Hlavní obsah

Pozor na netopýry a ptáky v otopných soustavách. Začínejte topit pomalu

Novinky, nes

Poslední dny přiměly otočit kohoutkem na topení patrně už i největší otužilce. Ochranáři v této souvislosti na základě nejčerstvějších zkušeností upozorňují na to, že v otopných soustavách mohou být schovaní ptáci a netopýři. Lidé by proto měli pouštět topení pozvolna, aby schovaná zvířata měla čas bezpečně svůj úkryt opustit, zbytečně nehynula i neohrožovala bezpečí obyvatel bytu či domu.

Foto: Eliška Andrlová

Sýkora modřinka uvězněná ve "vafkách"

Článek

„Netopýři často obývají prostor mezi vývodnou rourou a zdivem, ale někteří mohou proniknout až do topného tělesa, kde se ocitnou v pasti. Jejich „volání o pomoc“ přiláká další jedince. Netopýři se však z topného tělesa sami nedostanou," sděluje Dagmar Zieglerová z Českého svazu ochránců přírody.

Ohroženi popálením mohou být i ti netopýři a další živočichové, například ptáci, kteří se schovají do prostoru mezi rourami na odvod spalin a zdí. Jak upřesňují ochranáři, roury se při plném výkonu zahřejí až na 180 °C, což zvířata minimálně popálí.

„Hibernujícímu netopýrovi trvá cca 30 minut, než je schopen zareagovat na ohřáté roury a přemístit se jinam,” vysvětluje Dagmar Zieglerová.

Pozor by měli dávat hlavně majitelé „vafek”

Největší riziko představují otopné systémy v místech a domácnostech, kde se topí pouze příležitostně. Zvláště tam je třeba pokaždé začít topit pozvolna, aby si zvířata stihla všimnout zvyšující se teploty potrubí a zavčas unikla.

„Živá zvířata ve vafkách se projevují šramocením, škrábáním, někdy pískáním. Lze je pozorovat při výletu z vývodu kamen na fasádě po západu slunce. Při podezření na netopýry ve vafkách volejte SOS netopýří linku 731 523 599,” radí odbornice s varováním, že mrtví netopýři v topidle mohou zapříčinit poruchu hoření.

Nezapomínejte na pravidelné kontroly

Nebezpečné mohou být zvláště pro ptáky také komíny. „Skutečně se výjimečně může stát, že se pták na vrcholu komína nadýchá zplodin, zřítí se dolů a ucpe spalinovou cestu. V takovém případě nelze garantovat bezpečný provoz spalinové cesty, a tedy ani bezpečné vytápění, protože odvod spalin nemusí fungovat správně,” upozorňuje Petr Dušek, tiskový mluvčí Společenstva kominíků ČR a dodává: „Tato situace je však pravděpodobnější v létě, kdy většina spotřebičů paliv není v provozu. Pokud tedy voláte pravidelně kominíka na kontrolu spalinové cesty, nebezpečí se minimalizuje.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám