Hlavní obsah

Na co se zaměřit při výběru okapu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svést bezpečně ze střechy dešťovou vodu, to je hlavní úkol okapu. Při výběru se zaměříme na materiál, způsob umístění na střeše a snadnou montovatelnost systému.

Foto: PREFA (2x)

Vyplatí se vybírat žlaby, svody a příslušenství ze stejného materiálu jako střešní krytinu. Hliník (na snímku) má dlouhou životnost, je odolný, plně funkční a estetický.

Článek

Okap je zároveň estetický prvek, bez kterého se žádný dům neobejde. Proto je důležitá i kombinovatelnost jednotlivých prvků a návaznost na samotný dům.

Stejný materiál může být použitý i na okenní parapety, oplechování komínu, třeba i plot.

Při rozhodování preferujeme: bezúdržbovost, odolnost v extrémních podmínkách, dlouhou životnost.

Foto: LINDAB

Ocelový, žárově pozinkovaný plech s ochrannou barevnou vrstvou po obou stranách je jistotou pro všechny střechy. Okap je odolný proti povětrnostním vlivům, nepodléhá korozi.

Takový okap je sice na počátku dražší, ale v horizontu několika desítek let se vyplatí.

Zajímáme se i o dodatečné prvky: odbočky k sudu, prvky, které usnadňují vybírání nečistot, přikoupit lze i lapače listí, sběrače vody s hadicí jako prevenci proti přetečení apod.

Okap, který se nemusí natírat

Každý dům podléhá stárnutí a musí se průběžně udržovat, což je náročné na čas i finance.

Foto: SATJAM

Systém Satjam Niagara dokáže bezpečně pojmout dešťovou vodu i při silných přívalových srážkách.

Proto majitelé vítají okapový systém, který je odolný a ještě dvě generace se nemusí starat o nátěr. Je to možné zejména u okapu vyrobeného z ocelového, žárově pozinkovaného plechu, mědi, hliníku, titanzinku.

Na povrchu lze u mnohých z nich přidat pro vyšší ochranu i barevnou vrstvu, lakovat do jakéhokoliv odstínu.

Foto: SATJAM

Nosné prvky u systému Niagara jsou navrženy tak, aby odolaly i extrémnímu zatížení sněhem v horských oblastech.

Výsledkem jsou okapy, které nekorodují, nevadí jim déšť, slunce ani mráz a mají zajímavou povrchovou úpravu. Oblíbenými materiály jsou zejména ocelový plech a hliník, na které je záruka až 40 let. Oba jsou inertní (netečné), nemají vliv na kvalitu dešťové vody, proto s ní můžeme bez obav zalévat zahrádku.

Foto: SATJAM

Okap z pozinkovaného ocelového plechu je již z výroby ošetřený polyuretanovou povrchovou vrstvou.

A ještě jedna dobrá zpráva: oba materiály jsou vysoce kvalitní a trvanlivé, na rozdíl od mědi jsou pro zloděje naštěstí nezajímavé!

Údržba okapu

Označení „bezúdržbový okap“ znamená, že se nemusí natírat. Ale jeho pravidelná kontrola, ať už je z jakéhokoliv materiálu, je nutná!

Foto: LINDAB

Přesnost komponentů je důležitá pro finální sestavení okapového systému. Materiál – švédský ocelový plech tl. 0,6–0,7 mm opatřený finální povrchovou úpravou.

Žlaby a svody pravidelně prohlížíme, a to dvakrát do roka. Na podzim okap vyčistíme od nečistot a zetlelého listí, na jaře se podíváme, nejsou-li poškozené spoje, zda nedošlo k ohnutí prvků pod tíhou ledu apod. Také si ověříme, jestli nedochází k odrazům dešťové vody o fasádu domu.

Foto: LINDAB

Dlouhá životnost a bezúdržbovost – to jsou hlavní přednosti okapového systému z tenkého ocelového plechu.

Okapy a zima: sundat, nebo ponechat?

Můžeme se zamyslet i nad otázkou, zda okapový systém na zimu ponechat, či demontovat a chránit ho tak před možným poškozením.

Podle odborníků je to věc ryze individuální, záleží na konkrétním okapovém systému a klimatických podmínkách.

Foto: PREFA

Netradiční hranatý svod Prefa Aluminiumprodukte vyniká jednoduchým a elegantním designem, robustním provedením, minimální hlučností a důmyslně skrytým funkčním upevněním.

Když je střecha koncipovaná se sněhovými zábranami, které zamezí posunu spodní masy sněhu, mohou žlaby zůstat na svém místě.

V případě složitějšího tvaru střechy sedlového typu ve tvaru kříže nebo vikýřů v horských oblastech se spíše doporučuje okap na zimu sundat (v tomto případě se vyplatí snadno montovatelný systém).

Okap a materiál

Pozinkovaný plech: levnější materiál, musí se často natírat, investice do údržby je vyšší.

Pozinkovaný plech s povrchovou úpravou: z výroby je navíc opatřený vrstvou polyesteru, PU (=polyuretan) apod. Tím se výrazně zvyšuje jeho odolnost.

Titanzinkový plech: odolný, nemusí se natírat, snese extrémní podmínky. Cenově dostupnější a přitom bezúdržbový materiál. Často se i povrchově upravuje.

Měď: bezúdržbový, ale nejdražší materiál, postupem času černá, až nakonec získá zelenou měděnku. Velmi kvalitní, vysoce estetický, avšak lákadlo pro zloděje.

Plastový okap: nejlevnější, méně estetický prvek na střeše, často s povrchovou úpravou imitující měď, kov. Bezúdržbový, snadná montáž, menší odolnost.

Nerezový plech: praktický, bezúdržbový, na povrchu lesklý.

Hliník: Naprosto bezúdržbový, může být bez povrchové úpravy, ale nabízí se i v pestré škále barev, které lze sladit se střechou a jinými prvky na domě. Cenově dražší materiál, srovnatelný s titanzinkem.

Situaci lze ale také vyřešit vytápěním svodu topnými kabely, které nezamrzají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám