Hlavní obsah

Malý pražský byt získal po rekonstrukci místo navíc

Novinky, nes

Snímky své vlastní rekonstrukce malého panelákového bytu v Praze na Pankráci nám do redakce zaslala pravidelná čtenářka Novinek, paní Zdena. Protože se její dílo v blízkém okolí setkalo s pochvalou, rozhodla se o ně podělit i se čtenáři rubriky Bydlení.

Foto: archiv čtenářky (12x)

Byt po rekonstrukci působí vzdušným dojmem.

Článek

Byt koupili s manželem jako investici, přičemž v budoucnu by jej měly mít k dispozici děti. Byl v původním stavu, ještě s umakartovým jádrem a dřevěnými okny.

Do celkové rekonstrukce se s manželem rozhodli pustit s využitím služeb jednotlivých dodavatelů, které znali a měli prověřené.

„Firmy, které provádějí rekonstrukce na klíč, jsme nechtěli, protože některé jsou podezřele levné, a ty kvalitní zase nemají dlouhodobě čas nebo raději volí větší zakázky než malé byty. Též nám to dávalo větší možnost dohlížet na jednotlivé fáze rekonstrukce a kontrolovat kvalitu provedení. Nevýhodou tohoto kroku byla celková doba rekonstrukce, která se protáhla o dva měsíce proti původnímu odhadu,“ píše Zdena.

Foto: archiv čtenářky

Kuchyňský kout je otevřen do obýváku, aby v něm byl dostatek světla.

Foto: archiv čtenářky

Obývací pokoj získal více místa zrušením vstupní chodby. Prostor za dveřmi je oddělen pouze polostěnou z polykarbonátu.

TECHNICKÉ ÚDAJE
Lokalizace nemovitosti: Pankrác Konstrukce: panelová Podlaží: 8 z 11 Původní členění: 1+kk Nové členění: 2+kk Vnitřní rozměry bytu: 5,80 m x 5,80 m Užitná plocha: 35 m2 byt + 6,7 m2 lodžie Vnitřní konstrukce: sádrokarton Podlahy: PVC Okna: plastová Cena rekonstrukce vč. kuchyně a koupelny: 252 000 korun Cena nábytku a ostatního vybavení: 35 000 korun Délka rekonstrukce: 6 měsíců
Foto: archiv čtenářky

Z obýváku se vstupuje na lodžii, která pokračuje ještě před ložnici.

Čtenářka nejprve vytvořila několik návrhů nové dispozice bytu pomocí počítačového programu, s různým rozmístěním příček a nábytku.

S manželem vybrali ten nejlepší, který počítal s vytvořením samostatné ložnice. Ta by měla být dle názoru autorky oddělena od zbytku bytu kvůli pohodlí i soukromí.

Foto: archiv čtenářky

Novinkou oproti původní dispozici je samostatná ložnice. Není velká, ale nabízí potřebné soukromí.

Foto: archiv čtenářky

Do ložnice se vstupuje posuvnými dveřmi.

Koupelnu s kuchyní bylo třeba umístit v blízkosti stoupaček, proto se koupelna musela obejít bez přímého denního světla. V každém případě však obsahuje veškeré potřebné vybavení a nahrazením vany sprchovým koutem získala i více prostoru pro volnější pohyb.

Velkoformátové dlaždice v bílém lesku a zrcadla na dvou stěnách opticky koupelnu zvětšují. Bílé obklady oživují listely v pískové a tmavě hnědé barvě prokládané sklem a broušeným nerezem. V koupelně záměrně není pračka, je ukryta ve vestavné skříni vedle koupelny.

„Dle mého, prostor jinak krásné koupelny tento spotřebič neskutečně hyzdí,“ vysvětluje Zdena důvody svého kroku.

Foto: archiv čtenářky

Prostor koupelny opticky výrazně zvětšuje dvojice zrcadel.

Kuchyňský kout je otevřen do obýváku, odkud má dostatečný přísun denního světla a nezanedbatelné množství jej přichází i skrz polykarbonátový průhled v horní části přepážky mezi koutem a ložnicí.

„Spotřebiče (lednici, myčku) jsme volili vestavné, dvířka v bílém lesku, aby se kuchyň opticky zvětšila. Pro barevný kontrast jsme volili tmavohnědou pracovní desku protaženou až do jídelního stolu a světlehnědou výmalbu. Kuchyň poskytuje daleko více úložného prostoru a místa na pracovní desce, než tomu bylo v původní podobě a stále ještě nabízí dostatek prostoru pro případné doplnění dalších skříněk a polic,“ popisuje Zdena.

Nový koncept kuchyně počítal zároveň s dostatkem prostoru pro pohyb a volný přístup k lednici i k myčce nádobí.

Foto: archiv čtenářky

V kuchyni je světle hnědá výmalba, na skříňkách a pracovních plochách se pak vzájemně doplńují lesklá bílá s tmavě hnědou.

Foto: archiv čtenářky

Prostor kuhyňského koutu s obývákem nenásilně propojuje jídelní stůl, který je přímým pokračováním kuchyňské pracovní desky.

Velkou změnou vůči původní dispozici bytu je zrušení vstupní chodby. Obytný prostor je tak větší, vzdušnější. Pronikání zvuků z chodby do interiéru bytu a zpět zabraňuje polstrování vchodových dveří.

Aby však nebylo vidět do obývacího pokoje při každém jejich otevření, umístili majitelé bytu před dveře 1 cm silnou polostěnu z polykarbonátu, zakotvenou do hliníkové konstrukce. Ta propouští dostatek světla do prostoru okolo dveří s botníkem a zároveň nezabírá tolik potřebné místo v bytě.

K úspoře místa v bytě přispěla také instalace posuvných dveří v koupelně a ložnici.

Foto: archiv čtenářky

Původní vzhled bytu před rekonstrukcí

Postup rekonstrukce:
Majitelé bytu zahájili rekonstrukci výměnou oken za plastová a opravami zdiva na lodžii. Poté došlo na bourací práce, při nichž z bytu odstranili úplně vše, včetně původních příček. Následovalo vyrovnání podlah sádrovou stěrkou, pak rekonstrukce rozvodů elektřiny, vody a odpadu. Obvodové zdi manželé vyrovnávali lepidlem, perlinkou a navrch použili sádrovou stěrku místo hrubšího štuku, aby byly stěny stejně hladké jako nové sádrokartonové příčky. Teprve potom vyrostly v bytě nové sádrokartonové příčky a vznikl podhled po celém stropě. Dalším krokem bylo obložení koupelny, kterou si paní Zdena navrhla sama, stejně jako kuchyň. Pak byly osazeny posuvné dveře. Následovala výmalba bytu. V kuchyni a ložnici je speciální světle hnědá omyvatelná barva, v koupelně je pak omyvatelná bílá. Stěny ve zbytku místností mají zářivé bílou barvu, na lodžii byla použita bílá fasádní barva. Část obývacího pokoje je vytapetována. Předposledním krokem byla elektrokompletace, umístění bodových světel, rozvěšení lustrů a osazení LED diodových pásků do kuchyně. Závěrečné práce zahrnovaly dopravu nábytku a jeho montáž, osazení garnýží, ušití záclon a závěsů, úklid a finální dekoraci.
Foto: archiv čtenářky

Původní dispozice bytu

Foto: archiv čtenářky

Nová dispozice bytu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám