Hlavní obsah

Místo kachliček zkuste nejen do koupelny netradiční nátěr

Právo, Sylva Svobodová

Keramické obklady a dlažba patří ke koupelně jako hrnec k pokličce. Ale nemusí to tak být. Kachličky mohou nahradit třeba voděodolné nátěry, cementová stěrka, nebo dokonce vinylové voděodolné tapety.

Foto: Primalex (3x)

Barva Primalex Fortissimo Bílé je kvalitní omyvatelný nátěr, lze aplikovat i do koupelny v blízkosti umyvadla. Nevadí mu občasně odstřikující voda.

Článek

V prostoru sprchového koutu není dobré experimentovat. Voda je v přímém kontaktu s materiálem po delší dobu a keramický obklad je na místě.

Ale za toaletu či umyvadlo si lze dovolit speciální voděodolný nátěr. Bude to svěží a neotřelé…

Foto: Primalex

Omyvatelné nátěry se hodí ve vytěžovaných prostorech. Patří k nim kuchyň, chodby a předsíně.

Originální nátěry

Trh v oblasti barev je pestrý a nabízí jedinečné možnosti. Různé epoxidové nátěry, benátské štuky a cementové stěrky jsou nenasákavé a hlavně odolné proti oděru.

Mají hladkou, kompaktní plochu, beze spár a údržba je snadná. Na rozdíl od klasických obkladů se spárou, které se mnohem hůře čistí a po určité době změní svůj odstín.

Foto: Dulux

Barva Dulux EasyCare se používá do koupelny za umyvadlo, záchod či za kuchyňskou linku s dřezem.

Do karet nátěrům hraje i design. Zkoušet a vybírat můžeme z mnoha odstínů, dezénů, povrchových struktur. Je to cesta k nápaditému interiéru. O konkrétním produktu se ale poraďte s odborníkem, můžete narazit na technické omezení.

Foto: Primalex

Nátěr s efektem přírodního surového betonu je atraktivní, odolný, s charakteristickou strukturou industriálního vzhledu. Aplikaci zvládne každý šikovný kutil.

Důležitá je zejména skladba podkladu, na který se nátěr aplikuje. Podmínkou je, že musí být dokonale suchý, aby povrch dýchal a nátěrem se neuzavřel. Staré domy nemusí být pro nátěr vhodné.

Do koupelny i na chodbu

Bílá barva je stálice, do interiéru přinese čistotu, vzdušnost, prosvětlí ho a opticky zvětší. Určitě se nemusíme obávat, že se zašpiní a my se budeme dívat na šmouhy.

Když je omyvatelná a otěruvzdorná, hodí se i na chodbu k botníku nebo nad sprchový kout do koupelny.

Foto: Dulux

Dulux EasyCare je matná, vysoce omyvatelná barva, která odpuzuje vodu a prodává se ve 45 odstínech.

„Hygienické normy požadují v koupelnách keramické obklady do výše 1,5 m a ve sprchových koutech do 2,2 m. Omyvatelnou barvu lze pak aplikovat na vymalování ploch nad obklady i stropu. Spolehlivě odolají vysoké vlhkosti i občas odstřikující vodě,“ vysvětluje Martin Čížek z firmy Primalex.

Foto: Barvy a laky Teluria

V místech s pravidelným kontaktem vody aplikujte epoxidovaný nátěr. Stěna musí být před nátěrem zcela rovná a hladká. Jinak barva prokreslí nedostatky.

Může se vám hodit na Seznamu:

Jak na to

Nejdříve aplikujeme základní nátěr, který přilne na veškeré povrchy: dřevo, beton, sklo, dlaždice. Vhodná je barva Otex v základní bílé barvě.

Druhý nátěr se provádí kvalitnější omyvatelnou barvou. „Nejlépe polomatnou, protože díky tomuto povrchu voda lépe stéká, je snazší i údržba,“ říká Jiří Parýzek z firmy Ve-Pa (Barvy, laky, fasady). Vhodná je barva Tikkurila Optiva 20 (polomatná omyvatelná do interiéru).

Pracovní postup u dvousložkových nátěrů: první nátěr se provádí penetrační zředěnou barvou v poměru 2 díly barvy na 1 díl ředidla. Pak provádíme dva nátěry neředěnou barvou. Aby byl nátěr vodotěsný, musí být proveden velmi precizně bez vynechávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám