Hlavní obsah

Pravidelná kontrola vodovodních hadiček zabrání pohromám v koupelně

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenadálým povodním v koupelně zabráníme pravidelnou kontrolou vodovodních přípojek, sifonů a čištěním odtoků sprchových koutů. Nezapomínáte na ně?

Foto: AZ-POKORNY (4x)

Tři rozšířené materiály hadiček: Zleva: pryž, nerezový vlnovec a silikon

Článek

Instalatéři řešící havárie v kuchyních a koupelnách by mohli vyprávět. K málokterým místům v domácnosti se chováme tak macešsky jako k odtokům vody, sifonům a k vodovodním propojovacím hadičkám.

Foto: VIEGA

Odtok v luxusní sprchové stěně Advantix Vario je zapuštěný, lze ho ale snadno čistit hadříkem nebo čisticím kartáčem. Odvodnění probíhá beze zbytků díky malým průtokovým otvorům a vysoké průtokové rychlosti.

Není divu, že když je ucpou zbytky pracích prostředků, chomáčky vlasů a vodní kámen, pomstí se prasknutím. U odtoků se v lepším případě jen sníží jejich průtok.

Hadičky - tikající bomby

Podle České asociace pojišťoven v roce 2014 vyřídily pojišťovny 35 tisíc škodních událostí spojených s vytopením domu a bytu. Na vině jsou většinou prasklé vodovodní hadičky, kterými za hodinu může protéct až 1500 litrů. A není náhoda, že prasknou, když vodu nepouštíme delší dobu.

Každá domácnost má minimálně čtyři vodovodní hadičky: u dřezu, umyvadla, pračky, toalety. Další bývají u myčky, bidetu. Instalatéři je považují za tikající bomby, protože vodovodní hadičky mají omezenou, poměrně krátkou životnost, ale jejich kvalitu málokdo průběžně sleduje.

Foto: AZ-POKORNY

Vodovodní hadičky kontrolujeme u umyvadel, u pračky, dřezu, toalety i myčky.

Hospodyňky zkracují funkční období gumových a silikonových hadiček tím, že na ně často odkládají ještě vlhké hadry se zbytky agresivních čisticích saponátů. Ty postupně narušují povrch hadiček až k prasknutí.

K protržení hadičky může dojít nejenom při poškození opletu, ale i ve spojích hadičky, které jsou kvůli materiálu lisované. Dalším nešvarem je používání agresivních mycích a pracích prostředků narušujících hadičku zevnitř.

Materiály a životnost

Vodovodní hadičky k umyvadlu, k pračce, k nádržce WC prokážou dobrou službu zejména v místech, kde je propojení běžným rozvodem trubek problematické. V našich domácnostech jsou nejběžnější hadičky vyrobené z gumy (pryže), nebo silikonu.

Jsou opleteny nerezovým lankem. Jejich životnost dosahuje pěti až deseti let, proto je rozhodně neinstalujeme do trvalých rozvodů.

Foto: AZ-POKORNY

Propojovací hadičky občas pohlaďte prsty. Jakmile se škrábnete, je jasné, že došlo k poškození úpletu a je třeba hadičku vyměnit.

Důležité je správné umístění. Hadičku napojujeme tak, aby se nedeformovala, nepoškozovala třením nebo pnutím. Případný ohyb má být pozvolný, hadička se nesmí lámat. Neměla by být namáhána nadměrným tlakem nebo tlakovými nárazy.

Pro větší průtoky lze montovat antivibrační pancéřové hadice nazývané gigant, ty se používají např. u domácích vodáren.

Neomezenou životnost slibuje na trh nově uvedená celonerezová hadice Flexira vyrobená z chirurgické oceli užívané ve zdravotnictví. Speciální zvlnění nerezového vlnovce se chová jako pružina, což zabraňuje při průtoku vody usazování vodního kamene. Ochranu před čisticími prostředky zajišťuje čiré opláštění. Na výrobek se vztahuje desetiletá záruka.

Odtoky a sifony

Čištění odtokového žlabu by mělo být jedním z nejdůležitějších parametrů při nákupu sprchového koutu. Nejde jen o čištění pohledových částí, ale zejména o údržbu sifonu a odpadu. Jejich rozkládací konstrukce velmi usnadňuje mechanické čištění.

Např. odtokový žlab firmy Ravak má dvoukomorový systém se dvěma vtokovými otvory, čímž se prodlužuje interval údržby. V sifonu je sítko k zachycení větších nečistot a vlasů, které snadno vyjmeme hned po vytažení roštu a vyčistíme.

Foto: RAVAK

Je-li znečištění silné, lze jednoduchým pootočením zámkového mechanismu uvolnit vnitřní části sifonu a zpřístupnit tak celý sifon až po odpadní potrubí, které čistíme instalatérským protahovacím perem.

Ucpané vanové a umyvadlové sifony se hlásí vystupujícími bublinkami a zápachem. Na výlevku můžeme postavit gumový zvon a zapumpovat. Když to nepomůže, rozebereme sifon, nejlépe nad lavorem, do něhož steče zbylá voda i s nečistotami.

Foto: AZ-POKORNY

Vodovodní hadičky instalujeme bez zbytečných ohybů, sifony čistíme pravidelně, nejlépe mechanickou cestou.

Všechny části sifonu omyjeme, ztvrdlé nefunkční gumové těsnění vyměníme za nové. Preventivně do výlevky umístíme sítko zachycující zbytky jídla, vlasy. Vybereme raději těžší nerezové sítko, aby ho proud vody neodnášel z výlevky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Do odpadu a sifonu rozhodně nevyléváme tuk! Sáhneme-li po čisticích prostředcích, pak volíme nejlépe biologické enzymatické přípravky. Chemii na bázi louhu či savo používáme jen minimálně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám