Hlavní obsah

Do zazimování chalupy zahrňme i její zabezpečení

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zazimování chaty nebo chalupy bychom neměli omezit pouze na kontrolu vypnuté elektřiny, vody či další podobně laděné kroky. Kromě toho je dobré zhodnotit, jak je náš rekreační objekt zabezpečen proti zlodějům. V zimních měsících se totiž právě chaty a chalupy stávají nejen terčem pro jejich loupeživé nájezdy, ale nezřídka se v uvolněném objektu i na čas ubytují. A to už je opravdu nepříjemné.

Foto: Jablotron

Páčidlo ponechané volně v okolí stavení je jasnou pozvánkou pro zloděje ke vstupu do našeho rekreačního objektu.

Článek

„Zloději chatařům tak nezpůsobí jen materiální škody, ale hlavně jim nabourají pocit soukromí, což je pro řadu lidí stejně zásadní faktor jako újmy na majetku. Ztrátu intimity obývaného prostoru bohužel nevyřeší žádná pojistka. S nepříjemným pocitem, že někdo cizí obýval jejich chatu, se lidé vyrovnávají těžko,“ podotýká odborník na zabezpečení nemovitostí Ivan Pavlíček ze společnosti NEXT.

Základním krokem, jak redukovat pravděpodobnost vloupání do chaty či chalupy, je nenechávat uvnitř nic cenného. Pokud je to jen trochu možné, odborníci na zabezpečení těchto objektů radí odvézt před zimou veškeré šperky, hotovost, ale i elektroniku domů.

Rozhodně se pak vyhněme nepořádku kolem chaty v podobě volně položených trubek nebo dokonce nářadí, které samozřejmě zlodějům práci s vloupáním usnadní. Vyplatí se také v zimě jednou za čas na chatu či chalupu přijet a odházet okolo ní sníh. Tento krok má především psychologický efekt – stavení vypadá nárazově obývané, takže si zloděj nemůže být jist, kdy bude vyrušen.

Pozor na okna, vikýře a zemědělské části budov

Se stejnou pečlivostí, s jakou zamykáme před odjezdem dveře, zkontrolujeme i zabezpečení oken. Většina zlodějů proniká do chat a chalup právě jimi. Ideální je doplnit okna pevnými okenicemi nebo mřížemi. Účinné jsou ovšem i bezpečnostní fólie na skla, které navíc – v porovnání s ostatními variantami – tolik nestojí.

Lupiče často odradí už jen fakt, že se mu okno nepodařilo rozbít. Fólie přitom drží střepy neustále na místě, takže není nutná okamžitá výměna skel.

Se stejnou pečlivostí jako okna pak prohlédneme a zabezpečíme také vikýře či vstupy přes hospodářské části stavení u chalup.

Foto: Next

Jedním ze způsobů, jak zabezpečit chatu či chalupu, je osazení oken bezpečnostními mřížemi. Vzhled objektu přitom nemusí vůbec utrpět.

Alarm zloděje vyplaší i vyfotí

Je dobré vědět, že pokud se zloděj rozhodne do chaty či chalupy vloupat, nezabrání mu v tom ani ty nejbezpečnější dveře nebo okna. Má-li dostatek času, dříve nebo později veškeré mechanické zábrany nakonec prolomí. Řešením je tento čas mu neposkytnout. Ideálním prostředkem k tomu je alarm.

„Důležité je, aby byl alarm schopen zachytit už pokusy o překonání dveří a oken. K tomu slouží detektory otevření nebo detektory rozbití skla. Velmi dobře se dají využít i detektory otřesů, které dovedou spolehlivě zaznamenat páčení a rozbíjení. Výkonná siréna, která pachatele upozorní na to, že jeho aktivita byla zaznamenaná, dokáže lumpa často od pokračování odradit.

Důležité je přenést informaci o poplachu nejlépe na bezpečnostní dispečink, který zajistí výjezd vycvičeného strážného na kontrolu objektu. Tím si zajistíte spolehlivou informaci o tom, co se stalo a případně jaké škody pokus o vloupání zanechal, a vyhnete se tak nutnosti vydat se leckdy na dlouhou neplánovanou cestu na chalupu,“ radí Viktor Slanař ze společnosti Jablotron.

Další možností je doplnit alarm o kamerové detektory, které dovedou bezprostředně předat majiteli objektu fotky, často se zachyceným pachatelem.

Ví, jak velká je na chalupě zima

Při osazování chaty či chalupy alarmem zvažme jeho rozšíření o funkci sledování teploty v objektu i venku. Odpadá tak po celou zimu starost o to, zda náš rekreační domek příliš nepromrzl, zda se nepotrhalo vodovodní potrubí nebo nepomrzla uskladněná úroda. Alarm umožňuje majiteli kontrolu těchto informací pomocí chytrého telefonu na dálku, aniž by musel na chatu či chalupu jezdit nebo obvolávat místní sousedy.

Alarm ovládaný přes internet (potažmo i pomocí telefonu) umožňuje rekreační objekt na dálku odjistit v případě, že jej půjčujeme někomu známému. Vyhneme se tak nutnosti zaučovat ho do ovládání našich bezpečnostních zařízení.

Potěšitelné je, že většina alarmů funguje bezdrátově, a proto jejich instalace nevyžaduje rozvádění drátů nebo dokonce jejich zasekávání do zdí.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám