Hlavní obsah

Jak vybrat správný světelný zdroj do jednotlivých místností v bytě

Právo, Sylva Svobodová

Vybrat správné svítidlo a do něho vhodný zdroj je pro mnohé z nás těžké. Při nákupu vybíráme žárovku, kde je na krabičce napsáno „nahradí 60 W“, protože jsme zvyklí na klasické žárovky. Už se ale přitom nezajímáme o barvu světla, účel svícení, tvar, výkon ani estetickou stránku.

Foto: EGLO (2x)

Zajímavé nástěnné svítidlo Licosa z části tvoří zrcadlová fólie, zdrojem světla je LED 30 W. Cena 4290 Kč.

Článek

Zvolit odpovídající velikost svítidel, pořídit ideální zdroje a zamyslet se i nad tím, kde bude stát nábytek, jak bude vymalováno, kam osadíme svítidla ve vztahu k umístění oken, je prostě důležité. Málokdo to dělá, a tak se množí chyby.

Typ zdroje

Čeho se vyvarovat? V domácnostech se do prostoru, kde se často rozsvěcí a zhasíná (WC, koupelna, spíž, sklep) nevhodně kupuje úsporná zářivka. Ta má přitom dlouhou dobu náběhu a nízký počet spínacích cyklů. Výsledkem je, že tam, kde potřebujeme okamžitě vidět, je delší dobu šero.

Navíc i zdroj při takovém chodu brzy odejde. Z toho vyplývá poučení: zdroj volíme podle četnosti a doby svícení.

Foto: OSRAM

Závěsné LED svítidlo Calyx má příjemnou teple bílou barvu světla (3000 K). Kruhový tvar je o průměru 123 mm, příkon 10 W, lze ho stmívat. Cena od 2384 Kč.

Úsporka se hodí spíše do kuchyně, kde rozsvítíme, budeme hodinu vařit a jdeme pryč.

LEDky jsou zase bezvadné na chodbu, kam vejdeme a máme hned maximální svítivost. Halogenový zdroj se vyplatí na WC a do spíže. Je levný, vydrží dlouho a při krátkém provozu nespotřebuje tolik energie.

Doporučené tvary zdroje

Každé svítidlo má doporučený tvar zdroje, protože např. úsporné produkty ve tvaru spirály nebo stick (tvar ohnuté trubice) v některém svítidle neposkytnou rovnoměrný zdroj světla nebo vyzařují světlo do zbytečných míst. Doporučené tvary lze vyčíst na obalu svítidla.

Foto: EGLO

Stojací lampa Canetal je z chromu a bílého skla, zdrojem světla je LED, cena 2890 Kč.

Do závěsných svítidel volíme v případě směru patice nahoru čiré zdroje A55 (klasická koule), B35 (svíčka), P45 (koulička), B39, P48, záleží na výrobci. Při směru patice dolů použijeme zdroje s mléčným sklem, které neoslňují.

Výkon světla

Do svítidla s údajem 60 W můžeme dát maximálně 60W žárovku, úspornou zářivku nebo LEDku. Svítivost ale bude u daných zdrojů jiná, to znamená, že výměnou zdrojů můžeme dosáhnout u stejného svítidla vyšší svítivosti bez porušení doporučených hodnot.

Foto: OSRAM

Na krabičce od světelného zdroje vyčteme spoustu praktických informací: typ zdroje, příkon, životnost, počet lumenů.

Barva světla

Dobré je vnímat i označení jako 827, 840, 865 nebo 2700K, 4000K, 6500K, které nás informuje o barvě světla (teplé, studené). Tady platí:

teplé barvy patří do místností, kde odpočíváme (obývací pokoj může mít zdroj s teplou barvou v hodnotě 2700 K), barvy denního světla, studenější, volíme nad kuchyňskou linku, do pracovny, kutilské dílny.

Foto: IKEA

Svítidlo v dětském pokoji má být veselé a barevné. Důležité je, aby správně osvětlovalo pracovní či hrací plochu a v místnosti nebylo šero.

Rozhodně se vyplatí pečlivě prostudovat informace uvedené na obalu.

Názor profesionála

Často se stává, že pokud osázíme lustr jedním typem zdrojů, při postupném odcházení jednotlivých zdrojů volíme náhrady zcela nahodile. Pak se stane, že šestiramenný lustr je osvícen dvěma klasickými žárovkami, dvěma úsporkami a dvěma LEDkami.

I kdybychom si dávali pozor na sladění barvy světla a jejich světelnost, zdroje nebudou poskytovat rovnoměrný světelný tok, což není příjemné pro naše oči.

„Doporučuji proto kupovat vždy stejný zdroj, který už ve svítidle je, případně obměnit všechny najednou,“ říká Michael Urban z portálu eSvětlo.cz. 

Vyčteme i další užitečné věci: příkon, počet spínacích cyklů, rozměry světelného zdroje a typ patice, teplotu světla, počet lumenů, životnost a dobu, za kterou dosáhne žárovka 80 % svého výkonu (LED zdroje nabíhají stejně jako halogenky ihned).

Reklama

Výběr článků

Načítám