Hlavní obsah

Při péči o kovové předměty je důležitý výběr barvy i postup

Právo, Gisela Růžičková

Budete natírat kovovou lavičku, plot, vrata nebo radiátory? A chcete dosáhnout co nejlepšího výsledku? Pak si nenechte ujít několik informací, které vám pomůžou k úspěchu.

Foto: DETECHA (2x)

Jednovrstvou syntetickou barvu Superkov Satin lze použít i na plechové střešní krytiny. Spotřeba 1 kg barvy na 9 až 11 m2.

Článek

Kovy patří mezi hojně používané materiály v interiéru i exteriéru. Čas od času ale potřebují ochránit proti znehodnocení např. korozí nebo jen získat nový zajímavý vzhled. K povrchové úpravě kovů se s oblibou využívají krycí nátěry.

Kov nejdříve zbavíme rzi

Příprava kovového podkladu před aplikací krycí barvy se týká pouze starších předmětů. Největším nepřítelem kovových předmětů je rez.

S tou se dá skoncovat buď mechanickou, či chemickou cestou, případně kombinací obojího.

Foto: BARVY A LAKY TELURIA

Před natíráním zkorodovaných vrat z plochy nejdříve odstraníme starou barvu horkovzdušnou pistolí a špachtlí a dočistíme smirkovým papírem.

Mechanické odstranění

Hrubou rez se daří odstranit ocelovým – drátěným kartáčem, hrubým brusným papírem nebo bruskou, případně elektrickou vrtačkou se speciálním nástavcem – drátěným kotoučem nebo nástavcem s pryžovým kotoučem a brusným papírem.

Brusný papír volíme s větší zrnitostí, přičemž na kov jde spíš o plátno než papír.

Foto: BARVY A LAKY TELURIA

Po vyschnutí základní barvy nanášíme vrchní email Industrol Univerzál S2013, který se vyznačuje vysokou odolností povětrnostním vlivům.

Nejvhodnější pro opracování kovu jsou úhlové brusky. S nimi lze snadno brousit, pro odstranění rzi se využívají lamelové či drátěné kotouče.

Při výběru úhlových brusek se řídíme kvalitou jejich zpracování, výkonem, ale také jejich váhou pohybující se většinou od 1,5 kg do 6 kg.

Foto: WWW.HAMMERITE.CZ

Před finální aplikací nátěrové hmoty Hammerite je nutné odstranit viditelné známky nečistot a prachu a teprve poté natírat přímo na rez. Barva zajistí železným povrchům odolný (až na 8 let), nekorodující, dekorativní kabát.

Chemické odstranění

Zbytky rzi či lehce postižená místa rzí ošetříme odrezovačem, buď oplachovým, nebo bezoplachovým. Při silném zkorodování nátěr odrezovačem opakujeme až 3x. Působení odrezovače se projeví vznikem modročerného zbarvení na povrchu předmětu.

Foto: DŮM BAREV

Metal 2v1 patří k nové generaci vodou ředitelných barev s extra přilnavostí na různých druzích povrchů. Jde o jednosložkovou antikorozní akrylátovou matnou barvu vhodnou pro venkovní i vnitřní použití (od srpna 0,7kg balení, zaváděcí cena 999 Kč).

Po aplikaci a uplynutí reakční doby (cca 30 minut) je dobré povrch opláchnout vodou. Nemáme-li možnost předmět opláchnout, otřeme povrch hadrem.

Foto: WWW.DETECHA.CZ

Novinkou je Superkov Satin – jednovrstvá antikorozní syntetická nátěrová hmota na kov – s hedvábně lesklým vzhledem. Nejprodávanější 5kg balení lze koupit od 980 Kč.

Odmaštění podkladu

Je to důležitá fáze proto, aby nový nátěr k podkladu dobře přilnul. Povrch odmastíme technickým lihem, ředidlem či horkou vodu se saponátem. Odmašťovač vybíráme podle rozsahu a charakteru mastných ploch.

Foto: BALAKRYL

Lavička zrenovovaná Balakrylem Uni Mat – univerzální vodou ředitelnou barvou vhodnou pro venkovní i vnitřní použití. Lze s ní natírat dřevo, kovy (pozinkované plechy, hliník), beton a další. Během aplikace ani po zaschnutí natíraný povrch nezapáchá.

Jde-li o silně zamaštěnou plochu, sáhneme po ředidlu, u velkých ploch dáme přednost, většinou z ekonomických důvodů, očištění vodou se saponátem.

Barvy – vyznáte se?

Vodou ředitelné barvy

Jsou elastické, proto se hodí na plochy vystavené extrémním podmínkám. Příkladem jsou pozinkované okapy, střechy, ploty, které se působením slunce nebo mrazu roztahují a smršťují, na což by měl reagovat i nátěr. V opačném případě popraská a ztratí svůj ochranný význam.

Foto: BARVY A LAKY TELURIA

Nátěrová hmota Hostagrund 2 v 1 na železo (931 Kč) je určena pro finální jednovrstvé venkovní i vnitřní nátěry kovů a ocelových konstrukcí nebo ochranných nátěrů nekovových podkladů (betonu, kameniny či dřeva).

Syntetické barvy

Jsou odolné vůči působení povětrnostních vlivů, ale jejich pružnost nedosahuje takových kvalit jako u vodou ředitelných nátěrů. Syntetické barvy se podle potřeby ředí ředidlem.

Foto: WWW.PRIMALEX.CZ

Syntetická vrchní barva Primalex Lesk (0,75 l / 195 Kč) na finální krycí nátěry s vysokým leskem, pružným povrchem a odolností proti nepříznivým vlivům. Snadná aplikovatelnost, dostupnost v mnoha odstínech. Hodí se k nátěrům dřeva a kovu uvnitř i venku.

Podkladové a krycí nátěry

Barvy na kov se dělí na základní (podkladové) nátěry a vrchní (krycí) nátěry. Dnes si lze pořídit i jednovrstvé barvy 2 v 1 či 3 v 1, tzv. jednošichtovky.

Základní – antikorozní barva se aplikuje na očištěný a odmaštěný kovový povrch zbavený rzi. Spojuje v sobě antikorozní vlastnosti se schopností barevného ucelení podkladu před aplikací vrchní barvy.

Přestože mají výbornou přilnavost, lehkou přetíratelnost a rychle zasychají, dáváme přednost jednovrstvým barvám 2 v 1 či 3 v 1.

Foto: WWW.JANOCO.EU

Barva na kov Flügger poskytuje extrémně robustní povrch kovu. Skládá se z alkydu na bázi rozpouštědel a rychle schne. Před použitím očistíme a aplikujeme základní nátěr Multiprimer.

Vrchní – krycí barva plní především estetickou a ochrannou funkci kovových povrchů. Vybírat lze z mnoha barevných variant. Natírá se zpravidla ve dvou vrstvách – mezi nátěr a vrchní nátěr.

Jednovrstvé barvy – 2 v 1 / 3 v 1 obsahují jak základní, tak i vrchní nátěr, šetří čas i peníze. Složení barvy nabízí dostatečně silnou vrstvu zaručující už při jednom nátěru ochranné vlastnosti, kterých bychom jinak dosáhli základním a vrchním nátěrem.

Používají se zejména při renovaci kovových povrchů. U barev 3 v 1 je přítomný kromě základního a vrchního nátěru i tzv. mezi nátěr, který ještě umocňuje ochranu natíraného materiálu.

Na výběr je lesk, mat i satin

Lesklý nátěr dodá povrchu moderní, někdy až luxusní vzhled a příjemnou lehkost. Je výrazný, oslní na první pohled, a navíc předmět opticky zvětšuje.

Lesklý povrch výborně odolává povětrnostním vlivům, díky hladkosti povrchu se dobře udržuje a čistí. Lesklá varianta si v exteriéru dlouho zachovává nový vzhled.

Foto: BARVY A LAKY TELURIA

Pro nátěry kovů dnes existuje široká škála barev a malířských potřeb, takže si může vybrat laik i profesionál.

Matný povrch je na pohled vysoce elegantní, ale oproti lesku je náchylnější k usazování nečistot, což se projeví zejména v exteriéru. Naproti tomu jsou nedostatky povrchu a případné škrábance méně viditelné než u lesku.

Saténový vzhled spojuje praktické a estetické hledisko, snadno se udržuje, nový nátěr dlouho vydrží a přitom vypadá stylově.

Speciální barvy na kov

Obvykle si vystačíme s univerzálními barvami, přesto specifické materiály a podmínky vyžadují specifické barvy.

Spreje na auta v černé nebo stříbrné barvě se používají na zlepšení vzhledu ráfků či ocelových disků. Jsou to speciální akrylátové aerosoly.

Barvy s antikorozními vlastnostmi, jejichž aplikace je snadná, jsou odolné vůči oprýskání a nevyžadují základní nátěr. Na výběr jsou i spreje na plastové části vozu jako např. nárazníky, které vykazují dlouhou trvanlivost a pružnost. Využívají se pro lokální opravy či úpravy vzhledu.

Barva na radiátory a topná tělesa je speciální nátěrová hmota s elastickými vlastnostmi. Vydrží teploty do 100 °C. Svou kryvostí zlepšuje vzhled zašlých radiátorů – v průběhu času nežloutnou. Barvy tohoto typu nezapáchají při aplikaci ani při pozdějším topení. Jsou v matném a lesklém provedení.

Snadnější natírání

Při manipulaci s barvou používáme pracovní rukavice.

Důkladně promícháme barvu v plechovce.

U dříve otevřených syntetických barev případný škraloup nevmícháváme do barvy, ale odřízneme jej od stěny plechovky a vyjmeme ven.

Na kov se vyplatí použít nejprve základovou barvu a následně vrchní nátěr.

Druhý nátěr zaručí kompaktní vrstvu připomínající hustou síť.

Po natírání pečlivě opláchneme štětce.

Víte, že
…neželezné kovy, jako jsou hliník, měď či mosaz, většinou nenatíráme, protože si při oxidaci vytvářejí vlastní ochrannou vrstvu?
…na rezavý povrch vybíráme především jednošichtovky 2 v 1 určené přímo na rez? Jejich složení zabraňuje rozšíření už existující rzi a antikorozní složka zároveň ochrání natíraný povrch.
…při natírání začínáme členitějšími a nejvíce namáhanými místy, jako jsou úchyty, háčky, ohyby, lemování či spoje? Na tato místa se nejlépe dostaneme štětcem. Poté natřeme zbytek plochy. Pro prodloužení životnosti nátěr opakujeme alespoň dvakrát, a to minimálně na nejvíce namáhaných místech.
…natíráme za vhodných povětrnostních podmínek, tedy při teplotách mezi 10—25 °C, při vlhkosti do 75 %?
…kvalitu nátěru zhoršuje příliš silný vítr nebo sálavé teplo?

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám