Hlavní obsah

Dům plný hrůzy vedení města překvapil - závěr

V předcházející části článku jsme vám představili objekt bytového domu v Hranicích u Aše, kde se vedení města snaží poučit z chyb svých předchůdců. Před plánovanou investicí do rekonstrukce objektu si město pozvalo inspektora Nemopas, který měl odhalit skryté poruchy, které by mohly investici v brzké době znehodnotit.

Foto: Archiv Nemopas

Bytový dům č.p. 498 v Hranicích u Aše je v majetku města a jsou v něm obecní byty.

Článek

Dosud jsme si ukázali závažné a nepředpokládané poruchy a jejich rizika na půdě [celá zpráva].

Dalším kritickým prostorem byl suterén. Závady v něm by bez nadsázky během několika let opět donutily obyvatele domu k vystěhování.

Foto: Archiv Nemopas

Vstup do suterénu s viditelnou ocelovou podporou schodišťového ramene

Již při vstupu do suterénu inspektoři zaregistrovali odpadávající omítku z paty schodiště v přízemí. Po jejím odstranění objevili zcela zkorodovaný I nosník, tvořící základ pro schodišťové rameno. Po bližším ohledání bylo zjištěno, že spodní pásnice je zkorodovaná na zlomek své původní tloušťky. Stejně tak i stojina, která se již postupně bortí.

Bohužel stejný stav ocelových nosníků byl zjištěn i v suterénu u klenutých cihelných stropů. Zde inspektoři na několika místech odhalili tak vysokou míru koroze, že spodní pásnice válcovaného profilu místy téměř zmizela.

Foto: Archiv Nemopas

Rozsah koroze u ocelového profilu podpory schodiště

Inspektor Nemopas zástupce města upozornil na veškeré zjištěné poruchy a doporučil statické posouzení celého objektu s přesným návrhem nápravných opatření.

Foto: Archiv Nemopas

Rozsah koroze u ocelového profilu na stropě v suterénu

Rozsah koroze u ocelových nosníků v suterénu již neumožňuje vyztužit ocelové prvky přivařením pásoviny, jelikož u některých nosníků už není k čemu přivařovat.

Zde budou muset být pravděpodobně osazeny dodatečné ocelové podpěry do nových základových patek.

Foto: Archiv Nemopas

Zkorodovaná část I nosníku, kterou bylo možné lehce odlomit.

„Výsledek inspekce nás zaskočil, jelikož byly odhaleny vskutku závažné skutečnosti. V současné době již jednáme s doporučeným statikem, který navrhne opravu krovu a zajištění stropu suterénu,“ dodává na závěr starosta města.

 Autor: Ing. Daniel Mašlár, inspektor nemovitostí

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí NEMOPAS pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti. Inspekce tak šetří peníze za budoucí neplánované opravy nemovitosti a snižuje rizika realitního obchodu. U nových domů a bytů inspektor pomáhá novým majitelům s převzetím nemovitosti od realizační firmy nebo developera. Majitel má tak šanci pomocí inspekce významně snížit riziko výskytu skrytých i zjevných vad a vyhne se tak budoucím nepříjemnostem při reklamacích.

Inspekce nemovitostí NEMOPAS provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Technický stav nemovitosti je nejvíce podceňovanou skutečností při jejím nákupu. Kupující často věnuje enormní pozornost a energii vyjednávání o ceně, a k jeho škodě naprosto opomíjí samotný technický stav nemovitosti. Ten však může mít zásadní vliv na výslednou cenu. Tato zarážející situace se dá trefně vyjádřit lidovým příslovím našich předků „kupovat zajíce v pytli“, a taky je jí možno moderněji přirovnat k nákupu mobilního telefonu nebo počítače bez znalosti jejich základních parametrů.

Investici v řádech tisíců korun by bez znalosti parametrů neudělal nikdo, ale nákup nemovitosti za milióny korun bez znalosti jejího technického stavu je bohužel běžnou praxí. Jen málokdo si uvědomuje, že malý vlhký flíček v podkroví nebo drobná prasklina nad schodištěm má přitom často cenu mnoha stovek tisíc nebo i miliónů korun vydaných za následné opravy.

Důležitost této služby ilustruje i fakt, že služba je běžným doplňkem realitního trhu v zahraničí (v USA přes 90 % realitních obchodů).

Reklama

Související témata:

Související články

Z výhodné koupě domu se stala noční můra

Paní Jana se rozhodla, že si koupí starší dům v obci u Prahy, který si našla v nabídce realit na internetu. Důvodem její volby byla poloha blízko dálnice, dále...

Výběr článků

Načítám