Hlavní obsah

Jak správně pečovat o kovové předměty v okolí domu

Právo, Sylva Svobodová

Kov je materiál velice odolný, ale nesnáší vodu a po čase koroduje. Rez ale můžeme bezpečně odstranit a kovové předměty opatřit novým nátěrem. Jak to udělat správně?

Foto: OBI (4x)

Pro opracování kovu jsou nejlepší úhlové brusky. Při výběru se řídíme kvalitou jejich zpracování a výkonem. Důležitá je i hmotnost, která se pohybuje v rozmezí od 1 kg až do 6 kg.

Článek

Nový nátěr na kov přilne jen za předpokladu, že se zbavíme rzi a dokonale odmastíme podklad.

Foto: OBI

Při natírání kovu přednostně natíráme členitější a nejvíce namáhaná místa, jako jsou úchyty, háčky, lemování a spoje. Používáme štětec, protože se do těchto míst nejlépe dostaneme. Až poté natíráme zbytek plochy. Nátěr opakujeme alespoň dvakrát.

Použijeme buď technický líh, ředidlo či horkou vodu se saponátem. Jestliže je plocha silně zamaštěná, volíme spíše ředidlo.

Mechanické odstranění rzi

Na omak hrubou a volnou rez odstraníme ocelovým kartáčem, hrubým brusným papírem nebo úhlovou bruskou či elektrickou vrtačkou se speciálním nástavcem (brusným kotoučem).

Foto: OBI

Povrchovou rez lze odstranit mechanicky ocelovým či drátěným kartáčem nebo hrubým brusným papírem s větší zrnitostí.

Úhlovou brusku si lze na víkend zapůjčit v hobby marketu, obvykle postačí typ o průměru kotouče 115 mm s výkonem kolem 700 W. S úhlovou bruskou se skvěle pracuje, protože s ní lze snadno dělit a brousit materiály z kovu. Konkrétně na rez se používají lamelové či drátěné kotouče.

Foto: HORNBACH

Původně zrezivělé zábradlí se oškrábe ocelovou stěrkou a pro odstranění zbytků poslouží odrezovač. Zábradlí se následně odmastí horkou vodou se saponátem a pečlivě očistí. Pozor na dobré překrytí barev v záhybech a spojích, kde se zdržuje vlhkost.

Pro mnohé bude kritériem volby i váha nástroje, která se podle typu pohybuje v rozmezí od 1,5 kg až do 6 kg.

Chemická cesta

Chemicky lze rez odstranit tzv. odrezovačem, který aplikujeme na postižená místa. Jestliže je kov silně zkorodovaný, nátěr odrezovačem provádíme raději 2x až 3x. Správné působení odrezovače se projeví vznikem modročerného zbarvení na povrchu předmětu.

Foto: OBI

Rez lze odstranit i chemicky tzv. odrezovačem. Používáme ho na zbytky rzi. Při silném zkorodování provádíme nátěr odrezovačem 2–3krát.

Po uplynutí reakční doby, která trvá asi půl hodiny, povrch opláchneme vodou, nebo kovovou část otřeme hadrem od reakčních produktů a nečistot.

Vyznáte se v plechovkách?

Syntetické a vodou ředitelné barvy

Na kov lze použít syntetické nebo vodou ředitelné barvy. Vodou ředitelné barvy se díky své elastičnosti hodí na plochy, které jsou extrémně zatěžované (pozinkované okapy, střechy, ploty), protože se vlivem střídání teplot roztahují a smršťují.

Syntetické barvy jsou odolné vůči povětrnostním vlivům, ale nejsou tak pružné jako vodou ředitelné. Lze je ovšem v případě potřeby ředit ředidlem.

Základní, podkladové a vrchní krycí nátěry

Barvy na kov se dělí na základní, podkladové nátěry a vrchní krycí nátěry. Moderní a oblíbené jsou ale dnes nejvíce tzv. jednovrstvé barvy 2 v 1, 3 v 1, říká se jim jednošichtovky.

Základní barva se aplikuje jako první na očištěný a odmaštěný povrch. Spojuje v sobě antikorozní vlastnosti se schopností barevného ucelení podkladu před aplikací vrchní barvy. Je přilnavá, lehce přetíratelná, rychle zasychá.

Vrchní barva má estetickou funkci (vybíráme z mnoha barev a odstínů). Natírá se obvykle ve dvou vrstvách.

Jednošichtovky v sobě spojují základní i vrchní nátěr, takže vše je mnohem rychleji hotovo. Na trhu jsou i speciální barvy na kov, třeba na radiátory a topná tělesa. Jsou zpravidla bílé barvy, hodně elastické. Vydrží vysoké teploty a mají vysokou kryvost. Prodávají se v provedení mat i lesk, nezapáchají při aplikaci ani při topení.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám