Hlavní obsah

Ložnice podle feng šuej

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starodávné čínské učení feng šuej říká, že rozvržení nábytku v ložnici, barvy a doplňky mohou ovlivnit spánek, upevnit vztah páru nebo mu uškodit.

Foto: IKEA

Stojí-li postel přímo pod oknem, vnímáme podvědomě nebezpečí, které může přijít zvenčí. To spánku příliš neprospívá.

Článek

Feng šuej se zabývá nastolováním harmonie v prostoru a nerušeným plynutím vitální energie zvané čchi. Její množství a kvalita mají vliv na naši mysl i zdraví. Jaké rady dává feng šuej ložnici?

Postel nemá stát přímo pod oknem. Stojí-li v jeho blízkosti, jsme během spánku podvědomě ostražití kvůli možnému vpádu nepřítele. Cítíme se odkrytí, zranitelní.

Hlava během spánku směřuje na sever či severozápad u starších lidí a na východ či jihovýchod u dětí a mladých párů. V prvním případě je podpořena moudrost a spiritualita, v druhém růst ve všech oblastech života.

Foto: DULUX

Přírodní odstíny zklidňují a zateplí ložnici.

Za hlavou je dobré mít čelo postele nebo stěnu. Vyvarujeme se volného prostoru za ní, cítíme se tak bezpečněji. Ze stejného důvodu odstraníme poličky a skříňky zavěšené nad hlavou. Prostor nad postelí má být prázdný.

Totéž platí pro místo pod postelí. Lůžko nemá být příliš nízké, aby pod ním mohla proudit energie. To vylučuje jakékoli úložné prostory a zásuvky pod ním.

Foto: NADOP

Oblé a měkké rohy okrajů lůžka jsou praktické i z hlediska možného úrazu, když postel obcházíme potmě.

Optimální je postel vyrobená z přírodního materiálu, bez příliš ostrých rohů a hran. Hodně oblých rohů v místnosti ale zase otupuje vztah. Proto obliny kompenzujeme třeba hranatým obrazem na stěně proti lůžku, nejlépe s milostným výjevem. Třeba ve stylu proslulého Polibku od Gustava Klimta.

Mezi barvy podporující usínání patří matné odstíny béžové, zelené, růžové a modré. Jasná červená pro vášeň se hodí pouze v doplňcích, jako jsou stínidlo lampy, polštáře.

Foto: FLER

Učení feng šuej věří, že motivy srdce (polštář za 154 Kč) a párové výjevy např. v ložnici posilují vztah.

V ložnici šetříme zrcadly, zejména máme-li je v zorném úhlu a odrážejí nás, když ležíme. V noci podvědomě vnímáme vlastní pohyb v zrcadle a to nás ruší.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Musíme-li mít v ložnici rostliny, tak pouze druhy se zakulacenými lístky. Např. jehličky araukárie by mohly obrazně řečeno vést ke zraňujícímu popichování mezi partnery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám