Hlavní obsah

Ploty vymezují hranice našeho soukromí

Plot ohraničuje a vymezuje pozemek, brání volnému průchodu. Vybírat ho lze podle typu materiálu, dekorativního provedení, barvy, povrchové úpravy. Důležité je, aby ladil s domem, okolní zástavbou, typem krajiny.

Foto: Hornbach

Myslivecký plot patří na venkov, kde vymezuje hranice pozemku.

Článek

Plot může být drátěný, dřevěný, kovový, kamenný, dřevoplastový. Posledně jmenovaný je velmi oblíbený, protože v sobě spojuje estetiku dřeva a praktičnost plastu.

Jedinečné jsou i živé zelené ploty, neboť zachycují prach, hluk, poskytují ochranu před zvědavými pohledy, ale jsou samozřejmě náročnější na údržbu.

Volíme bezúdržbovost

Dřevoplastový plot, tzv. WPC, vzniká směsí dřevěných pilin a polypropylenu za vysoké teploty a tlaku. Výsledkem je pak tento odolný a stálobarevný materiál.

Foto: Hornbach

Dřevoplastový plot WPC Konsta, profil 177 x 15 cm, antracit. Zástěna odděluje sousedy a vytváří soukromí. Cena dílu 299 Kč.

Ve srovnání s klasickým dřevěným plotem má extrémně dlouhou životnost, je téměř bezúdržbový, nemusíme ho natírat, impregnovat, mořit. Velmi zdařile imituje skutečné dřevo a prodává se v mnoha dekorech.

Klasické pletivo

Drátěné ploty jsou ideální k oplocení zahrad, dvorků, sadů. Je to dobrá varianta do svažitého pozemku, protože dovede dobře kopírovat tento terén. Konkrétně PVC pletivo je naprosto bezúdržbové a výborně odolává povětrnostním vlivům.

Nevýhodou je omezená mechanická odolnost, větší váha nebo síla může oplocení deformovat, dráty lze samozřejmě přestřihnout speciálními kleštěmi.

Živý plot je ozdobou zahrad

Zahrada

Další možností jsou svařované sítě, které svou kvalitou a pevností převyšují klasická zahradní pletiva. Jsou dražší, výhodou je ale snadnější montáž, kdy není třeba napínací drát, ale díl se snadno přidělá ke sloupku.

Sloupky k plotu se vyrábějí a používají ze stejného materiálu, jako jsou ploty. Nejčastěji je to kov, dřevo nebo plast.

Údržba kovového plotu

Kovový i drátěný plot podléhá povětrnostním vlivům, které způsobují korozi. Materiál mění svůj vzhled, proto je důležité dopřát mu správné ošetření. Jen tak prodloužíme jeho životnost.

Když zasáhneme včas a pravidelně se budeme o kovové materiály v exteriéru starat, plot vydrží po mnoho let. Aby byl plot opět v kondici, potřebuje nejen kvalitní barvu, ale i dobře připravený povrch. Nátěr správně přilne a poskytne tu nejdelší a nejlepší ochranu.

Foto: Balakryl

Kovový plot je nutné pravidelně udržovat, nejlépe antikorozním nátěrem, ve dvou až třech vrstvách.

Prvním krokem je odstranit z kovového plotu nepřilnavé nátěry, odlupující se vrstvy a veškeré stopy rzi. K tomu použijeme brusný papír nebo ocelový kartáč podle typu povrchu. U drátěného plotu si dejte pozor v prostorách spojů a záhybů.

Povrch musí být před nátěrem precizně očištěný, omytý a odmaštěný. Pro dokonalý výsledek lze použít i speciální výrobek, odmašťovač. Poslouží lépe než saponát.

Na plot použijte antikorozní barvu Kov 2 v 1, důkladně ji zamíchejte a aplikujte první vrstvu nátěru. Při natření drátěného plotu je nejvhodnější použít váleček. Je to rychlé, oproti stříkání se šetří barva i okolní prostředí. S malým štětcem pak jen projdete místa, kam se barva nedostala. Aplikujte dvě až tři vrstvy v rozmezí 4 až 6 hodin.

Jakou výšku plotu?
Výška plotu je rozhodující pro potřebu stavebního povolení. Od 1. ledna 2018 je povolení pro stavbu plotu jednodušší. Pokud plánovaný plot nehraničí s veřejným prostranstvím a není vyšší než 2 metry, odpadá povinnost hlásit jeho stavbu úřadům. Jestliže plot s veřejným prostranstvím, např. chodníkem, sousedí, potřebujete územní souhlas, kterým se stavba umístí a už nekolauduje. K jeho získání musíte doložit, z jakého materiálu plot bude, jaká bude jeho výška a rozměry jednotlivých polí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Skleníky urychlují a násobí úrodu

Najít správné stanoviště pro skleník není vždy snadné, důležité je najít slunné místo. Odborníci se shodují, že je ideální, když skleník stojí severojižním...

Zakládáme zahradní jezírko

Voda je osvěžující, relaxační a uklidňující prvek v zahradě, vytváří souznění s přírodou. Přiláká ptáky, vodní živočichy, poskytne zázemí zajímavým vodním...

Výběr článků

Načítám