak, aby jejich vnitřní povrch nebyl v zimě tak studený. To ale znamená dohodnout se se všemi v domě, aby investovali do zateplení celé fasády. U tohoto panelového domu by to asi možné bylo. Jsou ale například staré domy s krásnou historickou fasádou, kde zateplení není reálně možné.

Paní Veronika může také začít intenzivněji větrat či si zařídit nucené větrání. V zimě ale bude v bytě chladněji, a to povede ke zvýšení nákladů na vytápění.

Může také začít žít tak, aby neprodukovala tolik vlhkosti do vzduchu. Moc neprat, tolik se nesprchovat, méně vařit. V domě tak žije několik starších sousedů, kteří díky tomu nemají takové problémy s plísněmi. Když ale máte malé děti, není to tak jednoduché.

Foto: Nemopas

Nejvíce plísní se objevuje u nezateplené štítové stěny, kde je ložnice, ve které spí i děti. A spóry z plísní rozhodně nejsou zdraví prospěšné.

Uvedené cesty se dají kombinovat, ale všechny mají své mouchy. Je faktem, že tento problém není jen u paní Veroniky, a v odborné veřejnosti probíhá na toto téma intenzivní diskuse.

Odborníci hledají cesty, které by umožnily vyřešit logický rozpor mezi snahou šetřit energie, tedy zabránit teplému vzduchu, aby unikal netěsnostmi objektů, a současně umožnit dostatečné větrání interiéru.

Specialisté Nemopas a Znaleckého ústavu Dekprojekt se tomuto hledání a testování intenzivně věnují a v některém z dalších článků našeho seriálu vás o tom budeme informovat.

 Autor: Ing. Radim Mařík, hlavní inspektor nemovitostí

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového Občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí NEMOPAS provádějí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám