Hlavní obsah

Zárubně dveří lze vyměnit i bez bourání

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staré kovové zárubně u původních dveří se nám nelíbí. Určitě je rádi vyměníme za dřevěné, a to rovnou i s dveřním křídlem. Vidina bourání, nepořádku a prachu nás ale děsit nemusí. Díky obkladu kovových zárubní (OKZ) vše proběhne čistě, rychle a bez bourání.

Foto: Sapeli

Původní kovové zárubně a staré dveře, které se v rámci renovace vymění. (vlevo) Nový obklad kovových zárubní v dřevěné dýze stejně jako nové dveře vyšvihnou interiér o několik stupňů nahoru. (vpravo)

Článek

OKZ je totiž chytrý systém typu obložkové zárubně, která se do průchozího otvoru usazuje kolem té původní kovové. Má to jednu velkou výhodu: renovace je bez hrubých bouracích prací a zhruba 5 kovových zárubní (což je obvyklý průměr v bytě) se obloží za jeden den.

Foto: Sapeli

1. Renovace bez bourání začíná vysazením starých dveří a následně ulomením pantů pomocí kleští sikovek.

Foto: Sapeli

2. Po vyjmutí jednotlivých dílů se zárubně vzájemně seskládají, včetně spojovacích dílců, které jsou součástí balení.

Jejich cena se podle typu materiálu a provedení pohybuje zhruba od 3000 Kč/kus. Příjemné je, že obklad je variabilní pro různé rozměry průchozích otvorů a tloušťky stěn, nic ho nelimituje.

Vyhovuje mu jakýkoli typ zdi: panel, cihla, sádrokarton. Na nový obklad se samozřejmě hodí i nové dveře, které mohou být plné, prosklené, dřevěné i celoskleněné.

Foto: Sapeli

3. Po nanesení lepidla se z důvodu upevnění spoje umístí do zárubně excentry a ocelové spony a napevno se utáhnou. V této fázi se umístí do nosné obložky i nosné závěsy.

Foto: Sapeli

4. Pro bezchybné otáčení dveřního křídla musí být zárubeň vyvážena vodováhou, a to horizontálně i vertikálně.

Co nám změna přinese?

Kromě lepšího vzhledu lze také změnit směr otevírání z pravých dveří na levé a obráceně nebo dokonce způsob otevírání. Prostor výrazně ušetříme, když původní klasické otočné dveře nahradíme dveřmi posuvnými, skládacími či harmonikovými.

Není od věci se zamyslet i nad možností výběru různého materiálu: možná je dýha, laminát, fólie nebo tzv. vacuo povrch.

Foto: Sapeli

5. Dalším krokem při montáži zárubně je navlhčení a zapěnování zárubně pomocí nízko expanzivní PUR pěny, která přichytí zárubeň do stavebního otvoru.

Foto: Sapeli

6. Po aplikaci pěny je nutné usazenou zárubeň rozepřít pomocí příčných vzpěr, které zamezí případnému rozpírání bočnic zárubně do středu otvoru. V místech rozpěr provedeme kontrolu správnosti rozměrů zárubně.

Staré kovové zárubně také nemají těsnění a běžné zavření dveří je slyšet přes další dvě místnosti. Kov je zkrátka dobrým nosičem zvuku. Nová dřevěná OKZ zárubeň naopak přináší těsnění ze tří stran a přechod zvuku se výrazně omezí. To oceníme hlavně u vstupu do dětského pokoje nebo ložnice.

Foto: Sapeli

7. Pro správné vyvrtání otvorů je šikovné využít předchystané šablony. Jakmile jsou dveře připravené, tak je zavěsíme na nosnou část zárubně OKZ.

Foto: Sapeli

8. Krycí obložky usadíme z druhé strany stavebního otvoru do drážky v ostění a pevně přitlačíme. Pro fixaci je možné opět použít bodově montážní lepidlo.

Tip pro nás

Před montáží musíme mít vyřešené výškové přechody podlah. Důležitý je i vlastní přechod mezi dvěma rozdílnými podlahami v sousedních místnostech. Jejich napojení by mělo být přímo pod zavřenými dveřmi.

Jestliže plánujeme v bytě i vymalovat, provedeme to před renovací zárubní.

Do nových zárubní lze samozřejmě použít i staré dveřní křídlo, protože průchod se změní nepatrně, jen o pouhé 3 cm. Přesto doporučujeme nové dveře ve stejném dekoru, protože zárubně a dveře odjakživa tvoří jeden komplet.

Nejdůležitější částí výměny je správné zaměření stavebního otvoru s původními kovovými zárubněmi. Provádí se v několika kontrolních bodech a podle daných rozměrů se pak vyrobí přesně obklad a doladí potřebné rozměry.

Dveřní kování musí perfektně padnout na daný typ OKZ. Důležitý je zejména správný výběr kliky, která nesmí do zárubně narážet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám