Hlavní obsah

Jak obnovit zašlé spáry v koupelně i kuchyni

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co dělat, když na vyčištění spár mezi obklady a dlažbou už běžné čisticí prostředky nestačí? Možná zvažujete nové přespárování, nebo ještě hledáte další možnosti. Důležité je ale vědět, že znečištění spár lze účinně předcházet. Jak?

Foto: archiv, Právo

Když se pustíme do kompletní renovace, čeká nás sice spousta práce, ale zase si můžeme vybrat mezi špičkovými spárovacími hmotami, které jsou na trhu běžně dostupné.

Článek

Koupelna se používá denně, vlhké prostředí vytváří příznivé podmínky pro tvorbu plísní a zabráníme tomu jen účinným větráním. Když máme obklady s původní cementovou spárou, je znečištění velké. Co s tím?

Máme v podstatě dvě možnosti: buď nanést novou spárovací hmotu na tu původní, nebo tu starou kompletně odstranit.

Foto: archiv, Právo

Nabídka spárovacích hmot je rozšířena o čtyři nové barvy: světle žlutá sahara, světle žlutý toffi, jemně oranžová melba a modrý sky.

V prvním případě je to možné jen za předpokladu, že stávající profil (velikost spáry) nám umožní nanést minimálně 2 mm nového materiálu. Jestliže to není možné, pozveme odborníka, který spárovací cementovou hmotu mezi obklady odstraní a vyspáruje prostor znovu.

Nové spárovací hmoty

Když se pustíme do kompletní renovace, čeká nás sice spousta práce, ale zase si můžeme vybrat mezi špičkovými spárovacími hmotami, které jsou na trhu běžně dostupné. V nabídce jsou desítky sladěných odstínů spárovací hmoty a sanitárního silikonu, samozřejmostí je jejich dlouhodobá barevná stálost a hlavně skvělá ochrana před pronikáním vlhkosti.

Ve spojení se sanitárním silikonem poskytují navíc ochranu proti tvorbě plísní. Takzvaný efekt aquastatic totiž způsobuje, že se kapky vody udrží ve formě perliček na povrchu spáry a nevsakují se do její struktury. Moderní spárovací hmoty s touto recepturou se od klasických materiálů liší tím, že obsahují hydrofobní přípravky, které zvyšují jejich odolnost proti pronikání vody. Tak je vlastně spára chráněna proti vsakování vody a má delší životnost.

  • Kromě praktických vlastností spárovacích hmot zejména ženy ocení širokou barevnou nabídku, která je dokonale sladěna se silikonovými tmely. Jednoduše řečeno: ke každému silikonu najdeme odpovídající odstín pro spáru.
  • K výběru je zhruba 30 odstínů, novinkou jsou čtyři nové odstíny (světležlutý sahara, světlehnědý toffi, jemně oranžový melba a modrý sky). Nemusíme se bát, že uděláme chybu a v obchodě sáhneme po nevhodném odstínu a zjistíme to až doma. Předností nových vzorníků je, že zákazník si může fyzický vzorek spárovací hmoty v aluminiovém profilu „imitujícím“ spáru přiložit přímo k obkladu či dlažbě a okamžitě zjistit, zda je tato barevná kombinace zdařilá a líbí se mu, či nikoli.

Prevence se nezanedbává!

Jestliže máme v koupelně či kuchyni mezi obklady nové a čisté spárovací hmoty, je logické, že je chceme co nejdéle udržet ve skvělém stavu. Prevenci tedy věnujeme náležitou pozornost.

Důležité je např. pamatovat na správnou cirkulaci vzduchu. Ve špatně větrané koupelně se vlhkost hromadí a působí hlavně na spáry. Proto se snažíme často větrat, v případě potřeby investujeme třeba i do nového účinnějšího větráku. Spárovací hmoty jsou v naprosté většině z minerálních materiálů, jejich pórovitá struktura nemá ráda dlouhodobé silné vodní „zatížení“. Příliš zkoušená je i ta nejlepší spára ve sprchách, v okolí vany, na podlahách a místech, kde přímo působí voda, může po čase určité množství vody propustit. Je tomu tak v případech, kdy se ve styku s obkladem objeví ve spárách tzv. vlasové trhlinky, zpočátku těžko rozeznatelné pouhým okem. Přesto jsou dostatečně velké pro vlhkost, která si vždy najde cestu, jak proniknout pod obklad nebo dlažbu.

Dalším kritickým místem, kterého si všímáme, jsou dilatační spáry vyplněné silikonem. I zde dochází k nejčastějšímu průniku vlhkosti.

Obnovení spár

1. Obnovovač naneseme na čisté a suché spáry pomocí aplikátoru s houbičkou. Hmotu necháme zaschnout, dokud povrch spáry neztratí lesk a zůstane matný.

Foto: archiv, Právo

Spárování 1

2. Následně celou plochu navlhčíme hladkou stranou houbičky, kterou předtím namočíme ve vodě.

Foto: archiv, Právo

Spárování 2

3. Nakonec drsnou stranou houby krouživými pohyby nebo do kříže omyjeme zbytkovou barvu. Povrch očistíme hadrem nebo jelenicí.

Foto: archiv Petra Maliny, Právo

Spárování 3

Rady & tipy

Jak obnovit vzhled spáry?

Když potřebujeme spáry vyčistit a nechceme kvůli tomu zvát odborníka, můžeme zakoupit a použít tzv. obnovovač spár, který je určen k obnovení nebo přebarvení starých, znečištěných a nevzhledných cementových spár mezi obklady a dlažbami. Přípravek je odolný vůči znečištění a vodě, lze ho použít pro stěny i podlahy v interiéru.

Obnovovač se dodává v kompletní sadě, obsahující aplikační tubu s houbičkou a speciální houbu s hladkou a drsnou stranou. K dostání je v bílé nebo šedé barvě, ale díky jeho vysoké krycí schopnosti s ním můžeme přebarvit i spáry v odlišných barevných odstínech.

Obnovovač spár má vydatnost cca 20 m2, není určen pro použití na hrubé materiály jako třeba silně nasákavé desky z pískovce, terakoty, kameniny nebo přírodního kamene. Cena 125 Kč.

Co umějí nové spárovací hmoty

Zvládají ochranu proti vlhkosti - efekt aquastatic = kapky se drží na povrchu jako perličky, nevsakují se do struktury materiálu.

Spáry jsou voděodolné, chráněné před znečištěním, jistá je jejich dlouhodobá barevná stálost.

Mají tzv. efekt resistant, tedy zvýšenou odolnost vůči chemickému a mechanickému zatížení, znečištění, plísním a průnikům vody.

Reklama

Související články

Rekonstrukce koupelny v panelovém bytě

Koupelny v panelových bytech jsou navzdory svým minimálním rozměrům nejuniverzálnějšími hygienickými místnostmi vůbec. Slouží jako pohotovostní koupelna při...

Výběr článků

Načítám