Hlavní obsah

Dům plný hrůzy vedení města překvapil

Nejen u rodinných domů stoupá zájem o takzvané inspekce nemovitostí. O tuto službu se zajímají i mnohá města a obce, když chtějí znát skutečný stav svých objektů a možná úskalí, která skrývají. Jedním z takových měst jsou Hranice u Aše, kde nechali inspektorem nemovitostí prověřit obecní objekt.

Foto: Archiv Nemopas

Bytový dům č. p. 498 v Hranicích u Aše je v majetku města a jsou v něm obecní byty.

Článek

Dům prodělal před cca 8 lety opravu střechy a fasády, nicméně již po několika letech se začaly projevovat závažné statické poruchy. Hranický potok, protékající v potrubí u paty zadní stěny, způsobil podemletí základů a odtržení zadní stěny od objektu. Po posouzení této poruchy statikem byli nájemníci vystěhováni a od té doby je dům prázdný.

„V současné době je odtržená stěna staticky zajištěna a chystáme opravy interiéru, aby se mohli původní obyvatelé nastěhovat zpět. Rádi bychom, aby se historie neopakovala. Proto jsme oslovili inspektory Nemopas, aby posoudili, zda dům neskrývá další podobné problémy. Slibujeme si od tohoto kroku, že plánovaná investice do domu díky tomu nebude opět znehodnocena takříkajíc vypadnutím dalšího kostlivce ze skříně,“ říká starosta města Miroslav Picka.

Při prohlídce jednotlivých bytů byly zjištěny nevyhovující, ba dokonce pro veřejnost nebezpečné výplně otvorů, dožilé rozvody a špatný stav omítek a podlah. V jednom z bytů si například původní nájemník provedl vnitřní zateplení deskami z pěnového polystyrenu.

Tepelná izolace z vnitřní strany způsobila kondenzaci vodní páry na vnitřním líci obvodové stěny a po odstranění tepelné izolace byla zjištěna zcela vlhká omítka (viz foto).

Foto: Archiv Nemopas

Stav omítky po demontáži tepelné izolace.

Výše zmíněné poruchy v bytových jednotkách jsou zcela evidentní a vedení města počítalo s jejich odstraněním v rámci opravy objektu. Co ale vedení města překvapilo, byly poruchy, které byly při inspekci nalezeny na půdě a v suterénu.

„S rekonstrukcí rozvodů, opravou omítek, lokální opravou podlah a výměnou výplní otvorů jsme počítali. O poruchách v nebytových prostorách, tedy na půdě a v suterénu, na které nás inspektor upozornil, jsme nevěděli a jejich rozsah nás nemile překvapil,“ potvrzuje starosta.

Foto: Archiv Nemopas

Jedna z napadených krokví

Po bližším prozkoumání půdy a zejména krovu bylo zjištěno, že v dřevěné konstrukci krovu se usadil dřevokazný hmyz, který začal dřevěné prvky požírat. Podle typu poškození je pravděpodobné, že se jedná o druh hmyzu z čeledi tesaříkovitých.

Tento druh hmyzu, respektive jeho larvy dřevo vyžírají zevnitř, takže na povrchu není na první pohled nic vidět. Že něco není v pořádku, lze poznat například poklepem. V tomto případě šlo rukou jednoduše odtrhnout kus zdánlivě zdravě vypadající krokve.

Foto: Archiv Nemopas

Průhyb střechy v místě střešního okna

V rámci opravy střechy před cca 8 lety proběhla i výměna části krovu. Jednalo se zejména o výměnu shnilé části pozednice a navazujících krokví. V místnosti s vyměněnými prvky krovu bylo ale vidět, že střecha je nad pozednicí prohnutá.

Na fotce je patrný důvod. Realizační firma zřejmě neměla k dispozici dřevěný trám shodného průřezu, a tak použila o cca 20 mm užší prvek. Rovněž provedení příložek lze hodnotit minimálně jako nešťastné a průhybu krokve tak nic nebrání.

Foto: Archiv Nemopas

Neodborně provedená výměna krokve

Inspektorem Nemopas byl objednatel upozorněn na veškeré zjištěné poruchy a bylo doporučeno posouzení celého objektu s přesným návrhem nápravných opatření.

V podkroví bude nutné určit rozsah napadení dřevokazným hmyzem a množství prvků, které vyžadují výměnu. Stejně tak bude muset být statikem navržena sanace neodborně provedené výměny trámů.

K dalším problémům obecního domu se vrátíme v příštím týdnu.

Autor: Ing. Daniel Mašlár, inspektor nemovitostí

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí NEMOPAS pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti. Inspekce tak šetří peníze za budoucí neplánované opravy nemovitosti a snižuje rizika realitního obchodu. U nových domů a bytů inspektor pomáhá novým majitelům s převzetím nemovitosti od realizační firmy nebo developera. Majitel má tak šanci pomocí inspekce významně snížit riziko výskytu skrytých i zjevných vad a vyhne se tak budoucím nepříjemnostem při reklamacích.

Inspekce nemovitostí NEMOPAS provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Technický stav nemovitosti je nejvíce podceňovanou skutečností při jejím nákupu. Kupující často věnuje enormní pozornost a energii vyjednávání o ceně, a k jeho škodě naprosto opomíjí samotný technický stav nemovitosti. Ten však může mít zásadní vliv na výslednou cenu. Tato zarážející situace se dá trefně vyjádřit lidovým příslovím našich předků „kupovat zajíce v pytli“, a taky je jí možno moderněji přirovnat k nákupu mobilního telefonu nebo počítače bez znalosti jejich základních parametrů.

Investici v řádech tisíců korun by bez znalosti parametrů neudělal nikdo, ale nákup nemovitosti za milióny korun bez znalosti jejího technického stavu je bohužel běžnou praxí. Jen málokdo si uvědomuje, že malý vlhký flíček v podkroví nebo drobná prasklina nad schodištěm má přitom často cenu mnoha stovek tisíc nebo i miliónů korun vydaných za následné opravy.

Důležitost této služby ilustruje i fakt, že služba je běžným doplňkem realitního trhu v zahraničí (v USA přes 90 % realitních obchodů).

Reklama

Související témata:

Související články

Z výhodné koupě domu se stala noční můra

Paní Jana se rozhodla, že si koupí starší dům v obci u Prahy, který si našla v nabídce realit na internetu. Důvodem její volby byla poloha blízko dálnice, dále...

Výběr článků

Načítám