Hlavní obsah

Když podlahové topení netopí tak, jak má

Podlahové topení má jistě celou řadu výhod. V bytě nikde nepřekáží otopná tělesa, bosá chůze po podlaze je příjemná a teplo by mělo být v místnosti pěkně rovnoměrně rozloženo. Podlahové topení je ale poměrně sofistikovaná stavební konstrukce, a tak se bohužel někdy nepovede. A je potřeba si uvědomit, že to je také konstrukce, která není po dokončení stavby lehce přístupná. O jedné takové smutné skutečnosti by mohl vyprávět pan Lubomír.

Foto: Nemopas

Rozvaděč podlahového topení pouze s třemi okruhy

Článek

Pan Lubomír si minulý rok v létě koupil byt pod plochou střechou v hezkém domě z roku 2007. Mimo jiné byl rád, že v bytě je ve všech místnostech provedeno podlahové teplovodní topení. Těšil se, jak bude doma v zimě chodit bos.

Když ale přišly zimní měsíce, pan Lubomír si komfort s podlahovým topením nezačal užívat. Přišlo mu, že ať nastaví termostat topení jakkoliv, je mu v některých místnostech zima, a na některých částech podlah bosá chůze není příjemná.

Foto: Nemopas

Teplota podlahy na pravé straně obývacího pokoje.

Pan Lubomír tedy přizval inspektory Nemopas se specializací na vytápění. Ti provedli v bytě průzkum a zjistili následující:

1) Při dané velikosti podlahy (70 m2), počtu okruhů podlahového topení (tři okruhy), střední teplotě topné vody (35 °C) a laminátových podlahách by v dokonalém stavu byl celkový výkon soustavy cca 4,5 kW. Byt pod střechou v běžném energetickém standardu bude mít předpokládanou tepelnou ztrátu cca kolem 5-6 kW. Z uvedeného vyplývá, že topení v bytě je poddimenzováno.

2) Tři okruhy jsou pro tyto parametry málo.

3) Při měření povrchové teploty podlah byly v rámci bytu ale i v rámci jednotlivých místností zjištěny tepelné rozdíly – viz foto. Tento fakt není přímo vadou, neboť podlahové topení nemusí topit zcela rovnoměrně. Problémem je ale nižší teplota podlahy např. v koupelně, kde se naopak doporučuje vyšší teplota.

Foto: Dekprojekt

Teplovodní podlahové topení na termovizním snímku

4) Nejsou provedeny dilatační spáry kolem stěn, betonový potěr podlah může být zdeformovaný.

5) Plynový kotel je na hranici životnosti a jedná se o typ s průtokovým ohřevem TUV bez zásobníku, který není pro přípravu TUV ideální. Přívodní vedení k rozdělovači je nedostatečného průměru.

Foto: Nemopas

Teplota podlahy na levé straně obývacího pokoje.

Topení tedy topí a bude topit špatně a nezajistí dostatečnou tepelnou pohodu v bytě.

Co panu Lubomírovi teď zbývá? Chodit doma v teplých ponožkách a svetru. Anebo rozkopat části podlahy bytu a topení rekonstruovat. Může aspoň zkusit uplatnit skryté vady na předchozím majiteli bytu.

Foto: Nemopas

Teplota podlahy v koupelně. Zde by měla být podlaha teplejší.

A poučení pro ostatní - podlahové topení musí provést kvalifikovaná firma s dostatečnými zkušenostmi. Podlahy kolem topení musí být provedeny velmi zodpovědně.

A pokud si kupujete byt, pozvěte si speciality – inspektory nemovitostí, kteří jsou schopni odhalit rizika spojená s tímto způsobem vytápění.

Ing. Radek Dědina, inspektor nemovitostí, specialista na technická zařízení budov

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti. Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí.

Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového Občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám