Hlavní obsah

Správná orientace domu vůči světovým stranám je důležitá

Novinky, nes

Při plánování stavby domu nezapomeňte kromě jiných důležitých věcí na jeho správnou orientaci vůči světovým stranám. Pokud jej špatně natočíte, budete si drbat hlavu pravděpodobně už do konce života.

Foto: Climax

Místnosti, kde pobýváme přes den, orientujeme na jih nebo jihovýchod. Ve chvíli, kdy je slunečního svitu příliš, vypomůžeme si stínícími prvky.

Článek

Téměř každá z místností v domě má „svou“ světovou stranu, kam by měla směřovat její okna.

Východ

Na východní stranu by se měla určitě otevírat okna ložnice. Člověka nic neprobudí tak příjemně a přirozeně, jako ranní paprsky slunce. Místnost se prozáří a prohřeje pouze v dopoledních hodinách, zatím co v podvečer už bude zase příjemně chladná a bude v ní dříve šero, což jsou ideální podmínky pro usnutí.

Jih

Na jižní stranu (eventuálně jihovýchodní) by měla směřovat okna obýváku, jídelny a dětských pokojů. Slunce sem bude svítit nejvíce během celého dne. Ne náhodou se doporučuje právě kvůli největšímu přísunu slunečního svitu pěstovat i rostliny v místnostech s okny na jih.

Západ

Na západ orientujeme zpravidla kuchyň. V této místnosti totiž nepotřebujeme ani příliš slunečního světla, ani příliš tepla. Při vaření si většina hospodyněk stejně nejraději svítí světly zabudovanými nad pracovní plochou a teplo vzniká během vaření jaksi přirozeně.

Sever

Na sever umístíme sociální zařízení, místnosti bez oken, anebo účelové, málokdy navštěvované místnosti, kde nevyžadujeme mnoho slunečního světla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám